Foto:
Foto:
Peter Mankoč je ostal brez polfinala.
Boj Uroša Kodelje z olimpijskimi brzicami.
Davor Mizerit bo Atene zapustil z devetim mestom v enojcu.

Medvešek je bil prvi Slovenec po Igorju Majcnu, ki je leta 1992 plaval v olimpijskem finalu.

Le nekaj trenutkov po koncu preizkušnje je celo kazalo na sedmo mesto, saj so zaradi domnevno nepravilnega obrata diskvalificirali najhitrejšega Američana Aarona Peirsola. Po pritožbi njegove zveze pa so obveljali izidi, doseženi v bazenu.

"S samim plavanjem nisem zadovoljen, ker sem bil v vseh elementih nekaj slabši kot v polfinalu. Kljub temu sem vesel, saj sem izpolnil cilj, ki sem si ga zadal že na začetku sezone," je dejal Medvešek. Še bolj kritičen je bil trener Dimitrij Mancevič: "Zelo sem vesel finala, toda pričakoval sem več borbe in po tej plati Blaževega nastopa ne morem razumeti."
.
Mankoč brez polfinala
Petru Mankoču se na 100 metrov delfin s časom 54,14 ni uspelo uvrstiti v polfinale. Končal je na 29. mestu.

"Prihod v cilj se mi ni izšel. To je bil moj najslabši prihod v cilj letos," je slab nastop razložil Ljubljančan.

Že včeraj se je Mankoč odločil, da ne bo nastopil na 50 metrov prosto. Kot se je izkazalo, se tudi s ponovitvijo državnega rekorda ne bi uvrstil med najboljših 16. V šprintu sta razočarala tudi van den Hoogenband in Popov. Več tukaj.

Brez polfinala je ostala še Anja Čarman na 200 metrov hrbtno. Čas 2:17,62 je zadostoval za 23. mesto. Nastop v tej disciplini je odpovedala Alenka Kejžar, Čarmanova pa ni plavala na 800 metrov prosto.

Jadralci so še vedno vroči
Slovenski jadralci nadaljujejo izjemne plove, saj sta trenutno kar dve posadki na mestih, ki prinašajo odličja.

Vasilij Žbogar v razredu laser ter posadka Vesna Dekleva/Klara Maučec v razredu 470 sta na odličnem tretjem mestu. Žbogar se je tretje mesto povzpel z zmago v osmem plovu, dekleti pa sta eno mesto pridobili po uspešni pritožbi slovenske reprezentance. Več tukaj.

Kodelja izpolnil prvo nalogo
Na divjih vodah je na olimpijskih igrah debitiral kajakaš Uroš Kodelja. V kvalifikacijah je bil 17., v petkov polfinale pa se je uvrstilo 20 od 25 tekmovalcev. Solkancu prva vožnja ni preveč dobro uspela, dobil je tudi dve sekundi pribitka. V drugo je odpeljal nekoliko bolje, vendar še vedno precej zadržano. Najboljši, Švicar Michael Hurt, je bil od njega hitrejši za skoraj 14 sekund.

"V kvalifikacijah vedno odpeljem nekoliko slabše, tako da upam, da se bo trend boljših voženj v polfinalu nadaljeval," je po nastopu dejal Kodelja. Izmed 20 polfinalistov se jih bo v finale uvrstilo deset

Tri tretja mesta v B-finalu
Nastope v Atenah so sklenili veslači. Davor Mizerit, enojec brez krmarja (Andrej Hrabar/Mitja Pavšič) in četverec brez krmarja (Tomaž in Mitja Pirih/Gregor Sračnjek/Jani Klemenčič) so bili v B-finalu tretji. Koprski veslači so bili s to uvrstitvijo seveda zadovoljni, medtem ko je četverec še enkrat razočarano zapustil veslaški center, saj je pred odhodom v Atene napovedoval boj za kolajne.

"Če izvzamemo včerajšnji spodrsljaj četverca, kjer je ena drobna nepazljivost odločila uspeh, so bili vsi nastopi dobri. Davor je danes opravil najboljše možno, enako velja za dvojec brez krmarja. Tudi pri četvercu je vseeno ali je na kocu 8. ali 9. Je v zgornjem delu finala B in prav vseeno je, da je eden od veslačev na koncu storil napako," je današnje nastope ocenil selektor Miloš Janša.

Sredini slovenski nastopi