Foto:
Foto:
Ian Crocker (levo) je dobil novo priložnost, Michael Phelps (desno) pa prost dan in najverjetneje še šesto zlato medaljo.
Gary Hall je ugnal Hrvata Draganjo na 50 m prosto.

19-letnik je do petega zlata prišel najtežje doslej, saj je na 100 m delfin obrnil šele kot peti, svetovnega rekorderja Iana Crockerja pa je premagal dobesedno z zadnjim zavesljajem. Na večni lestvici je s po sedmimi medaljami zdaj trojica Američanov: Mark Spitz (1972), Matt Biondi (1988) in Michael Phelps (2004).



Ob koncu tekmovalnega dne je prišla presenetljiva novica, da se je Michael Phelps odpovedal nastopu v mešani štafeti. Zbiralec medalj je svoje mesto prepustil prav Crockerju. "Hotel sem mu dati še eno priložnost," je razložil Phelps. Ker pa je plaval v kvalifikacijah štafete, si bo tudi sam nadel medaljo. ZDA so namreč edini favorit za zmago. Povedati pa je treba tudi, da je vsak dan plaval tako dopoldne kot popoldne in je gotovo že precej načet.

Američan Gary Hall je ubranil naslov na 50 metrov prosto, Hrvata Dujeta Draganjo je prehitel le za stotinko. Hall je že vajen tesnih odločitev, saj si je v Sydneyju naslov razdelil z rojakom Anthonyjem Ervinom. Zanimivost ob bazenu: Gary Hall starejši je bil član ameriške ekipe leta 1972, ko se je Spitz zapisal v zgodovino s svojim zlatim pohodom.

Na najdaljši ženski diciplini 800 metrov prosto je naslov osvojila Japonka Ai Šibata, potem ko je večino proge vodila Laure Manaudou. Francoska najstnica je pred dnevi postala prva Francozinja, ki se je okitila z naslovom olimpijske prvakinje, zato je veljala za favoritinjo tudi na najdaljši disciplini.

Na 200 hrbtno pa je komplet medalj dopolnila Kirsty Coventry iz Zimbabveja.

V soboto bodo na sporedu zadnje štiri discipline: obe mešani štafeti, 50 metrov prosto (Ž) in 1.500 metrov (M).