Foto:
Foto:
Merlene Ottey med tekom prvega kroga na 100 metrov v Atenah.
Uroš Kodelja se je uvrstil v finale.
Rajmond Debevec

Jadralec Vasilij Žbogar (laser) je v 9. plovu osvojil 14. mesto in zdrsnil na skupno četrto mesto. Slabšo predstavo je popravil v naslednjem plovu, kjer se je s petim mestom spet prebil na tretjo mesto.

Pred zadnjim plovom, ki bo v nedeljo, vodi Brazilec Robert Scheidt (49 točk), pred Avstrijcem Andreasom Geritzerjem (58) in Žbogarjem (63). V igri za medaljo sta še Britanec Paul Goodison (64) in Portugalec Gustavo Lima (69). "Pravi, da je jadral maksimalno dobro, a da mu tekmeci niso dovolili narediti boljšega rezultata. V zadnji regati ne bo taktiziral, temveč bo tekmoval kot doslej, brez oziranja na tekmece," je povzel vodja slovenskih jadralcev Zvonko Bezič.

Teja Černe v razredu evropa stopnjuje formo, saj se je s sedmim in 12. mestom prebila na skupno 18. mesto. V soboto prihaja za slovensko jadranje prvi dan odločitve, saj je na sporedu zadnji plov v razredu 470. Vesna Dekleva in Klara Maučec bosta štartali s četrtega mesta. Svetovni podprvakinji imata 63 kazenskih točk. Za medaljo se bosta borili s špansko (57) in švedsko posadko (60). Grkinji (24)sta že zlati.

Spodbuden začetek atletov
Primož Kozmus se je s peto daljavo kvalifikacij (78,81) uvrstil v finale v metu kladiva. Jolanda Čeplak je na 800 m s časom 2:00,61 zmagala v svoji kvalifikacijski skupini in zanesljivo napredovala v polfinale. Uspešna je bila tudi Merlene Ottey v kvalifikacijah teka na 100 m. V drugem krogu se je s časom 11,24 zanesljivo uvrstila v sobotni polfinale. Enako je na 400 m uspelo Matiji Šestaku, ki se je s časom 45,88 kot zadnji uvrstil med najboljšo šestnajsterico. Boštjan Šimunič je s 16,07 m (37. mesto) izpadel v troskoku, Rožle Prezelj pa z 220 cm v skoku v višino. Več.

Kodelja: Medalja je bila dosegljiva
Uroš Kodelja je finalno vožnjo končal na 10. mestu. Kodelja je bil v polfinalu osmi, v finalu pa je napravil preveč napak za vidnejšo uvrstitev. Izidi.

"Škoda, čeprav sem izpolnil svoja pričakovanja in želje, sem malce razočaran, saj je bila danes medalja realno dosegljiva," je dejal Kodelja, ki je samo v srednjem delu proge izgubil pet sekund, slabo pa je odpeljal tudi zadnji del. V cilj oziroma skozi zadnja vratca je šel kar vzvratno.

Debevcu zmanjkal le en krog
Rajmond Debevec je z malokalibrsko puško na 60 metrov leže za krog zgrešil uvrstitev v finale in zasedel 9. mesto. V nedeljo bo Debevec nastopil v svoji paradni disciplini, MK puška trojni položaj, kjer brani olimpijski naslov. Izidi.

"Kljub osvojenemu nehvaležnemu devetemu mestu sem zadovoljen z uvrstitvijo. Vremenske razmere na strelišču so bili zelo neugodne, poleg izjemne vročine je vseskozi dokaj močno pihalo. Uvrstitve v finale me je stal dokaj slab začetek," ni bil preveč razočaran Debevec.

Plavalci končali nastope ...
Slovenski plavalci so končali nastope v Atenah. Bojan Zdešar je na 1.500 m
prosto
zasedel 20. mesto (15:31,57), Sara Isakovič pa je bila na 50 m prosto
(26,81) 36. Moška štafeta 4 x 100 m mešano (3:44,17) je zasedla 14. mesto.

... prav tako judoisti
Judoistka Lucija Polavder je v kategoriji nad 78 kg z iponom izgubila proti Nemki Sandri Köppen in izpadla. Celjanka ni imela nobenih možnosti, saj je bila Nemka s 130 kg kar 50 kg težja od naše judoistke. Dvoboj je bil dolg le minuto in 18 sekund. S tem je tudi konec judoističnih nastopov na letošnjih olimpijskih igrah.

"Načrtovala sva, da bi Lucija skušala Nemko, ki je bila poleg Kitajke prva favoritinja za zlato, utruditi v uvodnih minutah. Če bi ji to uspelo, bi v zadnji minuti skušala presenetiti s kakšnim metom. Žal se ni izšlo," je povedal trener Marjan Fabjan, potem ko je bilo jasno, da se ne bo izšlo tudi z repesažom.