Brenden Morrow in Ryan Getzlaf sta bila najzaslužnejša za zmago Kanade. Foto: EPA
Brenden Morrow in Ryan Getzlaf sta bila najzaslužnejša za zmago Kanade. Foto: EPA
Roberto Luongo
Roberto Luongo (19 obramb) si je po zadnjem pisku sirene pošteno oddahnil. Foto: EPA
Miikka Kiprusoff
Usodna napaka, s katero se je že v 3. minuti začel finski potop: izlet iz vrat Miikke Kiprusoffa. Foto: EPA
Miikka Kiprusoff in Patrick Kane
Trenutek, ko se je končal nastop sicer odličnega Kiprusoffa v olimpijskem polfinalu: v 10. minuti ga je ugnal še Patrick Kane. Foto: Reuters

Gostitelji, ki so v četrtfinalu odpravili Ruse s 7:3, so se morali zelo potruditi za preboj v finale. V zadnji tretjini so bili Slovaki boljši tekmec in v zadnjih petih minutah je dišalo celo po podaljšku. V strelih na gol so imeli Kanadčani prednost (28:21).

40 minut vse v znamenju Kanade
V 14. minuti je Patrick Marleau ukanil vratarja Jaroslava Halaka, dve minuti zatem pa je strel Chrisa Prongerja v mrežo preusmeril Brenden Morrow.
Tudi v drugi tretjini so bili Kanadčani boljši. V 37. minuti je moral na kazensko klop Richard Zednik zaradi visoke palice. Prednost igralca več je po 20 sekundah izkoristil Ryan Getzlaf.
Slovakom zmanjkalo časa za izenačenje
Slavje na polnih tribunah se je že začelo, a varovanci Jana Filca so imeli drugačne načrte. Lubomir Višnovsky je v 52. minuti z desne strani iznajdljivo poslal ploščico od noge Roberta Luonga v mrežo. Slovaki so dobili zalet in pet minut pred koncem je Michal Handzuš po podaji Zednika znižal na 3:2. Začela se je bitka za vsak plošček. V zadnji minuti je Halak zapustil vrata, silovit pritisk pa se Slovakom ni obrestoval.

Kiprusoffova napaka porušila finski ritem
Atomski začetek na eni in škandalozen na drugi je zaznamoval prvi polfinale olimpijskega turnirja v Vancouvru, ko je finski vratar Miikka Kiprusoff z napačno potezo olajšal delo Američanom (6:1).

"Power-play" deloval odlično
Ti so že v tretji minuti povedli, potem ko je neroden izlet Kiprusoffa, doslej sicer najboljšega njihovega moža v Kanadi, in napačno podajo z lahkoto izkoristil Ryan Malone. V sedmi minuti je zadel še Zach Parise ob igralcu več po akciji Rafalskega in Stastnyja, 3:0 je bilo že dve minuti pozneje. Tokrat je igralca več (izključen Toni Lydman) izkoristil Erik Johnson.

Niti Backstrom ni prekinil ameriške goleade
Sijajen uvod ekipe Briana Burka je kronal še Patrick Kane, ki je Kiprusoffa v drugem poskusu matiral za 4:0 že v 10. minuti. Potem je v finski gol stopil Niklas Backstrom, a že v 13. minuti prejel kar dva gola. Najprej je bil znova uspešen Kane, nato še Paul Stastny. Nikoli prej se na olimpijskih igrah še ni zgodilo, da bi ena ekipa v polfinalu v prvi tretjini dosegla kar šest golov.

Za častni gol poskrbel Miettinen
Američani so nato pametno varčevali z močmi, tolažilni zadetek za razbite srebrne iz Torina 2006 je pet minut pred koncem dosegel Antti Miettinen.
Finci osramočeni
"Po takem začetku se nismo več pobrali. Bilo je ponižujoče, prav osramočeni smo bili," je povedal finski obrambni igralec Sami Lepisto.

"Pri prvem zadetku smo imeli kar precej sreče, saj je Kiprusoff napravil hudo napako. To pa nam je dalo še dodatni zagon in igra je stekla," je bil zadovoljen kapetan ZDA Jamie Langenbrunner, Zach Parise pa je dodal: "Česa takega na tekmi še nisem doživel. Imeli smo resnično izjemen štart in potem smo igrali pametno, brez nepotrebnega tveganja, in nismo delali napak."

Na ledu prek 300 milijonov dolarjev
Igralci, ki so nastopili v polfinalu hokejskega turnirja med Kanado in Slovaško, skupaj zaslužijo 156 milijonov ameriških dolarjev na leto, v polfinalnem obračunu med ZDA in Finsko pa 137 milijonov zelencev.
Domovina hokeja bo v nedeljo ob 21.15 videla ponovitev olimpijskega finala iz leta 2002, ko so Kanadčani v Salt Lake Cityju premagali ZDA s 5:2.

Zaključni boji:

Polfinale:
ZDA
- Finska 6:1 (6:0, 0:0, 0:1)
Malone 3., Parise 7., Johnson 9., Kane 10., 13., Stastny 13.; Miettinen 55.
Obrambe: Miller 18, Thomas 6; Kiprusoff 3, Backstrom 16.

KANADA - Slovaška 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)
Marleau 14., Morrow 16., Getzlaf 37.; Višnovsky 52., Handzuš 55.
Obrambe: Luongo 19; Halak 25.


Za 3. mesto, nedelja ob 4.00:
FINSKA - SLOVAŠKA

Finale, nedelja ob 21.15:

ZDA - KANADA