Slovenske kanuistke so osvojile prvo odličje na ekipnih tekmah svetovnih prvenstev. Predtem je bil največji uspeh srebrna medalja z EP-ja 2020. Foto: Nina Jelenc
Slovenske kanuistke so osvojile prvo odličje na ekipnih tekmah svetovnih prvenstev. Predtem je bil največji uspeh srebrna medalja z EP-ja 2020. Foto: Nina Jelenc

Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak so poskrbele za sploh prvo slovensko odličje na ekipnih tekmah kanuistk.

Slalomisti že poskrbeli za veselje

Na prvi končni odločitvi SP-ja v kajak-kanuju v Londonu so Slovenke v tesnem boju za medalje osvojile 3. mesto, pri čemer so za 40 stotink prehitele Španke, za 67 stotink pa jim je spolzela srebrna medalja, ki so jo osvojile Čehinje.

Naslov svetovnih prvakinj so osvojile gostiteljice Britanke – Mallory Franklin, Kimberley Woods in Ellis Miller, ki so bile brez napake za 2,87 hitrejše kot Slovenke. Te tudi brez dotika do zlata ne bi mogle, lahko pa bile druge, če se jim ne bi zalomilo pri predzadnjih vratcih.

"Občutki so sladko-kisli, vsaj moji. Če ne bi bilo moje napake, nepotrebnega dotika, bi bile srebrne. Vseeno pa sem zelo zadovoljna, pokazale smo lepo vožnjo, z izjemo napake je vsaka vrhunsko opravila, kar je imela opraviti," se je nekoliko krivo počutila Novak, a kolegici ji tega nista niti najmanj zamerili.

"Že nekaj časa smo sestavljale tako lepo vožnjo. Čolni so nam tekli, lepo smo se križale. Lani nam je malo manjkalo za kolajno, letos jo imamo. To je dobra napoved tudi za posamične tekme," je dejala Hočevar, istega mnenja pa je tudi Kozorog: "Menim, da se po taki ekipni vožnji ni za bati, da bi ostale brez olimpijske kvote."

Kanuistke, ekipno
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Franklin/Woods/MillerVelika Britanija112,45 (0)
2Satkova/Fišerova/KneblovaČeška114,55 (0)
3E. Hočevar/Kozorog/L. NovakSlovenija115,32 (2)

Kanuisti ostali praznih rok

Na ekipni tekmi kanuistov so Slovenci nastopili kot zadnji v vlogi branilcev lanskega naslova, a ostali brez pričakovane medalje na četrtem mestu. Za tretjimi Italijani so Benjamin Savšek, Luka Božič in Žiga Lin Hočevar zaostali za 1,15 sekunde. O zmagi so odločale tri stotinke, za kolikor so Francozi Lucas Roisin, Jules Bernardet in Nicolas Gestin prehiteli Britance.

"Imeli smo kar lepo vožnjo, res pa je, da je težko biti vsako leto na vrhu. Konkurenca je močna in ne spi. Zadovoljen sem z nastopom, škoda je za nekaj majhnih napakic, ki so nas stale višjo uvrstitev," je menil Savšek, Božič pa ga je dopolnil. "V bistvo je bil le en trenutek nepozornosti dovolj, da imamo nekoliko grenek priokus. Vsekakor pa ni bilo slabo, Žiga Lin se je dobro ujel z nama."

Kanuistke, ekipno
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Gestin/Bernardet/RoisinFrancija99,17 (0)
2Burgess/Westley/KettleVelika Britanija99,20 (0)
3Colazingari/Ivaldi/CecconItalija100,31 (0)
4. mestoSavšek/Božič/Ž. HočevarSlovenija101,46 (0)

Slovenske kajakašice so startale predzadnje, ker so bile lani srebrne, z napako pa so zaostale preveč, da bi se vpletle v tesen troboj za medalje. Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar so osvojile 5. mesto z zaostankom 3,87, medtem ko je o vseh medaljah odločalo zgolj 40 stotink razlike, za kolikor so Avstralke prehitele Španke in Britanke.


UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Fox J./Fox N./EckhardtAvstralija108,62 (0)
2Chourraut/Sorribes/ArreguiŠpanija108,91 (2)
3Franklin/Woods/SpicerVelika Britanija109,02 (4)
5. mestoTerčelj/A. Novak/E. HočevarSlovenija112,49 (2)

Peter Kauzer, Martin Srebotnik in Žiga Lin Hočevar so startali na začetku med kar 26 ekipami, dolgo vodili, a na koncu pristali na šestem mestu, z več kot tremi sekundami zaostanka za odličji. Brez napake so slavili Čehi pred Francozi in Poljaki.


UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Prskavec/Prindiš/KrejčiČeška91,76
2Neveu/Castryck/ReniaFrancija92,99
3Polaczyk/Pasiut/PopielaPoljska95,23
6. mestoKauzer/Srabotnik/Ž. HočevarSlovenija98,70

Konec tedna prenosi na TV Slovenija

Lee Valley, prizorišče olimpijskih bojev v Londonu 2012, je v torek gostil vse štiri ekipne tekme. Prihodnji dnevi v Londonu bodo prinesli predtekmovanja v posameznih kategorijah. Zaključne boje v petek, soboto in nedeljo si boste lahko ogledali v neposrednih prenosih na TV Slovenija.

Savšek in Božič v ožjem krogu favoritov