Petra Majdič je z veliko upi odpotovala v Severno Ameriko. Foto: MMC RTV SLO
Petra Majdič je z veliko upi odpotovala v Severno Ameriko. Foto: MMC RTV SLO
Marko Gracer
Tek v Sloveniji se hitro razširja. Foto: MMC RTV SLO

Večina v našem taboru, ki je že na prizorišču tekaških bojev olimpijskih iger izpred 22 let, v tem trenutku še pripravlja sklepne dogovore za nadaljevanje sezone. Kaj kmalu pa bo potrebno k počitku, tako ali tako pa je drugi dan po prihodu največja težava pričlagajanje časovni razliki.

Trening na Rogli podrejen OI-ju
Obe uvodni tekmi v Kanadi, ki bosta šteli še za točke svetovnega pokala, bosta obenem vrnitev v tekmovalni ritem, saj naša vodilna tekačica Petra Majdič kar tri tedne ni bila v smučini. Trening na Rogli in v Dobbiacu je bil povsem podrejen prav igram pod petimi krogi, ki bodo za Majdičevo zagotovo zadnje na njeni športni poti.

V Kanadi se je vedno dobro počutila
Brez dvoma je prav ona med našimi največjimi favoriti, prav to pa želi v celoti odmisliti in jo v zadnjih tednih zanima le še dan, ki je pred njo. Ko se bo torej čez kakšno uro odpravila k počitku, bo vsa njena pozornost in vseh v servisni službi usmerjena k večerni desetki v drsalnem koraku v Canmoru, kjer je vedno rada tekmovala. Zelo pomirja tudi to, da se zelo rada vrača v Kanado, kjer se je vedno odlično počutila. Ti občutki pa pri njej nikoli niso bili nepomembni.

Brez nastopa ostala Alenka Čebašek
Smučarsko tekaška vrsta bo v Whistlerju štela kar pet tekmovalk. Na koncu je za las ob olimpijski nastop ostala Alenka Čebašek, in le želimo si lahko, da bi Blejka vztrajala na svoji poti. Taki udarci, kot ga je doživela prav ona, včasih človeka lahko še dodatno okrepijo, in seveda upamo, da je Alenka iz te vrste testa in da zaradi neuvrstitve v reprezentanco ne bi začela razmišljati v drugo smer.

Nekoč morda tudi z moško štafeto
Smučarski tek s to žensko peterico vsekakor doživlja razcvet, ki ga že dolgo ni bil deležen. Nastop štafete je za vsak športno razvit narod nekaj posebnega in v deželah, ki nekaj dajo nase, je v smučarskem teku ob obeh najdaljših preizkušnjah osrednji dan na največjih tekmovanjih, kot so olimpijske igre ali svetovna prvenstva. In ob tem nas zelo veseli sporočilo, ki nam ga je z nedavnega mladinskega svetovnega prvenstva v Nemčiji pred dnevi posredoval Marko Gracer, da si v prihodnje morda celo lahko obetamo tudi moški smučarsko tekaški kvartet.

Da se ne bi ponovil Liberec
Morda res preveč optimistično, ampak še pred kratkim na kaj takega niti pomisliti nismo mogli, in zdaj ko je na tekaškem dvorišču vse več gneče, bo treba biti zelo pazljiv. Da se na tekmi vseh tekem ne bi ponovili dogodki iz lanskega Liberca in predvsem za usmeritve za novi olimpijski cikel bo dovolj časa še v marcu. Še bolje pa kakšen mesec pozneje. Najmanj do takrat pa naj slovenski smučarski tek uživa v tem, kar je opravil v zadnjem obdobju, tako cenjen, kot je trenutno, pa tudi že dolgo ni bil.