Foto:
Foto:
Carlos Tevez je v 18. minuti prinesel Argentini olimpijski naslov. 20-letni superzvezdnik je zdaj najbolj vroče ime na evropskem nogometnem trgu.
Ameriške košarkarice v Atenah niso ponovile debakla svojih rojakov.
42-letna Birgit Fischer skupaj s Carolin Leonhardt ni uspela osvojiti še svoje devete zlate medalje, Larisa Latinina ostaja sama na vrhu večne lestvice.
Julien Absalon je drugi del dirke čez drn in strn vozil sam.
Zlate ruske ritmičarke razposajeno mahajo občinstvu.
Džja Hu je najbolje skakal s stolpa.
Mavlet Batirov.
Kitajka Vej Luo je razžalostila vročekrvne grške navijače.
Turek Bahri Tanrikuka (desno) se je v finalu boril kljub temu, da ima zlomljeno roko.
Dvoboj med Kubancem Johsonom (desno) in Bundžumnongom je pripadel slednjemu.
Kubanec Odlanier Solis je zmagal v boksu v kategoriji do 91 kilogramov.
Odbojkarice Kitajske so po zaostanku z 2:0 v nizih prišle do zlata.

Največ kompletov medalj je bilo na voljo atletom, rokoborcem, boksarjem ter kajakašem in kanuistom na mirnih vodah. Končana so tudi tekmovanja v nekaterih ekipnih športih.

V atletiki osem finalov
Na atletskem olimpijskem stadionu je bilo na sporedu osem finalnih odločitev: 1.500 m (Ž), kopje (M), 800 m (M), 5.000 m (M), štafeta 4 X 400 (Ž), višina (Ž) ter obe moški štafeti, 4 X 100 in 4 X 400.

ATLETSKI VRHUNCI
Argentinci čakali 52 let ...
Južnoameriški nogometni obračun ni navdušil, brez dvoma pa je Argentina zasluženo prvak. To je prva zlata medalja za to veliko državo v zadnjih 52 letih. Srebro Paragvaja pa je njegova sploh prva olimpijska medalja doslej. Izidi.

... nato pa le slabih 13 ur
Novo priložnost za zlato medaljo so Argentinci izkoristili le slabih 13 ur zatem, saj so v finalu košarkarskega turnirja premagali Italijane s 84:69. V tekmi za tretje mesto so se ameriški košarkarji Litvi oddolžili za poraz v predtekmovanju in osvojili bronasto medaljo (104:96). Izidi.

Ženski "dream team" še nedotakljiv
Ameriške košarkarske zvezdnice niso ponovile poloma rojakov in so brez poraza osvojile tretji zaporedni naslov, čeprav so se jih Avstralke v finalu (74:63) držale tri četrtine. Do zadnjih sekund tretje četrtine je bil izid 50:50, nato pa je Shannon Johnson začela z delnim izidom 11:2.

Najboljša strelka je bila Tina Thomson z 18 točkami. Lauren Jackson ni imela svojega dne in je končala pri 12 točkah, čeprav je imela na prvih sedmih tekmah povprečje 24 točk. Nazadnje so Američanke izgubile proti Skupnosti neodvisnih držav na igrah v Barceloni leta 1992, od takrat pa so nanizale 23 zmag. Na tekmi za tretje mesto je Rusija z 71:62 premagala Brazilijo. Izidi.
Nemke še ni med legendami
Pester dan so prvi začeli kajakaši na mirnih vodah. Kanadčan Adam van Koeverden je bronu na 1.000 m dodal še najžlahtnejše odličje na pol krajši razdalji. Nemki Birgit Fischer ni uspelo osvojiti že devete zlate medalje, potem ko sta v disciplini K-2, 500 m slavili Madžarki, vendar Nemka ni bila niti malo razočarana: "Pri 42-ih letih sem osvojila zlato in bron. To je več od pričakovanj." Po devet zlatih olimpijskih medalj imajo doslej le štirje športniki. Izidi.
Peto zlato za brazilskega jadralca
Jadralcem so podelili šest kompletov odličij. Avstrijca Roman Hagara in Hans Peter Steinacher sta v razredu tornado ponovila uspeh iz Sydneyja. V zadnji, enajsti regati sta zmagala in odbila napad Američanov, ki sta imela še možnost za zlato.

