Foto:
Foto:
Iztok Čop in Luka Špik sta rutinirano začela nastope v Atenah.
Anja Klinar po svojem nastopu ni bila razočarana.
V razredu 470 sta svetovni podprvakinji Vesna Dekleva in Klara Maučec na tretjem mestu.

Čopu se ni poznala bolezen, ki mu je pretekli teden vzela veliko moči, tako da sta se s Špikom rutinirano uvrstila v sredin polfinale. Še najbližja sta jima bila Norvežana, ki sta zaostala 4,65 sekunde.

Italijanski dvojec Galtarossa/Sartori, s katerim se bosta verjetno naša asa borila za zlato, je prav tako brez težav slavil v drugi predtekmovalni skupini. Njun čas je bil za več kot štiri sekunde boljši od rezultata Čopa in Špika.

"Takšen razplet sem pričakoval. Žal mi je le, da nisva imela še nekoliko lažje skupine, čeprav sva imela verjetno že tako najlažjo. Sicer sva imela rezerve dovolj in če bi bilo treba, bi lahko danes pokazala še precej več," je dejal Špik.

Tudi četverec brez krmarja je na progi Schinias napredoval v polfinale. Jani Klemenčič, Gregor Sračnjek, Tomaž Pirih in Miha Pirih so bili tretji, za Veliko Britanijo (+ 4,68) in Italijo. "Ne glede na težko skupino smo štartali na prvo mesto. Do polovice je še nekako šlo, na zadnjih 250 metrih pa me je nekoliko pobralo," je dejal Klemenčič.

Davor Mizerit - prvi Slovenec, ki je nastopil v Atenah -, je v enojcu v svoji predtekmovalni skupini osvojil 3. mesto in bo moral v repasaž. Ta čaka v torek tudi Matijo Pavšiča in Mitjo Hrabarja, ki sta bila v dvojcu brez krmarja peta.

Daleč za osebnimi rekordi
Plavalcem zaenkrat ne gre po načrtih. Anja Klinar je za 400 m mešano potrebovala 4:46,66. Čeprav je precej zaostala za osebnim rekordom, pa je s 13. mestom postavila najboljšo slovensko žensko uvrstitev na olimpijskih igrah. Od 16-letnice več res težko pričakujemo ...

"Nisem tako razočarana, saj me čaka še nekaj olimpijskih iger. Vseeno škoda - s tri sekunde slabšim izidom od osebnega rekorda bi se še uvrstila v finale. Treme nisem imela toliko kot ponavadi. Začela sem dobro, potem je šlo slabše. Rezultat ni dober, posebej slab pa tudi ni," je povedala mlada Klinarjeva.

Emil Tahirovič je v disciplini 100 m prsno plaval 1:02,12 in le za tri stotinke zgrešil večerni polfinale. Bojan Zdešar (3:59,38 na 400 m prosto) in Marko Milenkovič (4:30,99 na 400 m mešano) sta končala na skromnem 31. mestu.

Izvrsten začetek jadralcev
Odlično so atenske boje začeli jadralci. Po prvem dnevu sta Klara Maučec in Vesna Dekleva (470) na izvrstnem 3. mestu. V istem razredu sta Tomaž Čopi in Davor Glavina 15. V razredu finn je Gašper Vinčec 14. Po prvem plovu je bil presenetljivo kar četrti, v drugem pa je osvojil predzadnje, 24. mesto.

"Izteklo se je po najboljših pričakovanjih, četudi smo imeli kar nekaj smole. Punci sta izgubili dve dolžini jadrnice, preden sta ugotovili, da ju nekaj zadržuje, Vinčec pa je na startu druge regate naredil napako in močno zaostal," je povedal Zvonko Bezič, vodja slovenske jadralske odprave.

Hempi odličen peti
Andrej Hauptman je na cestni dirki s s petim mestom dosegel najboljšo slovensko kolesarsko uvrstitev na olimpijskih igrah. Več tukaj.

Tisljeva četa izgubila uvodno tekmo
Slovenski rokometaši so izgubili proti Rusiji z 28:25. Več tukaj.