Tina Maze si je omislila zanimivo čelado. Na prvem delu treninga je zaostala skoraj dve sekundi za Lindsey Vonn. Foto: STA
Tina Maze si je omislila zanimivo čelado. Na prvem delu treninga je zaostala skoraj dve sekundi za Lindsey Vonn. Foto: STA
Lindsey Vonn
Lindsey Vonn ostaja prva favoritinja za zlato. Foto: EPA

Američanki Vonnovi, ki vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, je premor prišel zelo prav. Pred dvema tednoma si je na treningu slaloma v Avstriji poškodovala desno golenico. Ob prihodu v Vancouver je dejala, da bi se lahko celo zgodilo, da bi morala izpustiti olimpijske igre. Očitno je poškodba že preteklost, saj je bila najhitrejša na prvem treningu zgoraj, kjer si je nabrala 39 oziroma 40 stotink prednosti pred rojakinjo Julio Mancuso in Avstrijko Elisabeth Görgl. Švicarka Fabienne Suter na četrtem mestu je zaostala že skoraj za sekundo.
"Kar malce sem presenečena nad časom, saj še vedno čutim bolečine. Čakajo me še terapije, v sredo pa upam, da bom optimalno pripravljena," je dejala Vonnova.

20 tekmovalk odstopilo
Slovenki se na prvem treningu nista najbolje znašli. Tina Maze se je sicer prebila na 12. mesto, a je za Vonnovo zaostala že 1,85 sekunde, Maruša Ferk pa je bila 26. z zaostankom skoraj štirih sekund. Prvega treninga ni končalo kar 20 tekmovalk, najnevarnejša pa so bila sedma in 20. vratca, kjer je izpadlo šest oziroma osem smučark.

Pärsonova dobila kratek drugi del treninga
Drugi del treninga, od štarta kombinacijskega slaloma do cilja, so smučarke opravile šele po moškem smuku, saj se progi za moški in ženski smuk v spodnjem delu prekrivata. Odsek, dolg približno 18 sekund, je najboljše odpeljala švedska veteranka Pärsonova pred Francozinjama Marion Rolland in Ingrid Jacquemod. Mazejeva je bila 30., Ferkova pa 47.

Mazejeva zadovoljna po treningu
"Občutki so tresoči. Proga je težka, vseskozi moraš biti osredotočen. Mislim, da mi lahko proga ustreza, imamo dobre smuči za takšno podlago. Dolgo smo čakali na to preizkušnjo, vesela sem, da nam je uspel preizkus. Podlaga se spreminja iz dneva v dan. Zadnjega treninga ne potrebujem, progo sem že kar osvojila," je po treningu dejala Mazejeva.

Ženski smuk bodo izpeljali v sredo ob 20.00, v torek pa bo že zadnji trening.