Foto:
Foto:
Veronica Campbell (desno) je pritekla sploh prvo zlato odličje za Jamajko v Atenah.
Kate Allen je Avstriji priborila prvo zlato v Atenah.
Jadralec Gal Fridman je prvi izraelski olimpijski zmagovalec.
Visoko dvignjene roke Brazilcev Ricarda Santosa in Emanuela Rega po koncu finala odbojke na mivki.
Ryan Bayley je z zlatom v keirinu dopolnil uspešen dan Avstralcev na kolesarski stezi.
Azerbajdžanec Farid Mansurov se veseli zmage v finalu nad Turkom Serefom Eroglujem
Novi olimpijski prvakinji v sinhronem plavanju med pari, Anastazija Davidova in Anastazija Ermakova, med izvajanjem vaje.
Razočaranje v taboru Srbije in Črne gore po porazu proti Rusiji.
Vaterpolisti Srbije in Črne gore (na sliki Danilo Ikodinović) rešujejo čast SČG-ja v ekipnih športih.

25-letna Halkia, še lani z izidom 56,40 povprečna atletinja, je presenetila konkurenco na nizkih ovirah (52,82) in razveselila domače gledalce, ki so zdaj pozabili afero Kenteris-Thanou.

Že po predtekih je bilo slutiti, da je Grkinja močna, kar je z lepo prednostjo na koncu tudi potrdila. Svetovna prvakinja Jana Pittman je bila peta, kar pa je pravi čudež, če vemo, da je imela pred tremi tedni operacijo kolena. Svetovna rekorderka Julija Pečonkina je osvojila le osmo mesto.

Veronica Campbell (22,05) je na 200 metrov Jamajki pritekla prvo zlato medaljo v Atenah. V metu kladiva se je najbolj izkazala Rusinja Olga Kuženkova, ki je orodje vrgla 75,02 metra. Po drugih mestih na zadnjih štirih največjih tekmovanjih je končno stopila na najvišjo stopničko.

V polfinalu teka na 100 metrov z ovirami je svetovni prvak Američan Allen Johnson ponovil torkovo "vajo" Kanadčanke Perdite Felicien, saj se je spotaknil na eni izmed ovir in padel. Sanj o ponovitvi zmage iz Atlante je tako zanj konec.

Marion Jones se je uvrstila v finale skoka v daljino s sedmim izidom kvalifikacij (6,70 metra).

Allenova kot Čeplakova
Avstrijka Kate Allen (sicer Avstralka) je v neverjetnem finišu triatlona ugnala Avstralko Loretto Harrop. Po 1.500 metrih plavanja je za vodilno Harropovo zaostajala dve minuti. Na 40 km kolesarske preizkušnje je dodala še 47 sekund zaostanka in bila na videz odrezana od medalj. Tekmo je v svoj prid obrnila v desetih kilometrih teka, kjer je z daleč najhitrejšim časom le nekaj metrov pred ciljem prehitela Harropovo. Izidi.

Spomin na tragični München 1972
V jadralskem razredu mistral je slavil Izraelec Gal Fridman, ki je osvojil sploh prvo zlato za Izrael v zgodovini olimpijskih iger. Drugi je bil prižigalec olimpijskega ognja Grk Nikos Kaklamanakis. Fridman je leta 2000 že končal kariero, a se nato dve leti kasneje vrnil in osvojil naslov svetovnega prvaka. Olimpijski naslov je posvetil enajstim žrtvam tragedije v Münchnu leta 1972. V ženski konkurenci je bila najboljša Francozinja Faustine Merret.

Na mivki najspretnejša Brazilca
Prvo moško zlato medaljo v odbojki na mivki sta Braziliji zagotovila Ricardo Santos in Emanuel Rego, ki sta z 2:0 v nizih ugnala presenetljiva finalista, 15. nosilca Španca Javierja Bosmo in Pabla Herrero.

Kubanci nasledili Američane
Kubanski baseballisti so tretjič osvojili zlato olimpijsko medaljo, potem ko so v finalu ugnali Avstralce s 6:2. Branilci naslova Američani v Atenah niso igrali, ker so izpadli že v kvalifikacijah.

Avstralci najuspešnejši na stezi
V kolesarstvu na stezi je vožnjo na točke dobila 35-letna Rusinja Olga Sljusareva, v madisonu sta slavila Avstralca Graeme Brown in Stuart O'Grady (na četrtih olimpijskih igrah je le prišel do prvega zlata), v keirinu pa njun rojak Ryan Bayley. Avstralci so na atenskem velodromu skupaj osvojili devet kolajn, od tega pet zlatih. Izidi.

Nizozemka ponovila Sydney
V dresurnem jahanju je naslov ubranila Nizozemka Anky Van Grunsven, čeprav je kazalo na uspeh Nemke Ulle Salzgeber. Izidi.

Majoros ugnal svetovnega prvaka
Prve zlate medalje med rokoborci v grško-rimskem slogu so pripadle Madžaru Istvanu Majorosu (55 kg), Faridu Mansurovu iz Azerbajdžana (66 kg) ter Rusoma Alekseju Mišinu (84 kg) in Hasanu Baroevu (120 kg). Majoros je v finalu tesno premagal svetovnega prvaka iz leta 2002, Rusa Gueidarja Mamedalieva, Mansurov Turka Serefa Erogluja, Mišin Šveda Aro Abrahamiana, Baroev pa Kazahstanca Georgija Tsurtsumio.

Anastaziji dopolnili uspešen ruski dan
Anastazija Davidova in Anastazija Ermakova sta svetovnemu naslovu v sinhronem plavanju med pari dodali še olimpijskega. Pred štirimi leti sta prav tako slavili Rusinji, vendar par Brusnikina/Kiseljeva, ki pa sta nato končali kariero. Naveza Tahibana/Takeda je tako kot v Sydneyju srebrna.

"Iranski Herkul" ostaja najmočnejši
Zadnji zmagovalec v dviganju uteži je v kategoriji nad 105 kilogramov postal Iranec Hosein Rezazadeh. "Iranski Herkul", ki velja za najmočnejšega človeka na svetu, je ubranil naslov iz Sydneyja s svetovnim rekordom v potegu (263, 5 kg), skupaj pa je dvignil kar 472,5 kg.

SČG v moštvenih športih pogorel
Na moškem odbojkarskem turnirju so se morali v četrtfinalu posloviti olimpijski zmagovalci iz Srbije in Črne gore, ki so bili zaradi viroze oslabljeni in med drugim tudi brez Ivana Miljkovića. S 3:1 so bili v ponovitvi sydneyjskega finala boljši Rusi.

Za "plave" so moštveni športi v Atenah prava nočna mora. Rusija bo v polfinalu igrala proti Italiji, ki je premagala Argentino, kar je nekakšna revanša za nogometni poraz.

Vsaj v vaterpolu pa Srbija in Črna gora ostaja v igri za medalje, potem ko je v četrtfinalu premagala Španijo. Znane so tudi košarkarske polfinalistke.

V finale hokeja na travi so se uvrstili olimpijski zmagovalci iz Atlante in Sydneyja Nizozemci, ki so s 3:2 ugnali svetovne prvake Nemce, ter Avstralci.