Marit Björgen je osvojila peto olimpijsko medaljo, drugo zlato v treh dneh. Foto: EPA
Marit Björgen je osvojila peto olimpijsko medaljo, drugo zlato v treh dneh. Foto: EPA
Marit Björgen
29-letna Norvežanka je prepričljivo ugnala vse tekmice. Foto: EPA
Barbara Jezeršek
Barbara Jezeršek je nastopila brez taktiziranja in dosegla uspeh kariere. Foto: STA

23-letnica je po sijajni predstavi osvojila nepričakovano, vsaj glede na napovedi in dozdajšnje izide, 17. mesto, kar je zelo lep uspeh. Druga Slovenka Anja Eržen je bila 60. "Sploh ne vem, kako naj vse skupaj opišem. Lahko le zajokam od sreče. Bila sem na pravem mestu ob pravem času: sonce, sijajna proga, fenomenalne smuči ... Kaj si lahko še želim lepšega. Neverjetno," je bila za Val 202 vzhičena Gorenjka, ki so se ji ob odsotnosti Petre Majdič in drugih (Vesne Fabjan, Katje Višnar) lahko povsem posvetili tudi serviserji: "Fantje so res pripravili sijajne smuči. Kapo dol. Zdaj vidimo, zakaj Petra zmaguje."

Peta olimpijska kolajna za sijajno Norvežanko
29-letna sijajna norveška tekačica Marit Björgen je v sredo slavila že v klasičnem šprintu, tokrat pa vodstvo prevzela v desetem kilometru in ga v prostem slogu ni več izpustila iz rok. To je njena peta kolajna na olimpijskih igrah, očitno pa se glede na formo pri tej številki ne bo ustavila. Srebro ima iz Salt Lake Cityja 2002 in Torina 2006, v Vancouvru pa je bila bronasta na 10 km prosto.

Na koncu vedela, da je zlato njeno
"Skušala sem se sprostiti in se ne preveč naprezati. Zdelo se mi je, da se v prosti tehniki ne teče tako hitro, zato sem si mislila, da imam priložnost. Ampak nikoli ne veš. No, na koncu, ko sem videla zaostanek, sem vedela, da je zlato moje," je dejala norveška zvezdnica.

Steira še četrtič za las ob medaljo
Druga je bila z zaostankom skorajda devetih sekund Anna Haag, tretja pa Justyna Kowalczyk, ki je Kristin Störmer Steiro premagala šele po fotofinišu. 28-letnica ima neverjetno smolo - že četrtič je na olimpijskih igrah le za las, tokrat za desno smučko Kowalczykove, ostala brez medalje. V Torinu je bila četrta na 10 km, 30 km in prav tako v dvojnem zasledovanju na 15 km.

Dvojno zasledovanje (Ž), 7,5 + 7,5 km: 
1. M. BJÖRGEN NOR 39:58,1
2. A. HAAG ŠVE +8,9
3. J. KOWALCZYK POL 9,3
4. K. STEIRA NOR 9,4
5. A.-K. SAARINEN FIN 42,5
6. T. JOHAUG NOR 51,9
...
17. B. JEZERŠEK SLO 2:18,9
60. A. ERŽEN SLO 8:24,8