Foto:
Foto:
Felix Sanchez je potrdil svojo nepremagljivost v teku na 400 m z ovirami.
Dwight Phillips je upravičil vlogo favorita in zanesljivo zmagal v skoku v daljino z 8,59 metra.
Italijanka Alexandra Araujo in Grkinja Georgia Lara se borita v finalu ženskega vaterpolskega turnirja.
Novozelandca Hamish Carter in Bevan Docherty sta se veselila zlate in srebrne medalje v triatlonu.
Prvič na olimpijskih igrah, pa že z zlatim odličjem (Iker Martinez in Xavier Fernandez).
Egipčan Karam Ibrahim proslavlja prvo zlato za svojo državo po 56 letih.
Mu Jen Ču iz Tajvana je bil nepremagljiv v kategoriji do 58 kg.
Andrej Mojsejev je imel dovolj časa, da se je ovil v zastavo.
Odločilni zadetek za zmago Američank v finalu ženskega nogometnega turnirja je dosegla Abby Wambach.
Nemke proslavljajo zmago v finalu hokejskega turnirja.
Stephon Marbury in Allen Iverson sta bila najbolj zaslužna za zmago ZDA proti Španiji.

Četrtkov vrhunec atletskih dogajanj je bil finale teka na 200 metrov, v katerem smo videli trojno ameriško zmago. Shawn Crawford je dosegel odličen čas 19,79 (11. dosežek vseh časov) in premagal Bernarda Williamsa in prvaka na 100 m Justina Gatlina.

Grki klicali Kenterisa
Tek se je začel zamudo, ker je večina izmed 75.000 gledalcev vzklikalo "Kenteris, Kenteris!" in "Hellas, Hellas!" Costas Kenteris, olimpijski prvak iz leta 2000, je odpovedal nastop, potem ko se je dan pred začetkom iger v sumljivih okoliščinah izognil doping kontroli. Gledalci so izžvižgali vse finaliste, razen Namibijca Franka Fredericksa, ki se je poslovil z atletskih prizorišč.

Sanchez nadaljuje serijo
Felix Sanchez je zlahka osvojil naslov olimpijskega prvaka v teku na 400 metrov z ovirami in Dominikanski republiki pritekel prvo zlato medaljo na olimpijskih igrah.

V New Yorku rojeni dvakratni svetovni prvak je zlahka opravil s konkurenti. Dobil je že več kot 40 tekem zapored. Nazadnje je bil poražen julija 2001. Zadnja olimpijska medalja za Dominikansko republiko je bil boksarski bron iz leta 1984.

Phillips s prve 8,59
Američan Dwight Phillips je že v prvem poskusu skočil 8,59 metra in dosegel hat-trick v skoku v daljino. Naslovoma svetovnega prvaka v dvorani in na prostem je dodal še olimpijskega.

Phillips je skočil le centimeter manj od osebnega rekorda, ki ga je postavil v Avstriji pred tremi tedni, 28 centimetrov več, kot je kdorkoli drug skočil v letošnji sezoni in več, kot je kdorkoli drug zmogel v zadnjih štirih letih.

Njegov rojak John Moffitt je v petem poskusu popravil osebni rekord za 18 centimetrov in pristal pri 8,47 metra. Tretji je bil prav tako z osebnim rekordom Španec Joan Lino Martinez (8,32). Britanci so se sicer pritožili, da njegov skok ni bil veljaven. Četrti je bil namreč Britanec Chris Tomlinson (8,25).

Kot na nogometnih stadionih
V razburljivem finalu ženskega vaterpolskega turnirja so Italijanke po podaljšku z 10:9 premagale Grkinje. Branilka Melanie Grego je 2:04 pred koncem s svojim tretjim golom odločila zmagovalca. Italija je osvojila prvo olimpijsko medaljo v tem športu.

Na krilih hrupnih navijačev na nabito polnih tribunah je za gostiteljice Kiriaki Loisi dosegla pet golov, Evangelia Moraitidu pa tri. Po rednem delu je bil izid 7:7. Grčija pred olimpijskimi igrami ni bila med favoritinjami. Na lanskem svetovnem prvenstvu je bila deveta.

Novozelandca kraljevala v triatlonu
Prvi se je v četrtek z zlatom okitil Hamish Carter z Nove Zelandije, ki je bil najbolj vzdržljiv v triatlonu.

Carter je pripravil podoben scenarij kot dan prej Avstrijka Kate Allen in v samem finišu 10-kilometrskega teka prehitel rojaka Bevana Dochertyja, sicer aktualnega svetovnega prvaka.