V razredu zvezda sta slavila Brazilca Torben Grael in Marcelo Ferreira, že zlata v Atlanti in bronasta v Sydneyju. Za Graela je to že peta olimpijska medalja, saj ima še srebro v razredu soling leta 1984 in bron v razredu zvezda leta 1988. Izidi.

Absalon se rad vozi sam
Dirko gorskih kolesarjev je dobil Francoz Julien Absalon, ki je v izjemni solo vožnji odpeljal drugo polovico proge in tako kolesarski velesili Franciji le priboril zlato medaljo v kolesarskih disciplinah. Srebro je osvojil Španec Jose Antonio Hermida, bron pa Nizozemec Bart Brentjens, zmagovalec prve olimpijske preizkušnje gorskih kolesarjev v Atlanti. Branilec naslova Miguel Martinez je odstopil. Izidi.
Če bi štel glas občinstva ...
V ritmični gimnastiki so bile v skupinski vaji najboljše branilke naslova Rusinje. V dveh vajah so na glasbo iz filmov Matrica in Ubila bom Billa dosegle oceno 51.100. Druge so bile ljubljenke občinstva Italijanke (49.450), tretje pa Bolgarke z Bolerom. Po končani vaji italijanskega kvinteta je s tribun zadonelo Italija, Italija, vendar so imele oči sodnikov "svojega malarja". Izidi.
Pet čistih desetic za zmago
S stolpa (10 m) je najlepše v vodo skakal Kitajec Džja Hu. Dobitnik srebrne medalje iz Sydneyja je Kitajski zagotovil šest izmed osmih zlatih medalj v Atenah. Za zadnji skok je prejel pet čistih desetk in 100,98 točke, kar je bilo preveč za tri glavne konkurente, ki so skakali za njim. Drugo mesto je osvojil Avstralec Mathew Helm, tretje pa branilec naslova Liang Tian iz Kitajske. Svetovni prvak, Alexandre Despatie iz Kanade, je bil šele četrti. V tolažbo mu je srebro s trimetrske deske. Izidi.
ZDA 1:3 v rokoborbi
Ruski rokoborec Mavlet Batirov je dosegel zlato v kategoriji do 55 kg. V neenakopravnem finalu je z 9:1 premagal Američana Stephena Abasa. Gledalci na tribunah, večinoma Grki, so glasno navijali za Rusa. Podobno je bilo tudi v kategoriji do 66 kg, kjer je bil Ukrajinec Elbrus Tedejev občutno močnejši od Jamilla Kellyja iz ZDA (5:1). Po zmagi je od veselja z zastavo napravil salto. Američani pa so prišli na svoj račun med lažjimi od 84 kg, kjer je bil najuspešnejši Američan Cael Sanderson, sicer prvi favorit. V finalu je premagal Južnokorejca Ui Džaj Muna. V najtežji kategoriji (120 kg) se je najbolje znašel Uzbekistanec Artur Tajmazov, ki je bil v finalu boljši od Iranca Alireze Rezeija. Tajmazov je bil edini rokoborec v obeh slogih, ki je zmago dosegel pred koncem borbe s tušem. Izidi.
Kitajka razžalostila gostitelje
V taekwondoju je v kategoriji do 67 kg na veliko žalost gostiteljev svetovna prvakinja Kitajka Vej Luo z 8:6 premagala Elisavet Mistakidu. Slednja je pred bučnimi navijači pred zadnjo rundo vodila s 4:3.

