Foto:
Foto:
Vasilij Žbogar

Svetovni podprvakinji (42 točk) sta bili najboljši v sedmi regati, ko sta vodili od štarta do cilja. Tudi v osmem plovu sta bili večji del v ospredju, na koncu pa morali priznati premoč le Grkinjama Sofii Bekatoroujevi in Aimilii Tsoulfi, ki sta edini pred njima tudi skupno (21 točk).

Tekmovanje se bo končalo v soboto, do konca pa so še trije plovi. Vsaki posadki se v skupnem seštevku odšteje najslabša uvrstitev, za Primorki je to doslej 18. mesto iz četrtega plova.

"To še nič ne pomeni. Jadranje je takšen šport, da se lahko v trenutku vse zasuka na glavo. V zadnjih treh regatah bo treba jadrati tako kot danes, odločno in brez preračunavanja, saj sta tudi vodilni Grkinji dokazali, da sta v teh razmerah ranljivi. Nič še ni odločeno, torej tudi zlata medalja še ni oddana," je povedal trener slovenskih jadralk Mitja Margon.

Žbogar je bil v peti regati četrti, dobil pa je šesti plov. Vodil je skoraj od začetka. Skupno je tretji (29 točk). Na prvem mestu je Avstrijec Andreas Geritzer (15), na drugem pa Brazilec Robert Scheidt (19).

Izolčan se je najslabše doslej odrezal v prvi regati, ko je osvojil 21. mesto. Do konca v nedeljo je še pet preizkušenj.

"Razvrstitev na vrhu se počasi kristalizira in boljši jadralci prihajajo v ospredje. A do konca je še veliko, zato se lahko v naslednjih dneh še marsikaj spremeni. Zlasti, ker je vremenska napoved manj ugodna kot za pretekla dva dneva, saj predvideva spremembe vetra. Medtem ko je danes in včeraj pihal konstanten veter z juga, naj bi se vetrovi že jutri začeli tepsti med seboj. Napovedan je tako severni kot južni veter, kar našim ne ustreza najbolj. Raje bi videli, da bi pihal ustaljen veter," je povedal vodja slovenskih jadralcev v Atenah Zvonko Bezič.

Tomaž Čopi in Davor Glavina sta v razredu 470 osvojila osmo in 19. mesto ter sta skupno 17., Gašper Vinčec je v finnu zasedel 8. in 17. ter je po osmih regatah 19., Teja Černe pa v razredu evropa po 14. in 24. mestu v peti in šesti regati drži 20. mesto med 25 tekmovalkami.

Preostali slovenski sredini nastopi