Foto:
Foto:
Jao Ming je kraljeval pod obročema, kar pa ni bilo dovolj za razigrano Litvo.
Italijanska klop na čelu s Carlom Recalcatijem je čustveno spremljala dogajanje na parketu.

Košarkarji ZDA lažje dihajo. V četrtfinalu na krilih Stephona Marburyja niso dovolili presenečenja Špancem (102:94), ki so doživeli prvi, a usodni poraz.
Evropski podprvaki so res lahko razočarani, saj so na prvih petih tekmah igrali zelo dobro, zdaj pa ostajajo brez kolajne. Tokrat so pač naleteli na razpoloženega tekmeca, ki ve, kdaj je treba pokazati, kaj zmore. Četrtfinale.

Tekma je bila odločena dobre tri minute pred koncem, ko sta Marbury s trojko (skupaj jih je dosegel kar šest) in sicer nerazpoložen Tim Duncan (11 točk in 6 skokov) povišala vodstvo na 87:78. Po uspešnem metu izza črte Joseja Manuela Calderona so se Španci sicer približali na 91:86, vendar priložnosti za zmago niso dobili.

Dobili natančnost, izgubili skok
Američani so prvič v Atenah izgubili skok (36:30), kar pa ni bilo usodno, saj so se izkazali v prvini, v kateri na tekmah v predtekmovanju niso blesteli. Iz 22 poskusov so namreč zadeli kar 12 trojk. Iz dveh porazov v predtekmovanju so se očitno naučili igrati tudi proti conski obrambi.

Najboljši strelci pri Američanih so bili Marbury 31, Allen Iverson 16 in Carlos Boozer 12, pri Špancih pa Pau Gasol 29, Calderon 19 in Juan Carlos Navarro 17.

Sodniški par izgubljen
Španski košarkarji so sicer imeli veliko pripomb na sojenje avstralskega sodniškega para, ki pa kljub mnogim drobnim napakam ni odločilno vplival na končni izid. "Dream team" v polfinalu čaka Argentina.

Litva zanesljivo prek Kitajske
Na drugi četrtfinalni tekmi je Litva zaneslijivo premagala Kitajsko z 95:75. Kitajci so se evropskim prvakom upirali le do polovice druge četrtine, nato pa so Litovci pritisnili na plin in si v kratkem zagotovili izdatnejšo prednost. Razigral se je Arvydas Macijauskas (skupno 32 točk), pri Kitajcih pa je pod obročem kraljeval Jao Ming (29 točk, 11 skokov).

Tudi Italija brez težav med štiri
Litva se bo v polfinalu pomerila z Italijo, ki je s 83:70 premagala Portoriko. Azzurri so nasprotnika večji del držali na varni distanci petih točk in v končnici srečanje zanesljivo pripeljali do konca. Najučinkovitejši pri Italijanih je bila Massimo Bulleri z 20 točkami. Gianluca Basile jih je dodal 18, Denis Marconato 15, poleg tega pa je prispeval še 12 skokov. Pri Portoriku sta odstopala Elias Ayuso s 24 in Carlos Arroyo s 23 točkami.

Grki vse do zadnjega v igri za polfinale
Zadnji polfinalist je bil znan šele nekaj po polnoči po grškem času. Splačalo se je ostati pokonci, saj je bil obračun gostiteljev in Argentincev zelo napet. Bolje so začeli Južnoameričani, Grki pa so sredi prvega polčasa z delnim izidom 27:7 gledalce spravili na noge. Na začetku tretje četrtine je bilo že plus 10. Argentina je do konca tretje četrtine izid izenačila, odločilno četrtino pa začela z delnim izidom 6:0. Večje prednosti si ni uspela priboriti, ko pa je Hatzivretas 35 pred koncem s trojko znižal na 65:64, je bilo še vse odprto. Z zanesljivim izvajanjem prostih metov so si Argentinci rešili kožo. Končni izid: 69:64.