Ryan Getzlaf je letos na 55 tekmah za Anaheim zbral 57 točk (15+42). Foto: EPA
Ryan Getzlaf je letos na 55 tekmah za Anaheim zbral 57 točk (15+42). Foto: EPA
Marian Gaborik (NY Rangers)
Oba slovaška Mariana - Hossa in Gaborik - sta bila poleti najbolj iskana igralca v Ligi NHL. Foto: EPA
Johan Franzen
Johan 'mula' Franzen je eden izmed ključnih igralcev Detroita, ki je najbolj blestel v zadnjih dveh končnicah. Foto: EPA

Kanadčane, za večino katerih so olimpijske igre le malce razširjen hokejski turnir, že ves teden vznemirja poškodba gležnja prvega centra Anaheima. Getzlaf se je poškodoval ob zmagi Ducksov nad Los Angelesom, usodno pa je bilo trčenje z ollimpijcem ZDA Dustinom Brownom.

Od takrat robustni center še ni zaigral in nič ne kaže, da bo pripravljen za nedeljsko gostovanje Anaheima v Edmontonu. Vodja kanadske reprezentance, legendarni Steve Yzerman, je pripravljen čakati na Getzlafa, a je za vsak primer v Vancouver že vpoklical Jeffa Carterja, centra Philadelphie.

Uradne postave bodo objavljene v ponedeljek, moški turnir se bo začel v torek.

Spored tekmovanja

Začasne postave 12 reprezentanc


Ko ima hudič mlade ...

Od preostalih reprezentanc so najbolj zaskrbljeni Slovaki, saj sta "načeta" prva dva zvezdnika Marian Hossa in Marian Gaborik. Gaborik je na treningu NY Rangersov trčil s švedskim olimpijskim vratarjem Henrikom Lundqvistom, ki ga je z drsalko porezal po nogi. Izvrstni desnokrilni napadalec je v petek skušal zaigrati, a je sredi 1. tretjine v Pittsburghu odšepal v slačilnico. Hossa (Chicago) je naletel na ramo Colbyja Armstronga (Atlanta), s čimer se je zanj končala sobotna tekma. V nedeljo proti Columbusu vsestranski krilni napadalec zagotovo ne bo zaigral. Za nameček je izmed predvidenih slovaških olimpijcev poškodovan še veteran Miro Šatan (Boston), ki ima poškodovano roko.

Nesreča Holmstroma priložnost za Franzna
Vodstvo švedske reprezentance je pozornost usmerilo v Detroit. Težave s kolenom ima branilec Niklas Kronwall, nastop v Vancouvru pa je moral odpovedati izkušeni Thomas Holmstrom. Veteran je januarja zaradi načetih kolenskih vezi izpustil 13 tekem, poškodbo je obnovil sredi tedna, v soboto pa je moral predčasno končati tekmo z Ottawo. Nadomestilo zanj so "tri krone" poiskale kar v moštvu Rdečih kril, kjer so vpoklicali Johana Franzna, ki je že v tekmovalnem ritmu. Franzen je bil izpuščen s seznama olimpijskih potnikov, ker selektor Bengt-Ake Gustafsson ni verjel, da se bo po operaciji križnih vezi pravočasno pozdravil.

Belorusi z obema bratoma Kosticin
Fince skrbi poškodba noge veterana Jereja Lehtinena (Dallas), Beloruse pa je razveselila zelena luč Montreala, ki je dovolil Andreju Kosticinu nastop v Vancouvru, čeprav je po operaciji kolena komajda začel trenirati in še ni pripravljen za tekme.

Tri tekme za "ogrevanje"
Sistem tekmovanja omogoča reprezentancam nekaj preračunljivosti glede poškod, saj bodo tri tekme v predtekmovanju samo razvrstile moštva od 1. do 12. mesta, kar bo najboljšim štirim moštvom prineslo neposredno uvrstitev v četrtfinale, preostale ekipe pa se bodo pomerile v "repasažu".