Foto:
Foto:
Kenenisa Bekele (v sredini) prejema čestitke od Sileshija Sihineja (levo) in Haileja Gebrselassieja (desno)
Pavel in Peter Hochschorner sta ubranila naslov iz Sydneyja.
Ljubov Galkina (v sredini)
Japonski judoist Keiji Suzuki proslavlja zmago v kategoriji nad 100 kg.
Avstralka Anna Meares je zmago proslavila z visoko dvignjeno zastavo.
Švedski veteran Jan Ove Waldner še ni za staro šaro.

Čudežni devetnajstletnik je tako prišel do sedme medalje na igrah, le da za razliko od rojaka Marka Spitza iz leta 1972 niso vse zlate. Osma medalja se mu obeta zadnji dan plavalnega sporeda z mešano štafeto. Olimpijski prvaki so še postali Američan Gary Hall, Ai Šibata in Kirsty Coventry. Več o plavalnem dogajanju.

Bekele potrdil primat na dolgih progah
Z boji so začeli tudi atleti. Vrhunec prvega dne je bil moški tek na 10.000 m, v katerem je zanesljivo slavil 22-letni Etiopijec Kenenisa Bekele, ki je s časom 27:05,10 postavil rekord olimpijskih iger. Drugi je bil njegov rojak Sileshi Sihine, tretji pa Eritrejec Zersenay Tadesse. Branilec naslova iz Sydneyja Haile Gebrselassie je bil le peti. Izidi.

V hoji na 20 kilometrov je zmagal Italijan Ivano Brugnetti. Prvi favorit za zmago, Ekvadorec Jefferson Perez, je na četrtem mestu ostal brez kolajne. Presenetljivo je slavil Brugnetti, sicer svetovni prvak na 50 kilometrov iz leta 1999. Izidi.

Sedmerobojke so opravile s štirimi disciplinami. Pričakovano je v vodstvu Švedinja Carolina Klüft.

Slovaška brata spet zlata
Z nastopi so končali slalomisti na divjih vodah. V C-2 sta pričakovano zmagala Slovaka Pavol in Peter Hochschorner, ki sta tako ubranila naslov iz Sydneyja. Slovaška brata sta dominirala, saj sta v štirih vožnjah edini dotik naredila v predzadnjih vratih finala, ko so jima gledalci ob progi že skandirali ob novem naslovu.

Francoz Fabien Peschier je slavil med kajakaši. Najhitrejši v polfinalu, Avstralec Campbell Welsh, je bil po svojih besedah v spodnjem delu premalo agresiven in se je moral tako zadovoljiti s srebrom. Uspešen francoski dan je z bronom dopolnil Fabien Lefevre. Ta je v cilj sicer prišel kot drugi, nekaj minut kasneje pa so mu sodniki pribili dve kazenski točki, kar pa je še vedno zadoščalo za odličje. Izidi.

Kazahstanka ni ohranila mirne roke
V trojnem položaju je najbolje streljala Rusinja Ljubov Galkina. Po kvalifikacijah je kazalo na zmago Kazahstanke Olge Dovgun, vendar je v finalu slabo streljala in končala za najboljšo trojico. Srebro je Italiji priborila Valentina Turisini, bron pa gre na Kitajsko po zaslugi Čengji Vang. Leže je z malokalibrsko puško na 50 m slavil Američan Mattew Emmons. Izidi.

Japonci "carji" v judu
Zadnja dva naslova v judu sta šla na Japonsko. V kategoriji nad 78 kg je slavila Maki Cukada, v kategoriji nad 100 kg pa njen rojak Keiji Suzuki. Tekmovalci iz dežele vzhajajočega sonca so od 14 zlatih medalj pobrali kar rekordnih osem. Izidi.

V ekipni lokostrelski tekmi so že petič zapored slavile Južnokorejke, ki so bile tokrat boljše od Kitajk in tekmovalk iz Tajvana. Izidi. Meč so najbolje vihtele Rusinje, ki so ubranile naslov. Izidi.

Dvojice v namiznem tenisu so pripadle Kitajkama Vang in Žang. Izidi. Za zlato v moških dvojicah v badmintonu sta se za zlato udarili dve južnokorejski dvojici. Dvojici Kim/Ha in Li/Jo sta se že 11. udarili na mednarodni sceni, par Kim/Ha pa je bil tudi tokrat prepričljivo boljši. Izidi.

Kolesarji se selijo iz ceste na stezo
Prvo kolesarsko zlato na stezi (500 m) je šlo z Anno Meares v Avstralijo. Mearesova je s 33,952 postavila tudi nov svetovni rekord. Na moški kilometrski preizkušnji je bil najhitrejši Anglež Chris Hoy (689). Izidi.

Telovadke so se preizkusile na atraktivnem trampolinu. Sodniku je najbolj ugajala Nemka Anna Dogonadze. Izidi.

Tajka Pawina Thongsuk (v kategoriji do 75 kg) je za zlato medaljo dvignila 272,5 kg in svoji državi prinesla že četrto medaljo v dviganju uteži na teh igrah. Izidi.

Waldner edino evropsko upanje
Končana sta že polfinala na teniškem turnirju. Čilenec Nicolas Massu je s 7:6 (5) in 6:1 ugnal Američana Taylor Dent, Američan Mardy Fish pa s 3:6, 6:3 in 6:4 Čilenca Fernanda Gonzaleza. Izidi. V ženski konkurenci je Belgijka Justine Henin-Hardenne premagala Rusinjo Anastazijo Miškino, potem ko je v odločilnem nizu zaostajala že s 5:1. Druga finalistka je postala Francozinja Amelie Mauresmo, ki je s 7:6 (8), 6:3 odpravila Avstralko Alicio Molik. Izidi.

Na namiznoteniškem turnirju navdušuje Šved Jan Owe Waldner, ki je edini evropski polfinalist. Švedski veteran je izločil Nemca Tima Bolla. Izidi.
Branilci rokometnega naslova Rusi so še tretjič izgubili. S 26:25 so jih premagali Hrvati, potem ko so nadoknadili štiri gole zaostanka ob odmoru. Rusi se bodo v zadnjem krogu za mesto v četrtfinalu spopadli z Islandci. V skupini B so Madžari presenetili doslej nepremagane Nemce (30:29). Izidi.