Foto:
Foto:
Vasilij Žbogar ostaja v boju za odličja.

Vesna Dekleva in Klara Maučec (470) sta dan začeli kot drugi, v 9. plovu sta bili zaradi oviranja ene od posadk le 18., v 10. pa sta bili tretji in se prebili na skupno četrto mesto (63 kazenskih točk). V zadnjem plovu, ki bo v soboto, se bosta za medaljo borili s Špankama (57) in Švedinjama (60). Grkinji Bekatorou/Tsoulfa (24) sta že osvojili zlato medaljo, najslabša uvrstitev se namreč v 11 regatah na koncu tekmovanja črta.

Škoda, a še nič ni odločeno. Ena regata bo odločala o dveh medaljah in upamo na najboljše. Na štartu devete regate sta se punci zapletli z madžarsko posadko, nista se ji pravočasno umaknili, tako da sta morali narediti dva kazenska obrata. Zaostanka v nadaljevanju ni bilo moč nadoknaditi," je previdno napovedal trener naše posadke Mitja Margon.

Tudi Vasilij Žbogar (laser) je dan začel slabše in bil v sedmem plovu 14. in s tem v skupnem seštevku izgubil dve mesti in padel na peto. V naslednjem plovu pa je Izolčan kar zmagal in se spet prebil med dobitnike medalj. Pred zadnjimi tremi plovi ima 44 kazenskih točk. Brazilec Robert Scheidt vodi z 39, drugi Avstrijec Andreas Geritzer ima 42 točk. Blizu sta še Šved Karl Suneson (47) in Britanec Paul Goodison (49).

Žbogarjev trener Trevor Millar je pohvalil svojega varovanca: "Vasilij je psihično zelo stabilen, zato sem skoraj prepričan, da bo osvojil medaljo. Ne izključujem niti zlate, saj njegovi tekmeci delajo napake, medtem ko se on počasi in zanesljivo vzpenja v formi. Dober jadralec je tisti, ki stopnjuje formo, in Vasilij počne ravno to!"

Teja Černe (evropa) je v sedmem plovu osvojila 14. mesto, v osmem pa 21. V skupnem seštevku to zadošča prav tako za 21. mesto. Moška posadka 470 Tomaž Čopi/Davor Glavina je po 15. in 6. mesto skupno 17. Gašper Vinčec (finn) pa je bil 18. in peti, v skupnem seštevku pa je to dovolj za 19. mesto.