Foto:
Foto:
Aarona Peirsola prva odločitev sodnikov ni skrbela, na koncu je le dobil zlato medaljo.
Amanda Beard je le dočakala zlato medaljo v posamični disciplini.
Jodie Henry in Inge de Bruijn se veselita zlata in srebra na 100 m prosto.

Phelps je nato uspešno nastopil v polfinalu na 100 metrov, kjer je postavil olimpijski rekord. Izidi 200 m mešano. Ameriški najstnik je znan po tem, da je imel v mladosti težave s hiperaktivnostjo. Po novem naslovu je pripovedoval: "Vsako noč težko zaspim, toda to je vse del velike zabave."

Še nikoli se mi ni bilo tako težko pripraviti na še eno tekmo, a ko prideš na štart, se vse spremeni," je navdušeno pripovedoval 19-letnik.

Ameriško slavje je dopolnil Aaron Peirsol, ki je olimpijski prvak postal na 200 m hrbtno. Sprva je bil zaradi domnevno nepravilnega obrata diskvalificiran, vendar so mu po pritožbi vrnili medaljo. "Nisem bil preveč zaskrbljen. V glavi sem obnovil svoja dejanja, vedel sem, da nisem naredil nič napačnega," je po podelitvi medalj razlagal Peirsol. Avstrijec Markus Rogan je nekaj minut verjel, da je olimpijski prvak, končni razplet pa je sprejel brez težav: "Zadovoljen sem s srebrom. Aaron je zelo pošten, verjamem, da je plaval pošteno. Je moj dober prijatelj in nobena medalja ni tako žlahtna, kot je žlahtno prijateljstvo."

Tretjo ameriško zlato je na 200 m prsno osvojila Amanda Beard, ki je šele v finišu prehitela Avstralko Leisel Jones. Beardova je že v Atlanti kot 14-letna deklica osvojila zlato v mešani štafeti, v obeh prsnih disciplinah pa je bila druga. Štiri leta kasneje je bila na daljši preizkušnji tretja, na 100 metrov pa je celo ostala brez medalje. Na tretjih igrah je tako le osvojila zlato v posamezni disciplini: "Noro! Zelo sem ponosna, navdušena sem," je bilo vse kar ji je uspelo spraviti skupaj.

Na 100 m prosto je zmago slavila Avstralka Jodie Henry, ki je že v polfinalu postavila svetovni rekord. "Na igre sem prišla z željo po naslovu v štafeti 4 x 100 metrov prosto. To pa je le sladek dodatek." Branilka naslova iz Sydneyja Nizozemka Inge de Bruijn je bila srebrna, zdaj pa se bo posvetila najkrajši disciplini na igrah.

Na 50 m prosto sta že v kvalifikacijah presenetljivo izpadla Nizozemec Pieter van den Hoogenband in Rus Aleksander Popov. Slednji tako na teh igrah ostaja brez finalnega nastopa med posamezniki.