Foto:
Foto:
Otylia Jedrzejczak se veseli prvega olimpijskega naslova.
Avstralka Jodie Henry je postavila svetovni rekord v polfinalu na 100 m prosto.
Najboljši v prsnem slogu (z leve): Daniel Gyurta, Kosuke Kitajima in Brendan Hansen.

Leteči Nizozemec je po dveh srebrih v Atenah le osvojil zlato, kar je bil njegov cilj pred odhodom na igre. Ian Thorpe je bil tretji in tako zamudil priložnost, da bi kot prvi plavalec združil olimpijske naslove na 100, 200 in 400 metrov prosto. Drugi je bil Južnoafričan Roland Schoeman, ki je v Atenah že postal prvak s štafeto 4 x 100 metrov prosto.

Zdaj imam tu medaljo vsake barve. Nisem verjel, da mi bo uspelo!" Izidi.

Ženska štafeta ZDA 4 x 200 metrov je podrla 17 let star rekord Vzhodne Nemčije, ki je veljal za najstarejši svetovni rekord. Četverica Natalie Coughlin, Carly Piper, Dana Vollmer in Kaitlin Sandeno je plavala 7:53,42 in rekord popravila za 2,05 sekunde. Izidi.

Enega od vrhuncev je postavila 20-letna Avstralka Jodie Foster, ki je na 100 metrov prosto s časom 53,52 zrušila svetovni rekord že v polfinalu. Prejšnji rekord rojakinje Libby Lenton je popravila za 14 stotink sekunde. "To je noro. Tu so moji starši in vsi moji sorodniki. Res sem vesela, da mi je to uspelo storiti pred njimi. Toda v finalu je vse mogoče, tudi favoriti vedno ne zmagujejo," je previdno napovedala Avstralka.

Otylia Jedrzejczak (200 m delfin) je kot prva Poljakinja osvojila naslov v plavalnem bazenu. Veliko preglavic ji je povzročala Avstralka Petria Thomas, ki je tu že osvojila dve zlati odličji. Avstralka je na polovici proge vodila in plavala hitreje od svetovnega rekorda, ki je v lasti prav Jedrzejczakove. Izidi.

Japonec Kosuke Kitajima je potrdil, da je kralj prsne tehnike, in po zmagi na 100 metrov dodal še naslov olimpijskega zmagovalca na dvakrat daljši preizkušnji. 21-letnega Japonca je podžgala kritika Brendana Hansena, ki je tekmeca obtožil, da si je pri zmagi na pol krajši preizkušnji pomagal z nedovoljenimi plavanjem v delfinovem slogu. "Vedel sem, da sem najboljši. Naj govorijo, kar hočejo, v bazenu sem pokazal svojo premoč," je povedal Kitajima, ki je dvojček v prsni tehniki pobral že na lanskem SP-ju. Svetovni rekorder Hanson se je moral zadovoljiti z bronom, saj je bil hitrejši še 15-letni Madžar Daniel Gyurta. Izidi.