Foto:
Foto:
Japonska maratonka Mizuki Noguči hiti zlati medalji naproti.
Palček med skakalci, Stefan Holm (visok je 181 cm), je edini zmogel preskočiti 236 centimetrov.
Olimpijski prvak na konju z ročaji, Haibin Teng, med izvajanjem prvine.
Emelie Lepennec, presenetljiva zmagovalka na dvovišinski bradlji.
Jason Reed se veseli zmage ZDA v prestižnem tekmovanju osmercev.
Sodnik razlaga Emmonsu, kaj je storil narobe pri zadnjem strelu.
Brazilski jadralec Robert Scheidt je potrdil vlogo favorita v razredu laser.
Sarah Ulmer slavi olimpijski naslov in nov svetovni rekord.
Nicolas Massu je po zmagi v maratonskem finalnem dvoboju posameznikov izmučen obležal.
Veselje Francozov je bilo veliko.

22-letni Gatlin je z 9,85 osebni rekord popravil za sedem stotink sekunde in bil za stotinko hitrejši od Portugalca Francisa Obikweluja in za dve stotinki od rojaka Mauricea Greena. Izidi.

Evropski rekord Obikweluja
Obikwelu, ki je včasih nastopal za Nigerijo, je popravil tudi evropski rekord Linforda Christieja. Tek je bil zelo hiter, saj se je pet tekmovalcev spustilo pod mejo 10 sekund.

V maratonu je na starem olimpijskem stadionu prva v cilj pritekla Japonka Mizuki Noguči. Svetovna podprvakinja je na polovici progi prestavila v ubijalski tempo in zmagala s časom 2:26:20.

Paula Radcliffe v solzah
Britanka Paula Ratcliffe je šest kilometrov pred ciljem v solzah omagala. Svetovna rekorderka je bila takrat na četrtem mestu, vendar so jo konkurentke dohitevale. Izidi.
Šveda z najboljšim odrivom
V višino je največ skočil le 181 centimetrov visoki Šved Stefan Holm, ki je edini zmogel 2,36 metra. Dva centimetra manj je preskočil šele v tretjem poskusu.

V troskoku je bil najdaljši njegov rojak Christian Olsson. 24-letni svetovni prvak je v drugem poskusu s 17,79 metra izboljšal švedski rekord. Tekmovanje je sicer zaznamovalo nekaj sumljivih sodniških odločitev.

V metu kladiva, kjer je bil Primož Kozmus sedmi, je bil najboljši Madžar Adrian Annus, ki je orodje vrgel 83,19 metra. 31-letni evropski prvak je v vseh poskusih presegel mejo 80 metrov. Izidi.
Poškodba Deversove
V predtekmovanju teka na 100 metrov ovire je izpadla Američanka Gail Devers, ki se je poškodovala že pred prvo oviro.

Na parterju zmaga za Kanadčana
V gimnastiki je bil na parterju najbolj spreten Kyle Shewfeld, ki je za las premagal Romuna Mariana Dragulescuja in osvojil prvo zlato medaljo za Kanado v tej disciplini. Oba sta prejela oceno 9,787.

V preskoku je sodnike najbolj navdušila 17-letna Romunka Monica Rosu. Povprečna ocena obeh skokov je bila 9,656. To je njena druga najžlahtnejša medalja na teh igrah. Prvo je osvojila z ekipo. Branilka naslova, Rusinja Jelena Zamolodčikova, je bila samo četrta.

Na konju z ročaji se je najbolje vrtel Hajbin Teng, ki je osvojil prvo zlato medaljo za Kitajsko v gimnastiki v Atenah. Dosegel je oceno 9,837. Sporni prvak v mnogoboju, Američan Paul Hamm, je bil šele šesti.

Konec 8-letne vladavine Horkine
Na dvovišinski bradlji je bila malo znana, 37 kilogramov težka Francozinja Emilie Lepennec, boljša od Američank Terin Humphrey in Courtney Kupets. Rusinja Horkina, ki je upala, da bo prva trikrat zapored osvojila olimpijsko zlato, je bila v finalu zadnja, osma.
Grk "gospodar prstanov"
Na krogih je na evforično veselje gledalcev zmagal Dimostenis Tampakos. Kljub velikemu pritisku s tribun pa mu je uspela skoraj popolna izvedba, za katero je dobil oceno 9,862. Izidi.
Ameriški osmerec prekinil 40-letno sušo
Med moškimi osmerci je zmaga prvič po 40 letih odšla v ZDA, ki so že na polovici proge vodile za tri sekunde. Romunke so zlate že tretjič zapored. Elisabetha Lipa je tako osvojila že svoj peti olimpijski naslov.

