Predsednik MOK-a je težko pričakovano odločitev oznanil ob 18.50. Foto: Reuters
Predsednik MOK-a je težko pričakovano odločitev oznanil ob 18.50. Foto: Reuters
Rio de Janeiro
Zmage Ria so se Brazilci veselili tudi na 'nevarnem terenu' v Madridu. Foto: Reuters
Rio de Janeiro
Rio de Janiero bo tekmovanje v odbojki na mivki gostil na sloviti plaži Copacabana. Foto: www.rio2016.org.br
Chicago
Razočaranje v Chicagu je veliko. Foto: EPA
Barack in Michelle Obama
Barack in Michelle Obama sta že pred glasovanjem zapustila Köbenhavn. Foto: EPA
Olimpijske igre 2016 bodo v Rio de Janeiru

V korist Ria, ki je v zadnjem krogu glasovanja s 66:32 premagal Madrid, je odločilo predvsem dejstvo, da Južna Amerika še nikoli do zdaj ni gostila olimpijskih iger. Po Pekingu 2008 je tako še ena gospodarska "supersila" prihodnosti dobila olimpijsko priložnost za dokazovanje. Leta 2014 bo Brazilija priredila tudi svetovno prvenstvo v nogometu.
Dvakrat se je že zgodilo, da je ista država v tako kratkem časovnem obdobju gostila dve največji športni prireditvi na svetu - v Nemčiji (München 1972 in SP 1974) in ZDA (Atlanta 1996 in SP 1994).

Prvi favorit Chicago je senzacionalno izpadel že v 1. krogu glasovanja, v 2. krogu pa je odpadel še Tokio. Madrid se je za organizacijo OI-ja neuspešno potegoval že pred štirimi leti, ko je igre leta 2012 dobil London. Nazadnje so bile poletne olimpijske igre dvakrat zapored na isti celini v letih 1948 in 1952 (London, Helsinki).

POTEK GLASOVANJA

Prvi krog:
Madrid 28
Rio de Janeiro 26
Tokio 22
Chicago 18

Drugi krog:
Rio de Janeiro 46
Madrid 29
Tokio 20

Tretji krog:
Rio de Janeiro 66
Madrid 32


V poročilu 13-članske ocenjevalne komisije MOK-a, ki je aprila in maja obiskala vsa mesta, ki so kandidirala za organizacijo iger, si je Rio pohvale prislužil s široko zastavljenim načrtom oživitve mesta. Težavi sta pomanjkanje hotelskih sob in varnost. MOK je poudaril, da bo SP v nogometu dve leti pred olimpijskimi igrami pospešil gradnjo infrastrukture, zapletlo pa bi se lahko pri pripravi trženjskih strategij za dve veliki tekmovanji v tako kratkem času v isti državi.

Tudi obisk Obame ni pomagal
Dopoldne in zgodaj popoldne so se kandidati še zadnjič predstavili. Kandidaturo Chicaga je goreče podprl ameriški predsednik Barack Obama, kar pa, kot se je izkazalo pozneje, ni pomagalo. "Sem prihajam kot velik podpornik olimpijskih in paraolimpijskih iger. Prepotoval sem ves svet, nato sem prišel v Chicago. Na njegovih ulicah sem delal tako z belopoltimi, temnopoltimi predstavniki kot s predstavniki azijske kulture, z ljudmi različnih slojev, narodnosti in verskih prepričanj. Chicago je najbolj ameriško mesto med vsemi, a hkrati tako široko in bogato, saj v njem prebivajo predstavniki več kot 130 držav. Sem sem prišel, da vas pozovem, da izberite Chicago iz istega razloga, kot sem ga sam pred 25 leti, ko sem se zaljubil v to mesto," je člane MOK-a nagovoril Obama.

Hatojama: "Tokio model vsemu svetu"
Novoizvoljeni japonski premier Jukio Hatojama je predstavil japonsko prestolnico: "Tokio je model, ki lahko vsemu svetu služi kot varno mesto, ki veliko polaga na človeka v harmoniji z naravo." Usklajenost z naravo je poudarjal tudi guverner mesta Šintaro Išihara: "Z izborom Tokia bi pokazali veliko simbolično gesto, saj bo Tokio gostil tudi konferenco Združenih narodov, ki se bo spopadala s podnebnimi spremembami." Tokio je olimpijske igre že gostil leta 1964.

Lula: "Rio de Janeiro je pripravljen"
Predsednik Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva je poudaril, da je njegova država edina od 10 najmočnejših na svetu, ki še ni gostila olimpijskih iger. "Iskreno verjamem, da je prišel čas za Brazilijo. To ni le kandidatura Brazilije, ampak kandidatura Južne Amerike, ki še nikoli ni gostila tega dogodka. Čas je, da se ta krivica odpravi. Čas je, da bodo igre prvič v tropski državi, čas je, da ljudje prvič občutijo toploto našega naroda, kulture in veselja. Rio je pripravljen," je vzneseno pripovedoval Lula.
Samaranch: "Sem zelo blizu konca mojega življenja"
V podporo Madrida je govoril nekdanji predsednik MOK-a Juan Antonio Samaranch. "Vem, da sem zelo blizu konca mojega življenja. Kot veste, sem star 89 let. Vas lahko prosim, da moji državi zaupate čast in tudi dolžnost organizacije olimpijskih iger leta 2016? Hvala vam," je poskušal čustva navzočih spodbuditi Samaranch.

Strokovnjaki so kot favorita izpostavljali Chicago, ki naj bi mu precej pomagala politična podpora v podobi predsednika Obame, vendar se ni ponovila praksa iz zadnjih let, ko so najvidnejši politiki krepko pripomogli k pridobitvi organizacij. Tony Blair naj bi tako močno pomagal Londonu 2012, Vladimir Putin pa Sočiju 2014.

Olimpijske igre 2016 bodo v Rio de Janeiru