Foto:
Foto:
Ian Thorpe (v sredini) sprejema čestitke Michaela Phelpsa (desno) in Petra van den Hoogenbanda.
Nosilci medalj v disciplini 100 metrov hrbtno.
Trojica najboljših na 100 metrov prsno.

Nizozemec Pieter van den Hoogenband, ki je branil naslov, je na drugem mestu zaostal za pol dolžine telesa, tretje mesto pa je osvojil Američan Michael Phelps. Thorpe je bil v soboto najboljši že na dvakrat daljši razdalji. Izidi so tukaj.

Na 100 metrov hrbtno je bila najhitrejša Američanka Natalie Coughlin, v isti disciplini pri moških pa je olimpijski zmagovalec postal njen rojak Aaron Peirsol. Na 100 metrov prsno je bila najboljša Kitajka Šuedžuan Luo.

Van den Hoogenband: Zdaj sva si bot
Thorpe je le za 65 stotink sekunde zaostal za svetovnim rekordom, ki ga je postavil na svetovnem prvenstvu leta 2001. Na 150 metrih, kjer je vodil najhitrejši v kvalifikacijah van den Hoogenband, je bil rekord še na dosegu rok.

Zmago na "tekmi stoletja" je Avstralec pospremil z besedami: "Bilo je težko. Počutil sem se malo utrujenega, toda z dobro predstavo mi je uspelo. Vedel sem, da bo Pieter hitro začel, zato sem si želel ostati blizu njega."

Nizozemec je Thorpu po prihodu v cilj dejal le: "Zdaj sva si bot."

Phelps se je moral kljub osebnemu rekordu, ki ga je izboljšal za pol sekunde, zadovoljiti s tretjim mestom. Z izenačenjem rekorda Marka Spitza iz Münchna leta 1972 (sedem zlatih kolajn) in nagrado milijon dolarjev tako ne bo nič.

"Tekmovati tu je zelo drugače kot na ameriških kvalifikacijah. Vse je veliko bolj čustveno. Ko imaš za tekmece takšne zvezdnike, kot so ti fantje, je zelo razburljivo," je povedal 19-letnik iz Baltimora.

Na 100 metrov hrbtno zmagi za ZDA, preostalo zlato Kitajki
Piersol je na 100 metrov hrbtno močno pospešil v drugi polovici proge in ponovil uspeh z lanskega svetovnega prvenstva. Za preostali odličji, ki sta ju osvojila Avstrijec Marcus Rogan in Tomomi Morita, so odločale majhne razlike. Avstralec Matthew Welsh, ki je bil po prvi polovici v ospredju, je ostal brez kolajne (5.).

Svetovna prvakinja izpred treh let Coughlinova je v isti disciplini slavila kljub slabšemu času kot v kvalifikacijah. Na olimpijskih igrah je zmagala prvič. Dan potem, ko je prejela zlato na 400 m prosto, se je mlada francoska plavalka Laure Manaudou okitila še z bronom. Druga je bila Zimbabvijka Kirsty Coventry.

Luova je na 100 metrov prsno z novim olimpijskim rekordom prepričljivo premagala vso konkurenco. Čeprav se je v finale uvrstila šele s sedmim časom kvalifikacij, je razmeroma gladko zmagala. S srebrom in bronom sta se okitili Avstralki Brooke Hanson in Leisel Jones.

Slovenski ponedeljkovi nastopi v Atenah
Prva kolajna za Grčijo