Peta medalja za Brazilca
V jadralnem razredu 49 sta slavila svetovna prvaka in prva favorita, Španca Iker Martinez in Xavier Fernandez. Par, ki je prvič nastopil na igrah, je imel pred 16., zadnjo regato, devet točk prednosti in mu je za končno zmago zadostovalo sedmo mesto v zadnjem plovu. Razred 49 je bil prvič na sporedu olimpijskih iger pred štirimi leti v Sydneyju.

Že regato pred ciljem sta naslov prvaka v razredu evropa osvojila Brazilca Torben Grael in Marcelo Ferreira. 44-letni Grael je postal prvi jadralec, ki je osvojil pet olimpijskih medalj.

Zlato za Egipt po 56 letih
Nastope končujejo rokoborci v grško-rimskem slogu. V kategoriji do 60 kg je bil najmočnejši Južnokorejec Ji-Hjun Jung. Aleksander Dokturišvili (do 74) je Uzbekistanu priboril prvo medaljo v Atenah. Med lažjimi od 96 kg je isto za Egipt storil Karam Ibrahim. Egipčani so nazadnje olimpijsko zlato osvojili leta 1948. 24-letni Ibrahim si je zmago proti Gruzijcu Ramazu Nosadzeju zagotovil že po treh minutah in 22 sekundah.

Razburljivo v finalu taekwondoja
V taekwondoju je v kategoriji do 49 kg zmagala Tajvanka Sin Ši Čen. V zelo zanimivem finalu je s 5:4 premagala Kubanko Yanelis Labrada. Tajka Jaovapa Buropolčaj, ki je v prvem krogu izločila svetovno prvakinjo Brigitte Yague iz Španije, se je dokopala do brona. Pri moških do 58 kg je bil najboljši njen rojak Jen Ču Mu. Hitrost njegovih nog je bila previsoka ovira za Mehičana Oscarja Salazarja. Končni izid je bil 5:1. V prvi rundi je bil izid 0:0, v drugi pa 4:1.

Rus z zastavo še pred ciljem
Zmagovalec modernega peteroboja je Rus Andrej Mojsejev, čeprav je bil po streljanju le 19. V zadnjih metrih teka na 3.000 metrov je imel dovolj časa za slavje, tako da se je celo ustavil in se ovil z zastavo, ki mu je jo posodil gledalec. Moderni pentatlon sicer sestavljajo streljanje, sabljanje, plavanje 200 m prosto, konjeništvo (preskakovanje ovir) in tek. Olimpijska prihodnost te discipline je ogrožena, čeprav je na sporedu za Peking 2008.

Abby Wambach odločila finale
Nogometne prvakinje so postale Američanke, ki so po podaljšku z 2:1 premagale Brazilijo. Odločilni gol je v 112. minuti zabila Abby Wambach, ki je na zadnjih 20 tekmah dosegla 18 zadetkov za dvakratne svetovne prvakinje. Američanke so osvojile zlato v Atlanti 1996, v Sydneyju pa so jih v finalu premagale Norvežanke. Najboljša nogometašica na svetu Mia Hamm je na najbojši možni način končala bogato 17-letno kariero. Na 266 tekmah je dosegla 153 golov. Nemčija je že prej v tekmi za tretje mesto premagala Švedsko.

Prvo hokejsko zlato za Nemke
V ženskem finalu hokeja na travi so Nemke z 2:1 premagale Nizozemke in osvojile prvo zlato medaljo za svojo državo na olimpijskih igrah. Nemčija ni sodila v najožji krog favoritov, saj je imela status sedme nosilke. Nemke so oba zadetka dosegle v prvem polčasu. Nizozemke, tretje favoritinje, so v drugem delu razliko zmanjšale in imele veliko premoč na igrišču, vendar niso mogle razbiti nemške obrambe.

Razburljiv uvodni košarkarski četrtfinale
Zelo zanimivo je bilo v četrtfinalu moškega košarkarskega turnirja. "Dream team" je končno pokazal nekaj sanjskega in v prvem četrtfinalu izločil doslej neporaženo Španijo. V polfinale so se uvrstile tudi Litva, Italija in Argentina. Polfinalna para: ZDA - Argentina in Italija - Litva.

Ruske odbojkarice so s 3:2 v nizih premagale Brazilijo in se uvrstile v finale. Rusinje so nadoknadile zaostanek z 0:2. V finalu se bodo pomerile s Kitajsko, ki je prav tako z najtesnejšim izidom premagala branilke naslova s Kube.