Foto:
Foto:
Navijač ZDA nemo strmi na parket, kjer se je razblinil mit o dream teamu.
Gianmarco Pozzecco in Ramunas Siskauskas v borbi za žogo.

Mit sanjskega moštva je po treh porazih v Atenah pokopan. Argentinci niso pokazali nobenega strahospoštovanja in so se na tekmi tudi dobro zabavali. Svetovni podprvaki so si namreč ob občutnem vodstvu, ki so ga imeli ves drugi polčas, na trenutke privoščili celo atraktivne akcije za gledalce.

Američani se tako prvič po letu 1992, ko je nastopilo za mnoge edino pravo sanjsko moštvo, ne bodo potegovali za zlato medaljo. Do letos ZDA niso izgubile niti enega srečanja na olimpijskih igrah, v Atenah pa so izgubile kar trikrat, do treh od štirih zmag pa so se dokopali s težkimi mukami.

"Strup" za Američane
Argentinci so "strup" za Američane, saj so jih premagali že v skupini na svetovnem prvenstvu v Indianapolisu. To je bil sploh prvi poraz Sanjskega moštva v zgodovini. Kasneje ga je v četrtfinalu izločil SČG.

Gavči so dobili prve tri četrtine in po 30 minutah vodili za 13 točk. ZDA nikoli niso zares ogrozile njihove zmage. Zvezdniki Lige NBA so delovali bledo in nesamozavestno. Tudi met za tri, ki jih je rešil v četrtfinalu proti Španiji, tokrat ni deloval. Poleg tega se je Tim Duncan kmalu znašel v težavah z osebnimi napakami.

Ginobili nezaustavljiv
Pri Južnoameričanih je blestel Emanuel Ginobili, ki je dosegel 29 točk za tri 4:6. Ko so Američani v začetku zadnje četrtine skušali ujeti priključek, pa je na sceno stopil Walter Herrmann in z devetimi točkami zapečatil njihovo usodo.

Argentinci so imeli najvišje vodstvo v začetku tretje četrtine, ko je na semaforju pisalo 56:40. Od takrat pa do konca tekme se razlika nikoli ni spustila pod šest točk, kolikor je bila na koncu. Pri zmagovalcih je pet igralcev doseglo dvomestno število točk. Za varovance Larryja Browna je največ točk prispeval Stephon Marbury, 18. ZDA so dobile skok s 36:32, izgubile pa so tudi manj žog (14:21). Pokopal pa jih je met iz igre (ZDA 44 %, Argentina 54 %) in za tri točke (ZDA 3:11, Argentina 11:22).

Izjemen met izza črte Italijanov
Drugi finalist je Italija. Po prvi četrtini je dišalo na prepričljivo zmago Litve, saj so evropski prvaki hitro povedli s 16:7. Italijane prednost neporažene ekipe dosedanjega dela tekmovanja ni zmedla in so v drugi četrtini vzpostavili ravnotežje. Z učinkovito igro so zahodni sosedje na odmor odšli s šestimi točkami prednosti.

Litovci se nikako niso mogli razigrati, azzurri pa so še naprej polnili koše Italije. Konec tretje tretjine je bil znak za alarm v litovskem taboru, saj so zaostajali že za 10 točk. Varovanci trenerja Antanasa Sireike so zadnji del tekme začeli zelo odločno. V nekaj minutah so nadoknadili zaostanek 10 točk in celo povedli z 78:73. Italijanski igralci so bili povsem izgubljeni - točke niso dosegli skoraj pet minut.

Prebudil jih je šele odlični Gianluca Basile (skupno 31 točk) in Italijani so v trenutku pokazali povsem drug obraz. Litovce so držali na varni razdalji 5-10 točk in tekmo mirno zaključili v svojo korist. Italija je Litvo premagala prav z orožjem, po katerem so sloveli Litovci - met za tri točke. Igralci z Apeninskega polotoka so metali izza črte 18:28 (64-odstotno)!