Njena rojakinja Constanta Burcica je osvojila tretjo zlato medaljo, in sicer med lahkimi dvojnimi dvojci, kjer sta v moški konkurenci naslov uspešno ubranila Poljaka. V dvojnem četvercu je to uspelo Nemkama. Izidi.

Streljal v sosednjo tarčo
V kraljevski strelski disciplini z malokalibrsko puško v trojnem položaju, kjer je bil Rajmond Debevec četrti, je z zvrhano mero sreče slavil Kitajec Žanbo Džja. Pred zadnjim strelom je bil v prepričljivem vodstvu Američan Matthew Emmons, ki pa je na koncu ustrelil v sosednjo tarčo in si prislužil ničlo. Končal je na zadnjem, 8. mestu.

Benelli se poslavlja na vrhu
V zadnji strelski disciplini v Atenah, moškem skeetu, je zmagal Italijan Andrea Benelli, ki je v dodatnem streljanju premagal Finca Marka Kemppainena. Slednji je bil po kvalifikacijah v vodstvu, vendar je v finalu zadel 24 od 25 tarč in s tem Italijanu omogočil, da je izsilil podaljšek. Benelli je, potem ko je odtekel častni krog, oznanil konec kariere. Odslej bo streljal samo še na lovu. Izidi.

Scheidt spet na vrhu
V jadralnem razredu laser, kjer je Vasilij Žbogar osvojil bron, je zmago slavil Brazilec Robert Scheidt, sedemkratni svetovni prvak in zmagovalec iz Atlante 1996. V Sydneyju je bil drugi. Zaradi spremenljivega vetra so zadnjo regato izvedli šele v tretjem poskusu.

V razredu evropa je pri ženskah veter najbolje ujela 21-letna Norvežanka Siren Sundby, svetovna prvakinja iz leta 2003 in 2004. Pred štirimi leti je bila v Sydneyju kot najstnica 19. Izidi.
Prvo kolesarsko zlato za kivije
Sarah Ulmer je Novi Zelandiji priskrbela prvo zlato medaljo v kolesarstvu. Na trikilometrski zasledovalni tekmi na stezi je za skoraj dve sekundi tudi popravila svoj svetovni rekord. Branilki naslova Leontien Zijlaard van Moorsel ni uspelo postati najuspešnejša nizozemska olimpijka s petimi zlatimi medaljami. 34-letnica se je morala zadovoljiti z bronom. Izidi.
Massu dobil teniški maraton
V teniškem finalu je Čilenec Nicolas Massu v petih nizih premagal Američana Mardyja Fisha. Dvoboj je trajal štiri ure. Massu je prejšnjo noč zmagal v finalu dvojic, ki je prav tako trajal pet nizov in se končal ob treh zjutraj po grškem času. V finalu ženskih dvojic sta Kitajki Ting Li in Tian Tian Sun s 6:3 in 6:3 premagali Španki Conchito Martinez in Virginio Ruano Pascual ter osvojili prvo teniško medaljo za Kitajsko v zgodovini olimpijskih iger.

Namizni tenis zopet domena Kitajcev
Kitajka Jijing Žang je zmagala na ženskem namiznoteniškem turnirju. V finalu
je gladko ugnala Korejko Kim. V moškem finalu bo v ponedeljek Hao Vang poizkušal zaokrožiti popolno kitajsko zmagoslavje.

Meč so najbolje vihteli Francozi, ki so v finalu s 43:32 premagali Madžare. Tretje mesto so osvojili Nemci, ki so v polfinalu tesno izgubili proti kasnejšim prvakom. Pri Francozih sta najbolj blestela dvojčka Fabrice in Jerome Jeannet, rojena na Martiniku. Izidi.
S skokih s stolpa je najlepše like izvajala Avstralka Chantelle Newbery. Izidi.
Hrvaška razbila Španijo
Vse bolj napeto postaja tudi v ekipnih športih. Rokometni derbi za primat v skupini A med Hrvaško in Španijo so kar s 30:22 dobili naši južni sosedje. V skupini B je Francija s 27:22 premagala Nemčijo in osvojila prvo mesto. Derbi četrtfinala bo med Španijo in Nemčijo. Izidi in pari četrtfinala.