Foto:
Foto:
Petria Thomas, olimpijska prvakinja na 100 metrov delfin
Laure Manaudou je bila najhitrejša na 400 metrov prosto.

Južna Afrika je s časom 3:13,17 celo postavila svetovni rekord. Američani so bili le tretji, tako da Michael Phelps ne bo izboljšal dosežka rojaka Marka Spitza, ki je v Münchnu osvojil sedem zlatih medalj.

Phelps ima sicer še priložnost, da izenači Spitzev dosežek, kar pa bo vse prej kot lahko. V polfinalu na 200 m prosto je zaostal za Pietrom van den Hoogenbandom in Ianom Thorpom, ki je z avstralsko štafeto 4 X 100 m osvojil le šesto mesto.

Zmagoviti kvartet v postavi Roland Schöman, Lyndon Ferns, Darian Townsend in Ryk Neethling je že v dopoldanskih kvalifikacijah z odličnim časom napovedal presenečenje. Izidi štafete tukaj.

Malce pokvarjen rojstni dan
Japonec Kosuke Kitajima je slavil na 100 m prsno in postal prvi Azijec po letu 1988, ki je osvojil olimpijski naslov v plavanju. Favorit Brendan Hansen (ZDA) se je moral na 23. rojstni dan zadovoljiti s srebrom.

Presenečenj s tem ni konec. Avstralka Petria Thomas na 100 m delfin presenetila branilko naslova in svetovno rekorderko Inge de Bruijn, ki je bila na polovici proge hitrejša od svojega najboljšega dosežka, nato pa popustila in bila na koncu le tretja.

Na 400 m prosto je 17-letna Laure Manaudou osvojila prvo zlato za Francijo na letošnjih igrah, ob tem pa postavila nov evropski rekord (4:05,34). Najstnica je sploh prva Francozinja z olimpijskim naslovom v plavanju.

Slovenski nedeljski nastopi v Atenah

Poraz košarkarjev ZDA

Preostalo nedeljsko olimpijsko dogajanje