Foto:
Foto:
Inge de Bruijn je v Atenah le dočakala zlato medaljo.

19-letni čudežni deček zadnji dan ni skočil v bazen, a je zaradi nastopa v petkovih kvalifikacijah osvojil še rekordno osmo medaljo v Atenah, od tega šesto zlato. Z osmimi medaljami se je z enih iger vrnil le še ruski telovadec Aleksander Ditjacin (1980).

4 x 100 metrov mešano postavili kar dva svetovna rekorda. S časom 3:30,68 so za 86 stotink sekunde popravili svoj svetovni rekord. Aaron Peirsol pa je v prvi predaji v hrbtnem slogu prav tako plaval v času novega svetovnega rekorda. S časom 53,45 je rekord rojaka Lennyja Krayzelburga popravil za 15 stotink sekunde.

Phelpsu sicer ni uspel načrt izenačiti rekord legendarnega rojaka Marka Spitza, ki je v Münchnu osvojil sedem zlatih medalj.

Ducat medalj Jenny Thompson
V ženski štafeti 4 x 100 metrov mešano je Avstralkam uspelo sladko maščevanje, saj so Američankam odvzele tako naslov kot svetovni rekord. Američanke so se morale zadovoljiti le s srebrom. V delfinovem slogu je na svojih četrtih olimpijskih igrah plavala legendarna Jenny Thompson, ki je tako osvojila še 12. medaljo, kar je plavalni rekord na olimpijskih igrah.

Avstralec Grant Hackett je potrdil primat na 1.500 metrov prosto, kjer ostaja neporažen že sedem let. 24-letnik je postal šele četrti plavalaec, ki se je dvakrat okitil z naslovom najhitrejšega plavalca na najdaljši preizkušnji olimpijskih iger v bazenu.

Nizozemki Inge de Bruijn je na 50 metrov prosto tri dneve pred 31. rojstnim dnem uspelo ubraniti naslov.

Pod črto: ZDA so številka 1
Končni pregled medalj pove, da so ZDA dobile večni boj z Avstralijo, saj so pobrale kar 12 naslovov. Avstralcem v "uteho" ostaja sedem medalj najsvetlejšega leska. Na visokem tretjem mestu so Japonci s tremi zlatimi odličji.