Maribor bo do 19. novembra v znamenju šahovskih figur. Foto: EPA
Maribor bo do 19. novembra v znamenju šahovskih figur. Foto: EPA

Skoraj 1600 tekmovalcev in tekmovalk se bo v 12 kategorijah potegovalo za zmage, med njimi tudi rekordno število Slovencev in Slovenk, kar 149. Na odprtju bo tudi predsednik Mednarodne šahovske zveze Fide Kiršan Iljumžinov.

Tekmovalci in tekmovalke bodo nastopali v dveh kategorijah, open in dekliški, vendar se nobena od deklet ni odločila, da bi tekmovala v kategoriji open s fanti. Poleg tega so mladi šahisti razdeljeni še po starosti, do osem, deset, dvanajst, štirinajst, šestnajst in do osemnajst let.

V slovenski izbrani vrsti bodo veseli vsake uvrstitve med najboljših deset, lani je nase opozorila Ljubljančanka Laura Unuk, ki je bila na SP-ju v Braziliji peta. Vrednost prvenstva se giblje okrog 3,5 milijona evrov, pri čemer bodo veliko večino sredstev zagotovili nastopajoči sami, saj so glavni strošek predvsem namestitve. Sam strošek organizacije prvenstva je približno 700.000 evrov.

Prvenstvo se bo uradno končalo v nedeljo, 18. novembra, dan pozneje pa bo v Mariboru evropsko šahovsko akademijo odprl sloviti mojster igre črno-belih figur Gari Kasparov.