Foto:
Foto:
Košarkarji Nove Zelandije se veselijo zmage nad svetovnimi prvaki.
Carly Patterson je ugnala legendarno Svetlano Horkino v finalu mnogoboja.
Manfred Kurzer se je v četrtek prvi okitil z zlatom.
Solze sreče olimpijske zmagovalke Noriko Anno.
V finalu ženskega badmintonskega turnirja je slavila Kitajka Ming Žang.

Američani so med najuspešnejšimi državami prvič prehiteli Kitajsko.
Ameriški plavalec Michael Phelps je s prepričljivo zmago na 200 metrov mešano osvojil četrto zlato medaljo na teh igrah.

Njegov rojak Aaron Peirsol je postal prvak na 200 metrov hrbtno. Pri ženskah je na 100 metrov prosto zmago slavila Avstralka Jodie Henry, na 200 metrov prsno pa Američanka Amanda Beard. V petkovem finalu na 50 metrov prosto pa ne bo Pietra van den Hoogenbanda in Aleksandra Popova. Več tukaj.
Kiviji šokirali SČG
Košarkarji Nove Zelandije so poskrbeli za presenečenje, saj so z 90:87 premagali SČG, čeprav so "plavi" v zadnji četrtini vodili že za 13 točk. Izidi.
Ameriški košarkarji so se dolgo mučili proti natančnim Avstralcem, ki so vodili kar tri četrtine. Z delnim izidom 10:0 pa so si zagotovili zmago z 89:79. Tudi Španija je v zadnji četrtini ugnala Italijo z 71:63. V večerni tekmi so se Litvanci poigravali z Grki in jih deklasirali za 22 točk. Več tukaj.

Horkina zapravila zadnjo priložnost
V ženskem mnogoboju je slavila 16-letna Američanka Carly Patterson in svoji domovini prinesla zlato v najbolj prestižni disciplini prvič po 20 letih, ko je v Los Angelesu slavila Mary Lou Retton. Diva svetovne gimnastike Rusinja Svetlana Horkina se je morala na svojih zadnjih olimpijskih igrah zadovoljiti le s srebrom. Obe tekmovalki sta zamenjali uvrstitvi z zadnjega svetovnega prvenstva. Pattersonova je sicer začela slabo, saj je po slabši oceni na preskoku prvo rotacijo končala na osmem mestu. Zanimiva podobnost z rojakom Paulom Hammom, ki je dan prej zlato v mnogoboju skoraj zapravil na istem orodju. Izidi.

Kurzerju svetovni rekord in zlato
Prva odličja dneva so podelili v streljanju. Gibljivo tarčo na 10 metrov je najbolje ciljal Nemec Manfred Kurzer, ki je že v kvalifikacijah postavil svetovni rekord.

S 590 od 600 možnih krogov je izboljšal dosedanji rekord Kitajca Jang Linga izpred dveh let. V ženskem skeetu je slavila Madžarka Diana Igaly. Izidi.

Predzadnja zmagovalca na tatamiju
Japonska je potrdila primat v judu, saj je v 12 kategorijah pobrala kar šest naslovov. Za zadnjega je poskrbela Norioko Anno, ki je slavila v kategoriji do 78 kilogramov. Annova je tako v Atlanti kot v Sydneyju izpadla že v prvem krogu.

Japonci pa so brez pričakovanega zlata ostali v kategoriji do 100 kilogramov, kjer je v četrtfinalu izpadel branilec naslova in trikratni svetovni prvak Kosei Inoue. Oljčni venec si je nadel Belorus Ihar Makarov. Izidi.

V petek se bodo končali boji na tatamiju, ko bosta na sporedu še najtežji kategoriji. V kategoriji nad 78 kg bo nastopila Lucija Polavder.

Italijan najbolj natančen z lokom
Italijan Marco Galiazzo je bil najbolj natančen v lokostrelstvu. Na stadionu Panathinaiko, kjer so bile na sporedu prve olimpijske igre moderne dobe, je v finalu s 111:109 premagal Japonca Hirošija Jamamoto. Izidi.
Kitajska dvigovalka uteži Čunhong Liu je v kategoriji do 69 kg s skupno 275 kg postavila nov svetovni rekord in zanesljivo zmagala. Turek Taner Sagir je zlato odličje osvojil v kategoriji do 77 kg. Mladinski svetovni rekorder je skupaj zmogel 372,5 kg. Izidi.

Kitajska prebila led v badmintonu
Kitajska pred Atenami še ni imela zlate olimpijske medalje v badmintonu, danes pa je osvojila kar dve. Najprej je Ning Žang v ženskem finalu premagala Nizozemko Mio Audino, le uro kasneje pa si je zlato priborila še mešana dvojica Jun Žang/Ling Gao, ki je v treh nizih ugnala britansko dvojico Nathan Robertson/Gail Emms. Izidi.

Tekmovanja so nadaljevali odbojkarji in vaterpolisti. V dvoboju neporaženih ekip vaterpolskega turnirja v skupini A je Madžarska s 7:5 premagala ZDA.