Foto:
Foto:
Prva Grka z zlatim odličjem, Nikolaos Siranidis (levo) in Thomas Bimis (desno).
Takehiro Kašima (Japonska) med izvajanjem prvine na bradlji.
Mladi Kitajec Či Nan Žu je prepričljivo ugnal vso konkurenco v streljanju z zračno puško (10 m).
Nemka Yvonne Bönisch se je Korejki Kje Sun Hui maščevala za poraz v lanskoletnem finalu svetovnega prvenstva.
Francoz Nicola Krabatic prodira mimo Grka Enagelosa Voglisa.

Zmagal je Kitajec Čijong Ši, drugi pa je bil njegov rojak Maošeng Le. Ši je v sunku dvignil 152,5 kg, v potegu pa 172,5 kg, s čimer je skupno izenačil svetovni rekord (325 kg). Janking Če je dopolnila uspešen dan najštevilčnejše nacije na svetu v kategoriji do 58 kg. V sunku je dvignila 107,5 kg, v potegu pa 130 kg, kar je skupaj pomenilo nov olimpijski rekord (237,5 kg). Več tukaj.

Grka zlata s trimetrske deske
Zvečer so se Grki razveselili tudi prve zlate medalje. Za to sta v sinhronih skokih v vodo s 3-metrske deske poskrbela Nikolas Siranidis in Thomas Bimis. Do zadnje serije sta vodila Kitajca, vendar jima sodniki za zadnji poskus niso dosodili niti točke in sta ostala brez stopničk. Njuni rojakinji Liši Lao in Ting Li sta bili z 10-metrskega stolpa bolj uspešni in svoji državi prinesli tretje zaporedno zlato v tej panogi. Več tukaj.

Japonci na gimnastičnem tronu po 28 letih
V ekipnem moškem mnogoboju v gimnastiki so Japonci po 28 letih prav po zadnji disciplini (drog) stopili na vrh. Drugi so bili z zaostankom le 0,888 točke Američani, tretji pa Romuni, ki so vodili pred zadnjim orodjem. Japonci so bili od leta 1960 do leta 1976 olimpijski zmagovalci kar petkrat zapored. Zmagovalci iz Sydneyja Kitajci so po slabem začetku na parterju končali na petem mestu. Še mesto slabši so bili Rusi, ki so ostali brez medalje prvič po letu 1952. Več tukaj.

Thorpe junak dneva
Plavalni vrhunec na 200 metrov prosto je pripadel Avstralcu Ianu Thorpu, ki je ugnal velika tekmeca Nizozemca Pietera van den Hoogenbanda in Američana Michaela Phelpsa. Več tukaj.

V Debevčevi disciplini slavil Kitajec
Tudi v ponedeljek so prve komplete medalj podelili v strelstvu. Z zračno puško, kjer je Rajmond Debevec osvojil 29. mesto, se je z zlatom okitil Kitajec Či Nan Žu. V streljanju glinastih golobov oziroma trapu je bila najboljša Avstralka Suzanne Balogh. Več tukaj.

Zlato za Nemčijo v judu
V kategoriji do 57 kilogramov v judu je nekoliko presenetljivo slavila Nemka Yvonne Bönsich. V finalu je premagala olimpijsko zmagovalko iz Atlante, Severnokorejko Sun Hui Kje. Prav Azijka je bila od Bönsicheve boljša v finalu lanskega svetovnega prvenstva.

V kategoriji do 73 kilogramov je bil najboljši svetovni prvak Južnokorejec Von Hi Li. "Gospod Ipon", kot ga kličejo, je na poti do naslova premagal dva nekdanja svetovna prvaka: Ukrajinca Genadija Bilodida in v finalu še Rusa Vitalija Makarova. V zadnjih dveh letih je Li izgubil le enkrat. Več tukaj.

Guyart najboljši v floretu
Francoz Brice Guyart je najbolje vihtel floret. V finalu je s 15:13 premagal Italijana Salvatoreja Sanza, potem ko je že zaostajal s 4:0. Bron je osvojil številka ena na sabljaških jakostnih lestvicah Andrea Cassara. Več tukaj.

Williamsova izpadla v prvem krogu dvojic
Tenisači so končali dvoboje prvega kroga. V ženski konkurenci je že izpadla četrta nosilka, Rusinja Elena Dementijeva. Bolje je začel številka ena pri moških, Švicar Roger Federer. Pri dvojicah je v paru s Chando Rubin izgubila branilka naslova, Američanka Venus Williams.

Rusi klonili proti Južni Koreji, Nemci razbili Egipčane
V ospredju zanimanja slovenske javnosti je bil drugi krog moškega rokometnega turnirja. Že na prvi tekmi je prišlo do velikega presenečenja, saj je Rusija s 35:32 izgubila proti Južni Koreji. Španci niso imeli težav z Islandci (31:23), Francozi pa so se mučili z Grki (29:25). Nemci so povsem razbili afriške prvake Egipčane, ki so v prvem polčasu zadeli samo petkrat. Na koncu je bilo 26:14. Vsi izidi, lestvici in spored tukaj.

Ameriške košarkarice niso ponovile katastrofalne igre svojih rojakov. Z 80:61 so bile boljše od Čehinj. Vsi izidi, lestvici in spored tukaj.

Slovenski ponedeljkovi nastopi v Atenah
Torek na OI