Foto:
Foto:
Rajmond Debevec
Primož Kozmus je dosegel eno najboljših uvrstitev slovenskih športnikov.

Žbogar je jadral taktično pametno in ubranil tretje mesto. Postal je prvi slovenski jadralec z olimpijsko medaljo, s tem pa je pozabljen tudi nesrečni razplet v ženskem razredu 470. Več o zgodovinskem uspehu.



Maratonska loterija brez slovenskega dobitka
Rajmond Debevec je osvojil 4. mesto v streljanju v trojnem položaju z malokalibrsko puško. Branilec olimpijskega naslova je bil ves čas finala v odličnem položaju, v zadnjem poskusu pa je zadel skromnih 8,4 kroga in padel na 4. mesto. Za bronom je zaostal vsega 0,2 kroga. Po dramatičnem finišu je zmagal Kitajec Džanbo Džja. Več.

Debevec je kvalifikacije strelskega maratona končal na 4./5. mestu, že s prvim strelom v finalu pa se je prebil na 3. mesto. Do nesrečne osmice je imel vsaj bron v žepu: "Take drame še nisem doživel, takih težkih razmer tudi ne. Vse do zadnjega strela mi je šlo dobro. Sem izjemno razočaran. V kvalifikacijah sem dal vse od sebe. Klečeči položaj me je stal boljše uvrstitve. Vročina je bila res huda in telo se ni umirilo. V finalu so bile razlike dokaj majhne. Vedel sem, da lahko posežem višje. Dobro sem streljal, potem pa na koncu le osmica ... Zmaga Kitajca je veliko presenečenje. Nihče ni računal nanj."

Kozmus sedmi, a razočaran
Brežičan Primož Kozmus je bil v finalu meta kladiva z 78,56 metra odličen sedmi. V petkovih kvalifikacijah je orodje vrgel 78,81 metra, kar bi bilo dovolj za šesto mesto, z osebnim rekordom (81,28) pa bi zlahka osvojil celo bronasto medaljo.
Izidi.

"Žal mi je, da nisem dosegel boljše daljave. Tokrat sem imel zelo veliko priložnost za kolajno. Naredil sem preveč drobnih tehničnih napak. Olimpijske igre so vsake štiri leta, priložnost na letošnjih pa sem zapravil. Ozračje in razmere na štadionu so bile odlične, moj nastop pa slab. Nimam opravičila," je dejal 25-letni atlet.

Naposled le zmagali
Rokometaši so v petem poskusu končno zmagali. Južno Korejo so premagali s 26:23. Tekma ni odločala o ničemer. Slovenijo čaka še boj za 11. mesto.