Foto:
Foto:
Simeon Hočevar se je takole boril z olimpijskimi brzicami.
Blaž Medvešek se je uvrstil v finale na 200 metrov hrbtno.
Iztok Čop in Luka Špik sta se brez težav uvrstila v sobotni finale.
Rašo Srako je v prvem krogu premagala kasnejša olimpijska zmagovalka Masae Ueno.
Gorazd Štangelj med vožnjo na čas.

Med zelo pozitivne sredine nastope uvrščamo tudi Mira Vodovnika, ki je v antični Olimpiji v suvanju krogle osvojil 11. mesto (19,34). Finale je ujel z 12. izidom kvalifikacij (20,04). Dvoboj med Jurijem Bilonogom in Adamom Nelsonom je odločil le centimeter. Več.

"Pred odhodom sem upal, da se bom prebil v finale. To mi je uspelo in zelo sem vesel. V finalu sem skušal doseči več, vendar pa mi to ni uspelo. Za razliko od kvalifikacij je zgodovinsko in izjemno vzdušje namesto spodbude pomenilo že dokajšnje breme," je pojasnil Vodovnik.

V drugem poskusu postavil stvari na svoje mesto
Simeon Hočevar je postavil tretji najboljši slovenski dosežek doslej v Atenah. Polfinalno vožnjo je končal na 8. mestu, na koncu pa je za mesto izboljšal svoj dosežek iz Sydneyja. "Razpletlo se je odlično glede na slabo prvo vožnjo. V drugem sem šel na progo povsem sproščen in odvozil hitro ter tekoče," je povedal Hočevar, ki je bil po polfinalni vožnji zelo jezen.

Dve posadki v igri za medaljo
Jadralki Vesna Dekleva in Klara Maučec sta bili v razredu 470 najhitrejši v 7. plovu, v 8. plovu pa sta bili drugi, kamor sta se z osmega mesta prebili tudi v skupnem seštevku. Z veliko prednostjo vodi grška posadka Bekatorou/Tsoulfa. Odlično kaže tudi Vasiliju Žbogarju v laserju. Lanski evropski prvak je dobil šesti plov in je skupno tretji! Pridobil je dve mesti. Nastopili so tudi preostali Slovenci. Več tukaj.

Medvešek s 7. časom v finale
Blaž Medvešek se je s sedmim časom na 200 metrov hrbtno (1:59,37) uvrstil v finale in rešil plavalno čast. To je prvi finale za Slovenijo po letu 1992!

"Vesel in hkrati presenečen sem, da sem se uvrstil v finale. To je bil tudi cilj slovenske plavalne odprave, ki je bila zato pod velikim pritiskom tudi zaradi pričakovanj javnosti," je bil zadovoljen Medvešek.

Sara Isakovič je na 100 m prosto (56,67) osvojila 26. mesto. Alenka Kejžar je z 2:32,64 na 200 m prsno (18. mesto) spet krepko zaostala za osebnim rekordom. Ženska štafeta 4 X 200 m prosto je bila zadnja (8:16,89). Peter Mankoč na 200 m mešano ni nastopil.

Le dvojec Čop/Špik v finalu; četverca je pobralo
Iztok Čop in Luka Špik sta slavila v drugi polfinalni skupini. Udarni slovenski veslaški posadki gre zaenkrat vse po načrtih.

Potem ko sta si priborila veliko prednost, sta se Čopu in Špiku sicer zelo približala Estonca, tako da sta morala zadnjih 200 metrov zlata olimpionika spet "pritisniti". V sobotni finale se je uvrstila še Češka, iz prve skupine pa Italija, ki je bila pol sekunde hitrejša od slovenskega čolna, Francije in ZDA.

"Izpolnila sva drugi cilj. Vse je bilo nekako v okviru pričakovanj. Zdaj je pred nama finale. Tam želiva biti nekje na vrhu in ve se, da je tudi Mt. Everest samo eden," je želje razkril Špik.

Četverec je bil blizu velikemu finalu. S tretjega mesta so Janija Klemenčiča, Gregorja Sračnjeka in brata Miho in Tomaža Piriha po odličnem finišu spodrinili Poljaki. Davor Mizerit je v polfinalu enojcev v svoji skupini osvojil 3. mesto in se tako kot četverec uvrstil v B-finale. Matija Pavšič in Andrej Hrabar sta v dvojcu brez krmarja osvojila 6. mesto.

Raša ni šla po poteh Urške Žolnir
Judoistka Raša Sraka (do 70 kg) je v 2. krogu repasaža izgubila proti stari znanki Belgijki Catherine Jacques, ki jo je sicer na prejšnjih tekmovanjih redno premagovala, tako da nastope v kategoriji do 70 kg končuje z eno zmago - proti Američanki Celiti Schutz. V prvem boju je bila od Ljubljančanke boljša kasnejša zmagovalka in dvakratna svetovna prvakinja Japonka Masae Ueno.

"Raša je storila prav vse. Nasprotnica je kmalu povedla, nato pa so malo pomagali sodniki, ki Raši niso ocenili enega od uspešnih napadov, pa tudi kazni niso sodili Japonki. Slednja je zato lahko nadaljevala v svojem ritmu in ji je bilo lažje," je borbo ocenil trener Janusz Pawlowski. Proti Jacquesovi Sraka ni bila prava.

Štangelj stisnil zobe, a ni šlo
Z vročimi cestami se je v kronometru spopadel kolesar Gorazd Štangelj, ki pa zaradi poškodbe (na koncu cestne dirke je padel) ni dobro opravil svojega dela. Prehitel je le dva tekmovalca in končal na 35. mestu.

"Žal mi je, da nisem mogel odpeljati bolje in hitreje. Mirno lahko zatrdim, da je to ena mojih najslabših dirk na velikih tekmovanjih. Padec na cestni dirki je pustil posledice, tako da imam noge že tri dni povsem zatečene in jemljem antibiotike," je povedal Štangelj.

Od rokometašev smo pričakovali prvo zmago, doživeli pa nov hladen tuš. Več tukaj.
Preostali vrhunci dneva