Foto:
Foto:
Ekimov, Hamilton in Julich na zmagovalnem odru.
Objem večnih tekmecev - Pieter van den Hoogenband (zmagovalec) in Ian Thorpe (3. mesto) na 100 metrov prosto.
Paul Hamm se je takole veselil izjemnega uspeha.
Kanuistična junaka - Slovak Michal Martikan čestita olimpijskemu prvaku Francozu Tonyju Estanguetu.
Natalija Skakun je v sunku takole dvignila 107,5 kg.
Po gladki zmagi proti Maji Matevžič je Venus Williams izpadla. Ugnala jo je Francozinja Mary Pierce.

Po več kot 1.600 letih so se spet odvijala tekmovanja v antični Olimpiji. V suvanju krogle je Ukrajinec Jurij Bilonog sunil toliko kot Američan Adam Nelson, a se zlata veselil zaradi boljšega drugega sunka. Več.

"Adam se je boril kot lev, vendar pa sem bil tokrat uspešnejši," se je veselil Bilonog. "Menil sem, da je to moj dan, moje leto. Zelo sem užival na tem tekmovanju, kanček grenkobe pa je ostal zaradi dejstva, da nisem bil v pravem tekmovalnem ritmu, kot je to uspelo Juriju," je dejal srebrni Nelson.

V ženski konkurenci je bilo manj izenačeno, saj je Rusinja Irina Koržanenko pometla s konkurenco skoraj za meter in pol. Več.

Hamilton presenetil favorite
Cestni kolesarji so končali nastope v Atenah s kronometrom. Najhitrejši je bil presenetljivo Američan Tyler Hamilton. Še večjo senzacijo je pripravil 38-letni Rus Vjačeslav Jekimov, ki je osvojil srebro. Rus je že pred štirimi leti v boju med Armstrongom in Ullrichom potegnil najdaljšo in osvojil olimpijski naslov, tokrat pa je prišel povsem iz ozadja in osvojil srebro. Američani so kljub odsotnosti Lancea Armstronga pobrali dve odličji, saj je bil Boby Jullich tretji. Prvi favorit Jan Ullrich je osvojil šele sedmo mesto. Pri ženskah je olimpijski naslov ubranila Nizozemka Leontien Zijlaard van Moorsel in zacelila rane izpred treh dni, ko je padla in odstopila na cestni dirki. Več.

Van den Hoogenband vrnil Thorpu
Nizozemski plavalec Pieter van den Hoogenband je zmagal v najzanimivejši sredini disciplini v bazenu. Na 100 metrov prosto je bil drugi Južnoafričan Roland Schöman, tretji pa Avstralec Ian Thorpe, ki je Hoogenbanda ugnal na dvakrat daljši razdalji. Na 200 metrov prsno je slavil Japonec Kosuke Kitajima, na 200 metrov delfin pa Poljakinja Otylia Jedrzejczak. Ženska štafeta 4 x 200 metrov prosto je s svetovnim rekordom pripadla ZDA. Že v polfinalu na 100 metrov prosto je nov svetovni rekord postavila Avstralka Jodie Henry (53,52). Več o plavalnem dogajanju.

Američani le dočakali zlato v mnogobju
Paul Hamm je postal prvi Američan, ki se je okitil z naslovom olimpijskega prvaka v mnogoboju. Po šestih orodjih je zbral 57,823 točke, vsega 12 tisočink več od srebrnega Južnokorejca Dae Euna Janga in 49 od njegovega rojaka Tae Junga Janga. Starejši od dvojčkov Hamm se je povzpel na olimp kljub padcu na preskoku, ko je izgubil že vse upe na zmago. Na zadnje orodje (drog) je prišel s četrte pozicije. Američan je zablestel in prejel odlično oceno 9,837, kar je zadoščalo za minimalno zmago. "To je najbolj neverjeten preobrat v zgodovini gimnastike," je bil po tekmi evforičen Hammov rojak Brett McLure, ki je končal na devetem mestu. Podatek, da je za zmagovalcem po šestih orodjih zaostal manj kot šest desetink, pove vse o neverjetno izenačeni tekmi!

Estanguet ubranil naslov
Olimpijski zmagovalec v kanuju na divjih vodah je postal Francoz Tony Estanguet, potem ko so Slovaku Martikanu pribili nekaj kazenskih sekund. Estanguet je tako ubranil naslov iz Sydneyja, Martikan pa ostaja "večni" drugi. Pri ženskah je v kajaku slavila Slovakinja Elena Kaliska. Več.

Gruzijec zlat v judu
Japonka Masae Ueno je v judu v kategoriji do 70 kg dodala olimpijski naslov lanskemu na svetovnem prvenstvu, v kategoriji do 90 kg pa je bil najboljši srebrni z zadnjih dveh SP-jev Gruzijec Zurab Zviadauri, ki je svoji državi priboril prvo zlato v tem športu na velikih tekmovanjih. Več.

Za zmago bi morala shujšati
V dviganju uteži v kategoriji do 63 kg je zmagala Ukrajinka Natalija Skakun. V sunku je dvignila 107,5 kg, v potegu pa 135 kg. Drugouvrščena Bolgarka Hana Bacijuška je v sunku s 115 kg postavila nov svetovni rekord, skupno pa tako kot zmagovalka dvignila 242,5 kg, vendar ji je zaradi tega, ker je težja, pripadlo "le" srebro.

Pri moških je bil v kategoriji do 69 kg najuspešnejši Kitajec Guoženg Žang (160/187,5 kg), kljub temu da je prizorišče zapustil s poškodovanim hrbtom. S tretjim mestom je prvo medaljo Hrvaški prinesel branilec naslova izpred štirih let Nikolaj Pešalov. Več.

Še nekaj končnih odločitev
V dvojnem trapu je olimpijska zmagovalka postala Američanka Kimberly Rhode. Preizkušnjo s pištolo je dobila Bolgarka Maria Grozdeva. Več.

Na prizorišču prvih olimpijskih iger moderne dobe, stadionu Panathinaiko, je Južnokorejka Sung-Hjun Park v finalu lokostrelstva premagala rojakinjo Sung-Džin Li s 110:108. Več.

V tridnevnem tekmovanju (dresura, terensko jahanje, preskakovanje ovir) v konjeništvu so bili najboljši Nemci pred Francozi in Britanci. Zmagovalci na zadnjih treh olimpijskih igrah Avstralci so osvojili šesto mesto. Tudi posamično je slavila tekmovalka iz Nemčije, Bettina Hoy. Več.
Floret (sabljanje) je najbolje vihtela Italijanka Valentina Vezzali, ki je branila naslov iz Sydneyja. V finalu je s 15:11 ugnala prijateljico Giovanno Trillini. Več.
Tudi Roddick in Williamsova hitro izpadla
Z boji nadaljujejo tudi tenisači (moški, ženske). Po Švicarju Rogerju Federerju je izpadel še drugi nosilec Američan Andy Roddick. S 6:4 in 6:4 ga je premagal Čilenec Fernando Gonzalez. Z istim izidom je Francozinja Mary Pierce presenetila branilko naslova Venus Williams. Izgubili sta tudi preostali Američanki Lisa Raymond in Chanda Rubin.

V ekipnih športih so v ospredju dekleta. Nastopajo v košarki, odbojki, vaterpolu in hokeju na travi. Moški se merijo "le" v rokometu in nogometu.