Foto:
Foto:
Brazilec Robert Scheidt se je takole veselil zlata v razredu laser.
Vasilij Žbogar (slika www.navtika.com)

28-letni Vasilij Žbogar je popravil le dan staro najboljšo slovensko uvrstitev na olimpijskih igrah, ko sta Vesna Dekleva in Klara Maučec osvojili nesrečno četrto mesto.

Organizatorji so zaradi slabega vremena morali tekmovalce kar trikrat poklicati na štart. V prvem poskusu jadralcem zaradi prešibkega vetra ni uspelo obiti prve boje v 20 minutah, zato so morali štart ponoviti. Takoj je bilo jasno, da se bo slovenski junak osredotočil le na Britanca Paula Goodisona, ki je pred regato za tretjim mestom zaostajal le za točko.

Žbogar je bil na prvi boji 18., njegov tekmec pa 24. Goodison je Izolčana prehitel le na tretji boji, ko je bil 19., Žbogar pa tik za njim. Evropski prvak iz Zadra 2003 je nato ujel pravi veter in zadnjo regato končal kot 13. Britanec je za njim zaostal za štiri mesta in tako ostal na četrtem mestu.

"O tem sem lahko le sanjal. Štiri leta sem garal. Vedel sem, da sem dober. V zadnji regati sem dal vse od sebe," je veselo razlagal bronasti Žbogar.

So mu sodniki odvzeli še kaj več?
"Bil sem v fantastičnem položaju, saj sem odlično startal, poleg tega pa je Britanec prezgodaj prečkal štartno črto, Avstrijec na drugem mestu pa je močno zaostal. Tedaj sem v roki držal srebrno medaljo. Nihče od vodilnih ni razumel odločitve sodnikov, da prekinejo regato. Do prve boje bi zagotovo prišel v predpisanem času, a ker imajo v jadranju glavno besedo Angleži, so se sodniki verjetno odločali tudi na podlagi tega," je Izolčan okaral sodnike.

Kdo je Vasilij Žbogar?
Žbogar je prvi vrhunec kariere doživel lani, ko je zmagal na evropskem prvenstvu v Zadru. Tokratna medalja v Atenah je nedvomno še odmevnejši uspeh.

Žbogar je najbolje uvrščen Slovenec na svetovnih lestvicah. Trenutno je na 5. mestu, kar je do zdaj njegov najvišji položaj med elito enoseda laser. Pred Žbogarjem so le Brazilec Scheidt, Avstralec Blackburn, Anglež Goodison in Južnoafričan Blackenberg.

Po zelo odmevni zmagi na lanskem evropskem prvenstvu v Zadru se je letos na Atene pripravljal v Brazilji, kjer je treniral s sedemkratnim svetovnim prvakom Robertom Scheidtom. Na evropskem prvenstvu ni branil naslova, ker se je tekmovanje končalo le teden pred začetkom olimpijskih iger.

Portret Vasilija Žbogarja
Datum rojstva: 4. 10. 1975
Kraj prebivanja: Izola
Višina: 189 cm
Tteža: 80 kg
Klub: JK Burja
Trenerja: Trevor Millar, Marzio Brada

Največji uspehi:
2001: 3. na sredozemskih igrah v Tunisu

2002: 11. na SP-ju ISAF

2002: 1. na evropskem pokalu

2003: 1. na EP-ju v Zadru

2003: 9. na SP-ju v Cadizu

2004: 3. na OI-ju v Atenah