Foto:
Foto:
Olimpijska prvakinja v teku na 800 metrov, Britanka Kelly Holmes. Ob njej Maria Mutola.
Nosilke medalj teka na 800 metrov: Jolanda Čeplak, Kelly Holmes in Hasna Benhasi.
Merlene Ottey je postavila nov državni rekord. V zadnji predtekmovalni skupini je tekla 22,72. Drugouvrščena Christine Aaron je bila 12 stotink hitrejša.

Velenjčanjka je bila 100 m pred ciljem v izgubljenem položaju, v silovitem finišu pa je s svojim najboljšim letošnjim izidom 1:56,43 skoraj pritekla do zlata. Če bi le bila proga daljša za nekaj metrov ... Izidi.

Portret Jolande Čeplak

Uvodni krog celo prehiter
Za večino Slovencev najtežje pričakovani dogodek na olimpijskih igrah se je torej le razpletel po naših željah, toda po scenariju, ki ga ni nihče pričakoval. Uvodni krog je bil peklenski in prehiter za Čeplakovo. Jearl Miles Clark je prvi krog pretekla v času 56,37. Jolanda Čeplak je tekla na petem mestu, pred Mario Mutolo. Malo kasneje je bila za hip celo zadnja.

Od izgubljenega položaja skoraj do zlata
Nato je napadla Mutola. Na začetku ciljne ravnine je kazalo, da bosta njeni tekmeci za zlato Kelly Holmes in Miles Clarkova. Povsem nepričakovano se je iz ozadja v boj vključila še slovenska šampionka in uprizorila neverjeten šprint, ki ga je bila v najboljših časih zmožna le še Mutola, velika poraženka Aten. Zmagala je Kelly Holmes, o srebru pa je odločal fotofiniš. Dobila ga je Hasna Benhasi, ki se je prav tako prebila iz ozadja. Od Slovenke je bila hitrejša za tri tisočinke.

Šestak in Primc sta dobro videla
Jolanda Čeplak je bila z bronasto medaljo presrečna: "Pomeni mi toliko kot zlata. V ciljni ravnini sem bila povsem zadaj. Začela sem šprintati. V cilju nisem vedela, katera sem. Pritekla sta Šestak in Primc in povedala, da sem 2. ali 3. Zanimivo, doslej še nisem tekla med 1:56 in 1:57," je povedala Čeplakova, ki je le enkrat v karieri tekla hitreje - v Zolderju leta 2002 (1:55,19). Kraljica Mutola je ostala brez medalje na četrtem mestu.

Pritožba na fotofiniš
Atletska zveza Slovenije se je hitro pritožila na fotofiniš, po kateri je srebro pripadlo Benhasijevi, ki je imela isti čas kot Jolanda Čeplak. Pritožba je bila zavrnjena.


Sodelujte v forumu.

Otteyjeva v polfinalu, Bikarjeva ne
Merlene Ottey se je s 23,07 po času uvrstila v torkov polfinale teka na 200 metrov. V svoji skupini je bila četrta, neposredno pa so se med 16 uvrstile prve tri iz štirih skupin. V kvalifikacijah je imela 44-letna veteranka z novim državnim rekordom 22,72 skupno osmi izid. Alenka Bikar je v svoji skupini s časom 23,38 (29 stotink sekunde slabše kot dopoldne) zasedla 7. mesto in se ni uvrstila v polfinale: "Razočarana sem, saj sem v Atene prišla dobro pripravljena, pa tudi steza je primerna za rekorde. Bog Eol mi ni bil naklonjen!"

Uspešen debi Župančiča
Svoj olimpijski debi je doživel kajakaš na mirnih vodah Jernej Župančič Regent, ki je na kilometrski preizkušnji v svoji predtekmovalni skupini osvojil sedmo mesto in se kot zadnji uvrstil v sredin polfinale.