Maria Riesch je naslovu slalomske svetovne prvakinje in 13 zmagam v svetovnem pokalu dodala še naslov olimpijske prvakinje v kombinaciji. Foto: EPA
Maria Riesch je naslovu slalomske svetovne prvakinje in 13 zmagam v svetovnem pokalu dodala še naslov olimpijske prvakinje v kombinaciji. Foto: EPA
Tina Maze
Smuk je najslabša disciplina Tine Maze, kar se je pokazalo za 'usodno' na olimpijski superkombinaciji. Foto: Reuters
Odstop Vonnove
Vprašanje je, ali bi slalomska vožnja Lindsey Vonn brez napake zadostovala za drugo zlato v dveh dneh. Foto: Reuters
Julia Mancuso
Po dveh letih neuspehov se je Julii Mancuso 'strgalo' v Whistlerju - po dveh disciplinah ima že dve srebrni medalji. Foto: EPA
Prijateljici
Lindsey je po odstopu hitro prismučala v cilj in čestitala prijateljici Marii za olimpijski naslov. Foto: EPA
Anja Pärson
Anja Pärson je kljub hudemu padcu na smuku postregla z zmagovito 'ribico' za osvojeno olimpijsko odličje. Foto: Reuters

Preračunljiv in taktičen nastop na zahtevnem smuku ter popoln napad na lahkem slalomu je Mazejevi prinesel najboljšo uvrstitev na olimpijskih igrah, a ostaja grenak priokus, saj bi že s 34 stotink hitrejšim časom delila tretje mesto in bronasto medaljo. Peto mesto je najboljši izid slovenskega alpskega smučanja po Naganu 1998, ko je bil Jure Košir peti v veleslalomu.

"Vsak si želi dobiti kolajno. Danes sem naredila velik napredek v smuku. Še posebej v primerjavi z včeraj. Enostavno ni bilo dovolj. Prebijam led, počasi uživam v tekmovanju, kajti včeraj ni bilo prijetno. Mislim, da bom tudi v superveleslalomu v redu. Gremo naprej, s pozitivnimi mislimi. Verjamem, da bodo stotinke povrnjene na naslednjih tekmah," je Črnjanka pokomentirala svoj drugi nastop v Whistlerju.

"Strah me je te proge"
"Ja, zelo težko mi je bilo tekmovati na tej progi. Na včerajšnjem smuku mi ni bilo prijetno. Preveč se bojim te discipline, ni me sram priznat. Ampak čez svoje sposobnosti enostavno ne morem. Trudim se narediti korak naprej, ampak strah je še vedno prisoten. To se je videlo tudi v spodnjem delu, ko nisem spustila smuči," je Mazejeva brez sramu priznala, da jo je strah smukaške proge, ki je v sredo zahtevala kar nekaj "žrtev".

"Lepo, da je led prebit in da imam dober izid. Ni medalja, je pa lep izid," je bila s končnim izkupičkom v Whistler Creeksidu vseeno zadovoljna Tina.

Padec Ferkove med pripravo na slalom
Maruša Ferk
je padla na treningu slaloma pred drugim delom superkombinacije. Po prvih podatkih si je poškodovala medenico, a je kljub vsemu stisnila zobe in nastopila na slalomu. Ob hudih bolečinah ni mogla bolje izkoristiti svoje discipline in je na koncu zasedla 15. mesto.

Vonnova ni bila kos izzivu Riescheve
Naslov olimpijske prvakinje v superkombinaciji si je privozila Maria Riesch, ki je bila druga po smuku in nato odločno prevzela vodstvo v slalomu. Na vrhu je bila le še Lindsey Vonn, ki pa v slalomu ni tako prepričljiva kot njena nemška prijateljica. Američanka je postopoma izgubljala prednost, nato pa ji je po zadnji prelomnici vzelo smučko in Vonnova je odstopila.

Julia drugič srebrna, potolčena Anja do brona
Tako je že drugo srebro v dveh dneh osvojila Julia Mancuso. Američanka, ki letos sploh še ni osvojila slalomskih točk za svetovni pokal, je za devet stotink ugnala Anjo Pärson, ki pa je bila razumljivo še vedno zelo navdušena nad bronastim odličjem. Švedinja je v sredo hudo padla na zadnjem skoku, zato je najverjetneje ostala brez medalje. Na srečo se "zlata ribica" ob grozljivem padcu po 60-metrskem skoku ni resneje poškodovala.

Dvanajsterica v razmiku dveh sekund
Po polovici superkombinacije sta se na vrh pričakovano zavihteli Lindsey Vonn (1:24,16) in Maria Riesch (+0,33), ki sta si pred zasledovalkami privozili več kot pol sekunde naskoka. Mazejeva je bila po smuku na 10. mestu (+1,18), Ferkova pa na 12. mestu (+1,99).

Skupno je na štartu bilo samo 35 smučark, tekmo pa je končalo 28 tekmovalk.

Maria nasledila Janico
Branilka naslova iz Torina Janica Kostelić, ki je zlato osvojila tudi v Salt Lake Cityju, je na prizorišču le v vlogi gledalke, saj se je v tem času že poslovila od tekmovalnega smučanja.

ALPSKO SMUČANJE (Ž), superkombinacija
 
Končni vrstni red:         
1. M. RIESCH NEM 2:09,14
2. J. MANCUSO ZDA +0,94
3. A. PÄRSON ŠVE 1,05
4. K. ZETTEL AVT 1,36
5. T. MAZE SLO 1,39
6. F. SUTER ŠVI 1,71
7. Š. ZAHROBSKA ČEŠ 1,88
8. J. SCHNARF ITA 2,15
9. M. KIRCHGASSER AVT 2,21
10. M. MARCHAND-ARVIER FRA 2,68
11. C. ALCOTT VB 3,37
15. M. FERK SLO 3,84

Odstop: Görgl (8.), Stechert (6.),
Vonn (1. po smuku).

Vrstni red po smuku: 

1. L. VONN ZDA 1:24,16
2. M. RIESCH NEM +0,33
3. J. MANCUSO ZDA 0,80
4. F. SUTER ŠVI 1,13
5. M. MARCHAND-ARVIER FRA 1,25
6. G. STECHERT NEM 1,28
7. A. PÄRSON ŠVE 1,41
8. E. GÖRGL AVT 1,44
9. J. SCHNARF ITA 1,56
10. T. MAZE SLO 1,81
11. K. ZETTEL AVT 1,85
12. M. FERK SLO 1,99
13. A. DETTLING ŠVI 2,12
14. J. LINDELL-VIKARBY ŠVE 2,31
15. E. BRYDON KAN 2,33

Odstop: Kamer, Merighetti