Foto:
Foto:
Veselje britanskega četverca po osvojitvi zlate medalje.
Američan Michael Phelps je s šestimi zlatimi medaljami prvo ime iger v Atenah.
Olimpijski prvakinji v ženskih badmintonskih dvojicah - Džieven Žang in Vei Jang.
Nemška trojica je osvojila naslov olimpijskega prvaka v moštveni vožnji.
Dejan Tomašević ni mogel zaustaviti Pauja Gasola.

Končalo se je sedem veslaških bojev za kolajne. Prva odličja so dobili skifisti. Dvakratni svetovni prvak Norvežan Olaf Tufte je imel v cilju prednost več kot dolžine čolna pred Estoncem Jurijem Jaansonom in Bolgarom Ivom Janakievom.

"Uresničile so se mi sanje. Dolga leta sem čakal na to. Bil sem prvi favorit in pod pritiskom, a sem na tekmi dal vse od sebe. Z medaljo bom lahko pozabil trdo delo zadnjih let," je povedal Tufte. Pri ženskah je zmagala Nemka Katrin Rutschow.

Zmaga za enojajčni dvojčici
V dvojcu brez krmarja sta naslov iz Sydneyja ubranili Romunki Georgeta Damian in Viorica Susanu, Avstralca James Tomkins in Drew Ginn pa sta bila najboljša v moški konkurenci. V ženskem dvojnem dvojcu sta slavili enojajčni dvojčici z Nove Zelandije, Georgina in Caroline Evers Swindell, v moškem Francoza Sebastien Vieilledent in Adreien Henry, četverec brez krmarja pa je po hudem boju pripadel Veliki Britaniji, ki je za osem stotink sekunde ugnala Kanado. Matthew Pinsent je osvojil že četrto zlato medaljo na olimpijskih igrah. Izidi.

Najhitrejša je bila Belorusinja
Na olimpijskem štadionu so se razvneli atletski boji. V teku na 100 metrov je bila najhitrejša Belorusinja Julija Nesterenko. Disk je najdlje vrgla Rusinja Natalija Sadova. V sedmeroboju je bila najbolj vsestranska 21-letna Švedinja Carolina Kluft. Izidi.
Konec plavalnih bojev
Plavalci so končali tekmovanja z zadnjimi štirimi preizkušnjmi. V obeh mešanih diciplinah so gledalci videli kar tri svetovne rekorde. Američani so popravili lastni svetovni rekord, Aaron Peirsol pa je kot prvi član štafete postavil še rekordno znamko na 100 metrov hrbtno. Michael Phelps ni nastopil, a je vseeno osvojil rekordno osmo medaljo, ker je plaval že v petkovih kvalifikacijah. V ženski mešani štafeti je z rekordom slavila Avstralija.Nizozemka Inge de Bruijn je ubranila naslov na 50 metrov prosto, Avstralec Grant Hackett pa na 1.500 metrov prosto. Več o plavalnem dogajanju.

Grkinji Sofia Bekatorou in Aimilia Tsoulfa ter Američana Paul Foerster in Kevin Burnham so najbolje jadrali v razredu 470, Britanec Ben Ainslie v finnu, njegove rojakinje Shirley Robertson, Sarah Webb in Sarah Ayton pa v ynglingu. Izidi.

Z loparjem najspretnejše Kitajke
Kitajska dvojica Či Čen in Lin Ma se je z zlatom okitila v namiznem tenisu, njuni rojakinji Džieven Žang in Vei Jang pa v badmintonu. V tej disciplini je med posamezniki pred več kot 100 svojimi navijači zmagal Indonezijec Taufik Hidajat.

V dresuri so šestič zapored olimpijski zmagovalci postali Nemci. Njihov rojak, strelec Ralf Schumann, tudi pridno zbira zlate medalje na olimpijskih igrah, saj je bil najboljši s hitrostrelno pištolo na 25 metrov. Izidi.

Na trampolinu je najbolj prepričljive like izvajal Ukrajinec Juri Nikitin. Branilec naslova, Rus Aleksander Moskalenko, ni ponovil predstave izpred štirih let in se je moral zadovoljiti z bronom. Izidi.

Med lokostrelci so bili najbolj natančni Južnokorejci. S tem so mojstri z lokom končali tekmovanja v Atenah. Predzadnji dan sabljaških tekmovanj so se olimpijskega naslova v ekipnem boju s floretom veselili Italijani.

Tretje olimpijsko zlato Fiedlerju
Na kolesarski stezi je najbolj spretno zasledoval Britanec Bradley Wiggins. Ekipni moški šprint so dobili Nemci, ki so v finalu premagali Japonce. 34-letni Jens Fiedler, prvak iz Barcelone in Atlante ter štirikratni svetovni prvak v šprintu in keirinu, je verjetno osvojil zadnjo olimpijsko zlato medaljo.

Zadnjo žensko odločitev v dviganju uteži je dobila Kitajka Gonhong Tang, ki je v kategoriji nad 75 kg s 305 dvignjenimi kg postavila svetovni rekord. Drugo zlato medaljo za Gruzijo je dvignil George Asanidze.

Bronasta medalja Molikovi
V teniškem finalu je Belgijka Justine Henin Hardenne s 6:3 in 6:3 premagala Francozinjo Amelie Mauresmo. Bron je osvojila Avstralka Alicia Molik, ki je premagala tretjo nosilko Anastazijo Miškino iz Rusije.Izidi.
Pri moških se je z bronastim odličjem okitil Fernando Gonzalez iz Čila, ki je po treh urah in pol ugnal Američana Taylorja Denta. Izidi.
Šarunas poravnal račune
V moštvenih športih so bili v ospredju košarkarji. Srbija in Črna gora si je dovolila nov poraz, tokrat proti še neporaženi Španiji (76:68), tako da je uvrstitev svetovnih prvakov v četrtfinale vprašljiva. V derbiju skupine B je Litva premagala ZDA s 94:90 in si že zagotovila prvo mesto v skupini. Šarunas Jasikevičius je dosegel 28 točk, od tega 10 v odločilnih trenutkih. Več.

Nogometaši so odigrali tekme četrtfinala. Iračani presenečajo še naprej, saj so z 1:0 ugnali Avstralce. V polfinale so se uvrstile še Italija, ki je po podaljšku strla odpor Malija, Argentina in Paragvaj. Več.

Vaterpolisti Srbije in Črne gore so z 11:8 premagali Hrvaško, ki se tako neslavno poslavlja iz Aten. Izidi.