Foto:
Foto:
LeBron James je poskrbel za preporod Dream Teama.

Tretji krog košarkarskih dvobojev je zaznamoval šokanten poraz Srbije in Črne gore 90:87 proti Novi Zelandiji
ZDA so šele v zadnji četrtini strle odpor Avstralije in zmagale 89:79. V mediteranskem derbiju je bila Španija s 83:71 boljša od Italije. Izidi in lestvici.

Srbija in Črna gora zapravila visoko prednost
Svetovni prvaki so imeli v začetku zadnje četrtine že 13 točk prednosti, vendar so Novozelandci dve minuti pred koncem izenačili na 81.

S trojko Miloša Vujanića je SČG povedel 87:84, Kirk Penny pa je 20 sekund pred koncem razliko zmanjšal na točko. Miloš Vujanić je v zadnjem napadu naredil dvomljivo osebno napako v napadu, odločilni koš pa je z zabijanjem dosegel Sean Marks iz San Antonio Spursov. Vujanić je šest sekund pred koncem zgrešil trojko, končni izid pa je z dvema prostima metoma postavil Mark Dickel.

Avstralci vodili po treh četrtinah
Natančni Avstralci so vodili tri četrtine, zadnjih deset minut pa začeli s plus ena. Nato pa so Američani naredili delni izid 10:0 in odločili tekmo. ZDA so spet imele težave z metom z razdalje, vendar je končno do izraza prišla trdna obramba, ki jo zahteva trener Larry Brown. Avstralci so namreč v zadnji četrtini dosegli samo 12 točk. Do takrat so imeli skoraj 60-odstoten met iz igre.

Ob odločilnem nizu sta gledalce s spektakularnim zabijanjem na noge spravila LeBron James in Shawn Marion.19-letni James je že drugič zapored s klopi priskrbel iskro v igri Dream Teama. Dosegel je osem točk in pet podaj. Največ točk za zmagovalce sta dosegla Tim Duncan (18) in Allen Iverson (16). Pri Avstralcih je bil najbolj učinkovit Shane Heal s 17 točkami.

Domačini povsem brez moči
V večerni tekmi je polna dvorana Helliniko pričakovala zmago Grkov, ki pa so imeli črn večer. Litvanci so se z njimi poigravali in vodili že za 38 točk, na koncu pa zmagali za 22 točk. Ob polčasu so vodili že s 54:25. Blestela sta Ramunas Šiškauskas s 25 točkami in Saulius Štombergas, ki je dosegel 22 točk. Litva je s tretjo zaporedno zmago potrdila kandidaturo za olimpijsko zlato, ki bi ga želela dodati lanskemu naslovu evropskega prvaka. Portoriko je še naprej v igri za četrtfinale po zmagi nad Angolo z 93:90.