Brata Špik sta se brez težav uvrstila v veliki finale. Foto: STA
Brata Špik sta se brez težav uvrstila v veliki finale. Foto: STA
Veslači uspešni v Poznanju

Jan in Luka Špik sta s svojo predstavo navdušila. Potrdila sta uspešen nastop iz predtekmovanja in na progi Malta vodila več kot tri četrtine proge, na koncu pa sta malce popustila in za Francozoma Julienom Bahainom in Cedericom Berrestom zasedla drugo mesto. Prav na koncu sta se v boju za zadnje mesto, ki je še vodilo v finale, močno približala tudi čolna iz Srbije in Velike Britanije, več moči pa sta imela srbska tekmovalca in se prebila med šesterico. Iz drugega polfinala so se v finale prebili še Nemca, Novozelandca in Estonca.

"Današnja tekma se je odvila kar po načrtih. Midva sva se orientirala predvsem na Francoza in Britanca, ki pa sta že po startu ostala zadaj. Skoraj celo tekmo sva vodila, zadnjih 500 metrov pa sva se potem sprijaznila z drugim mestom, tako da se za prvo mesto nisva spuščala v nek hud boj. Na koncu sva morala tudi malo finiširati, saj sta Srba branila tretje mesto pred napadom Angležev," je tekmo ocenil Luka Špik. "Tekma se mi je zdela v redu, veliko boljša kot predtekmovanje. Se mi pa zdi, da bo treba v finalu še malo bolje odpeljati," pa ga je dopolnil mlajši brat Jan.

Več dela za četverec
Četverec brez krmarja z Miho in Tomažem Pirihom, Rokom Kolandrom in Rokom Rozmanom je zasedel tretje mesto za posadkama Velike Britanije in Francije. Blejsko-mariborska naveza je skoraj do cilja bila hud boj s posadko Nove Zelandije za zadnje mesto, ki je še vodilo v sobotni obračun najboljših šestih posadk na svetu. Iz drugega polfinala so se v finale prebili Avstralci, Belorusi in Čehi.

"Že zelo dolgo nismo imeli tako slabega nastopa. Britanci so nam preveč ušli in veslali smo po njihovem valu. Kar 400 do 800 metrov smo bili v bojah, po njih smo udarjali z vesli in se zapletali. Nikakor nam ni šlo tako kot smo vajeni in nismo našli pravega ritma. Na koncu smo si tretje mesto in finale priveslali povsem na moč," je tekmo videl Rok Rozman.

V petek bodo v polfinalu nastopili še Iztok Čop, Gašper Fistravec, Janez Jurše in Janez Zupanc v dvojnem četvercu.

Veslači uspešni v Poznanju