Foto:
Foto:
Peter Mankoč je ostal brez polfinalnega nastopa.
S prvim slovenskim nastopom v judu Slovenci ne moremo biti preveč zadovoljni.
Vasilij Žbogar

Tina Pisnik je turnir posameznic že končala. Iz jadralnega tabora prihajajo slabše novice kot v soboto. Plavalci nas spet niso prepričali. Za judoistko Petro Nareks je iger že konec.

Dolg premor ji je koristil
Maja Matevžič je dobro začela in v uvodnem nizu povedla s 3:1. Japonka se je hitro pobrala in ujela Ljubljančanko. Ta je v podaljšani igri nasprotnici prepustila tri točke. V drugem nizu je Azijka vodila že s 5:2, nato pa povsem popustila. Maja Matevžič se bo v 2. krogu pomerila z branilko naslova Venus Williams.

"V dvoboj sem šla povsem neobremenjeno, saj nisem vedela, kaj lahko pričakujem po tako dolgi odsotnosti. Pravi užitek je bilo igrati," je zmago komentirala Matevžičeva.

Tina Pisnik ni bila uspešna, saj je izgubila proti Cari Blacki iz Zimbabveja s 3:6, 7:5 in 4:6. Poraz proti 106. igralki sveta je posebej boleč, ker je Mariborčanka v odločilnem nizu povedla s 3:0. Zdaj ostajajo le še dvojice, kjer je Slovenija eno dvojico že izgubila. Katarina Srebotnik in Tina Križan sta s 5:7 in 3:6 izgubila proti Francozinjama Nathalie Dechy in Sandrine Testud.

Plavalci niso razpoloženi
Kot prvi Slovenec je drugi dan iger nastopil Peter Mankoč, ki je na 200 metrov prosto s časom 1:50,72 osvojil 22. mesto. Mankoč je začel odlično in bil na prvem obratu celo hitrejši od Iana Thorpa (ki je bil najhitrejši s časom 1:47,22), nato pa povsem popustil. "Na 80 metrih sem naredil napako," je razočarano razložil Slovenec in dodal: "Sem razočaran, ker je bil polfinale povsem dosegljiv. Prvič v življenju se mi je zgodilo kaj takega." Nastope v Atenah bo nadaljeval na pol krajši preizkušnji, kjer ob nastopu brez napake pričakuje polfinale.

V bazen je skočila še Anja Čarman, ki je na 400 metrov prosto plavala 4:17,79 in za svojim rekordom zaostala za skoraj štiri sekunde, kar je zadoščalo za 24. mesto.

Hitro slovo Nareksove
Neuspešna v judu do 52 kg je bila Petra Nareks. V prvem krogu jo je premagala 30-letna Alžirka Salima Suakiri. Nareksova je povedla (koka), Alžirka pa je bila boljša v nadaljevanju (yuka). Ker je Alžirka izgubila naslednji dvoboj, je Nareksova ostala brez repasaža in možnosti boja za bronasto odličje. "Razočarana sem. Sploh ne vem, kaj naj rečem," je bila razumljivo kratka 21-letna Žalčanka.

Slabši nastop naših upov
Drugi dan iger so nastopile štiri jadralne posadke, vendar v močnem vetru rezultati niso bili tako dobri kot v soboto.

Evropski podprvak Vasilij Žbogar je v razredu laser začel slabše od pričakovanj in bil v uvodnem nastopu le 21. S 13. mestom v drugem plovu se je prebil na skupno 17. mesto.

V razredu 470 sta Klara Maučec in Vesna Dekleva s 3. nazadovali na 11. mesto, potem ko sta bili v posameznih plovih na 14. oziroma 18. mestu. Prave sreče ni bilo, saj sta se v četrtem plovu znašli v morju. V istem razredu sta Tomaž Čopi in Davor Glavina v tretjem plovu zasedla 17. mesto, po 6. mestu v četrtem plovu pa sta napredovala na skupno 11. mesto.

Gašper Vinčec je po 14. oziroma 19. mestu v razredu finn skupno 17.

Debitantka Teja Černe (evropa) je v prvem plovu osvojila odlično 7. mesto, v drugem pa je bila pri dnu nastopajočih, tako da je padla na 13. mesto.

Slovenski nastopi v ponedeljek