Prvopodpisani pod predlog zakona je poslanec Jožef Kavtičnik. Foto: MMC RTV SLO
Prvopodpisani pod predlog zakona je poslanec Jožef Kavtičnik. Foto: MMC RTV SLO
Športni izziv: Zakon o premostitvenem zavarovanju športnikov

V oddaji, ki jo je vodil Ervin Čurlič, so sodelovali prvopodpisani pod predlog zakona in poslanec Jožef Kavtičnik, namestnik generalnega direktorja na direktoratu za šport Darko Repenšek, predsednik Sindikata športnikov Slovenije Dejan Stefanović in košarkar Goran Jagodnik.

Varovalka pred tem, da bi športnik končal na 'zavodu'
Kavtičnik je dejal, da je glavni namen zakona ta, da športnike obvaruje pred tem, da bi po končani karieri končali na zavodu za zaposlovanje. "Gre za denar, ki je izključno športnikov, nihče mu nič ne da zraven. To je njegov zaslužek in se odloči, da pač nameni del sredstev za zavarovanje. Takoj po karieri oziroma takrat, ko se poškoduje, lahko začne črpati ta sredstva kot pomoč, da se lažje vklopi v normalno civilno življenje - pomoč za študij, za stanovanje ali kar koli," je pojasnil Kavtičnik.

Stefanović: Zakon povzema uveljavljene rešitve iz tujine
Stefanović je o načinu delovanja sklada, ki bi upravljal denar športnikov, dejal: "Varčuje se v času kariere. Varčuje se prek neposrednih izplačil prek kluba ali pa vplačuje športnik sam. Ta denar se zbira v skladu, ki ga ustanovi Kad (Kapitalska družba), upravlja pa ga izvajalec, ki ga izbere sklad. Zakon povzema uveljavljene rešitve iz tujine."

Repenšek: Motijo nedorečenosti
Repenšek pa meni, da je namen zakona sicer dober, a ima kar nekaj nedorečenosti. "Vlada predlogu ne nasprotuje. Namen je dober, toda skozi osnutek in predlog je štrlelo preveč pravno nereguliranih vprašanj, ki so vladi povzročala skrbi, kako se bo izvajal. Marsikaj je še nedorečenega." Poslanci imajo zdaj pol leta časa, da se uskladijo o podzakonskih aktih.

Celotno oddajo si oglejte v priloženi videonovici desno.

Športni izziv: Zakon o premostitvenem zavarovanju športnikov