Foto:
Foto:
Shawn Marion je zaman zabijal ...
Emanuel Ginobili je odločil tekmo prek Igorja Rakočevića.
Emanuel Ginobili se je veselil velike zmage proti SČG-ju.
Litvanec Šarunas Jasikevičius je proti Angoli dosegel 14 točk.

Na otoku v Karibskem morju, ki je na začetku 20. stoletja pripadal Američanom, je zagotovo zelo veselo! "Dream team" je na OI-ju izgubil prvič, odkar od leta 1992 zanj igrajo košarkarji iz NBA-ja. Že po prvem polčasu je zaostajal za 22 točk.

Krvnik ameriških zvezdnikov je bil Carlos Arroyo, košarkar Utaha, ki je dosegel kar 24 točk. Pri ZDA, ki razen na začetku niso nikoli vodile, sta bila najboljša Tim Duncan in Allen Iverson s po 15 točkami.

Portoričani so na prejšnjih olimpijskih igrah petkrat izgubili proti ZDA, zato so gledalci kljub velikemu zaostanku po prvem delu pričakovali, da se bodo varovanci Larryja Browna le zbudili.

V tretji četrtini nič ni kazalo na to, saj so po 30 minutah igre še vedno zaostajali za 17 točk. Na začetku zadnje so se vendarle hitro približali na osem točk (69:61), a se njihovi "sosedje" niso dali, se z dvema trojkami znova oddaljili in zasluženo slavili.

"Zmago so si želeli bolj kot mi. Ne vem, zakaj. Nismo veliko metali. Vkopali smo se v luknjo, iz katere nismo imeli več izhoda," je bil po porazu slikovit Dwayne Wade.

Arroyo je veselo razlagal: "Brez dvoma je bila to ena izmed mojih najboljših tekem v karieri, seveda pa daleč najbolj čustvena zmaga doslej."

Ameriški selektor Larry Brown je dejal, da je razočaran s predstavo svoje reprezentance, v kateri je bilo spet premalo moštvenega duha.
Ginobili odločil derbi
Razburljiv derbi med Srbijo in Črno goro ter Argentino je odločil Emanuel Ginobili s košem v zadnji sekundi. Po zmagi s 83:82 (49:39) je sledilo slavje, kot da bi šlo za finalno tekmo.

Maščevanje za Indianapolis, ko je Argentincem v finalu proti SČG-ju zlato medaljo svetovnega prvenstva ukradel grški sodnik, je uspelo! Svetovni prvaki so se sicer po odločilnem košu pritoževali, da je Ginobili zadel že po izteku časa, a upravičeno zaman.

Argentina je prevladovala v prvem polčasu in bila posebej natančna pri metih za tri točke (9-7). Ginobili je že v prvi četrtini dosegel 17 točk, skupaj pa 27.

Plavi (Radmanović 21, Rakočević 19, Bodiroga 16) so po odmoru hitro ujeli priključek in imeli v zadnjih minutah večkrat rahlo prednost. Tragični junak tekme je bil Dejan Tomašević, saj je zgrešil kar nekaj odločilnih prostih metov.

"Premagati svetovne prvake na takšen način so otroške sanje. Ne smemo pa se preveč veseliti, saj nas zdaj čaka Španija, proti kateri bo prav tako težko, če že ne težje," je bil presrečen junak srečanja Ginobili.

Španci so na prvi tekmi kar s 83:58 premagali Kitajce z Jaom Mingom.

Obradović zapustil "tiskovko"
Trener Srbije in Črne gore Željko Obradović je jezen zapustil novinarsko konferenco po tekmi, saj ni bil zadovoljen s prevodom odgovora enega izmed igralcev v angleščino. Dveminutni odgovor so namreč prevedli v le dva stavka.

"Imam pravico, da govorim v materinem jeziku, toda prevod je bil smešen. Znam angleško, toda ni mi treba in nočem govoriti v tem jeziku ...," je povedal Obradović. O zadnjih sekundah tekme je dejal: "Kar mi ni všeč, je to, da se sodnik o košu Ginobilija ni posvetoval z zapisnikarsko mizo. Nič drugega."
Italijani in Litovci s težavami
V nasprotju s pričakovanju so z veliko težavami turnir začeli Italijani in Litovci. Prvi so za dve točki premagali Novozelandce, drugi pa za pet Angolo. Gostitelji Grki so proti Avstraliji evforično začeli in kmalu visoko povedli, vendar je bila v nadaljevanju tekma bolj izenačena. V zadnji četrtini so Avstralci dosegli le tri točke in izgubili s 76:54.

Vsi izidi, lestvici in spored tukaj.

Slovenski nedeljski vrhunci

Nedeljske plavalne odločitve

Preostalo nedeljsko olimpijsko dogajanje