Boril se je z zlomljeno roko
Pri moških je v kategoriji do 80 kg zlato medaljo izpred štirih let obranil Američan Steven Lopez. V finalu je s 3:0 premagal hrabrega Turka Bahrija Tanrikukuja, ki se je boril z zlomljeno roko. Turek se je poškodoval že v prvem krogu, a se je s trdno povito roko uspešno prebil vse do finala. Tudi tam je bil dostojen tekmec Lopezu v prvi rundi, toda poškodba je vzela davek v nadaljevanju. Izidi.
Koliko naslovov na Kubo?
Boksarski obračuni so v znamenju Kubancev, ki imajo kar sedem finalistov. Prvo boksarsko zlato (kategorija do 51 kg) je osvojil Kubanec Yuriorkis Gamboa. Nadarjeni 22-letnik je po točkah premagal Francoza Jeromeja Thomasa. Thomas, bronasti iz Sydneyja, je želel postati prvi Francoz z boksarskim zlatom.

Med šest kilogramov težjimi boksarji je imel najtrše pesti Rus Aleksej Tiščenko. 20-letni Rus je bil veliko bolj aktiven borec in je zlahka prodiral skozi šibak gard Song Guk Kima iz Severne Koreje, ki je imel sicer daljše roke. Korejec je pred turnirjem veljal za popolnega avtsajderja.

Tajec bežal po ringu
Pri borcih, lažjih od 64 kg, se je olimpijskega zlata veselil Tajec Manus Bundžumnong, ki je s 17:11 premagal Kubanca Yudela Johnsona. Tajec se je zanašal na počasen, a učinkovit slog, s katerim je spravljal ob živce bolj atraktivnega Kubanca. Tajski boksar se je v zadnji rundi izogibal stiku s tekanjem po ringu, s čimer si je prislužil žvižge gledalcev. Poraz Johnsona pomeni, da Kubi ne bo uspela ponovitev sedmih zlatih medalj, kolikor so jih prejeli leta 1992.

Evropski prvak premagal svetovnega
V finalu kategorije do 75 kg je Rus Gajdarbek Gajdarbekov premagal Genadija Golovkina iz Kazahstana. Šlo je za silovit obračun evropskega in svetovnega prvaka. V zadnji rundi je tempo padel, saj je Gajdarbekov z naslanjanjem branil vodstvo in na koncu zmagal 28:18.

Solis nasledil velikega Savona
V kategoriji do 91 kg je bil najboljši Kubanec Odlanier Solis. V zanimivem finalu je premagal Belorusa Viktarja Zujeva. Slednji je začel dobro in je po prvi rundi zaostajal le za točko. Moč Kubanca pa je prišla do izraza v nadaljevanju, kar potrjuje končni izid 22:13. Solis je tako nasledil velikega rojaka Felixa Savona, ki se je po osvojitvi tretjega olimpijskega zlata v težki kategoriji v Sydneyju poslovil. Kuba je v težki kategoriji slavila na zadnjih sedmih olimpijskih igrah, na katerih je sodelovala. Bojkotirala je namreč igre v Los Angelesu (1984) in Seulu (1988). Izidi.
Odbojkarska slava s Kube na Kitajsko
Kitajske odbojkarice so se kljub zaostanku z 0:2 v nizih dokopale do zlate medalje z zmago proti Rusinjam. Odločilni niz so dobile s 15:12. Bron je odšel na Kubo, ki je s 3:1 premagala Brazilijo. Kuba je na prejšnjih treh igrah osvojila zlato. Izidi.
Ruski rokometaši bronasti
V moškem rokometu so bronasto medaljo osvojili Rusi, ki so z 28:26 premagali Madžare. V nedeljo bo finale med Hrvaško in Nemčijo. Izidi. Ukrajinske rokometašice so v tekmi za tretje mesto premagale Francozinje z 21:18. V nedeljo bo finale med Dansko in Južno Korejo. Izidi.