V MOK-u se zavedajo, da bodo zimske olimpijske igre 2022 oslabljene že zaradi časovne bližine nogometnega prvenstva v Katarju, ki ga FIfa zaradi svoje zaletavosti pač ne more izvesti junija in julija. Foto: EPA
V MOK-u se zavedajo, da bodo zimske olimpijske igre 2022 oslabljene že zaradi časovne bližine nogometnega prvenstva v Katarju, ki ga FIfa zaradi svoje zaletavosti pač ne more izvesti junija in julija. Foto: EPA
Katar - gradnja stadiona
Ob kandidaturi so Katarci obljubljali klimatizirane stadione, ki bi v najhujši puščavski pripeki omogočali izvedbo prvenstva poleti, a to se je hitro izkazalo za utopijo. Zdaj Fifa išče ustrezen zimski termin, ki mu pa nasprotujejo bogati klubi in močne lige. Foto: EPA

Pri Fifi resno razmišljajo, da bi zaradi izjemno visokih poletnih temperatur v Katarju nogometno prvenstvo raje izvedli v zimskih mesecih. Vodja Fife Joseph Blatter naj bi Bachu v zasebnem telefonskem pogovoru zatrdil, "da med tekmovanjema ne bo nobenega boja".

"Prekrivanje ni v interesu nikogar"
"In res nimam nobene osnove, da mu ne bi verjel,"
je dejal prvi mož mednarodnega olimpijskega gibanja v pogovoru za BBC. "Dal mi je jasno vedeti, da prekrivanje teh dveh športnih dogodkov ni v interesu nikogar," je o Blatterju še dejal Bach.

Pred tedni je Fifa kot mogoč termin svetovnega prvenstva v nogometu omenila januar ali februar 2022, po novem razmišlja tudi o novembru ali decembru 2022. Zimske olimpijske igre so tradicionalno na sporedu februarja.

Zimske igre v Almatiju ali pa v Pekingu
Dodelitev nogometnega svetovnega prvenstva miniaturnemu, a naftno bajno bogatemu Katarju sicer dviga prah in povzroča nezadovoljstvo že vse od izbora 2. decembra 2010. Postopek izbira prireditelja zimskih olimpijskih iger 2022 medtem še ni končan, a sta v igri samo še dve mesti oz. državi. Kazahstan ponuja nekdanjo prestolnico Almati, ki z 1,5 milijona prebivalcev ostaja največje mesto v državi. Protikandidat je Peking, kjer Kitajska računa, da bo njihova prestolnica postala prvo mesto, ki bo gostilo tako poletne kot zimske olimpijske igre. Gostitelja bo MOK izbral 31. julija 2015 na zasedanju v Kuala Lumpurju.

Razdvojena pozornost javnosti?
Bach opozarja, da če bi se svetovno prvenstvo prekrival z olimpijskimi igrami, ne bi bilo zmagovalca. "Prekrivanje dveh velikih tekmovanj bi bilo slabo za vse, saj bi bila pozornost javnosti razdvojena. Prav tako bi bilo to slabo za pokrovitelje; nekateri so namreč skupni MOK-u in Fifi. Zelo težko bi bilo hkrati izpeljati dva tako velika dogodka, zato menim, da na koncu pri tej rešitvi ne bi zmagal nihče," meni Bach, ki dodaja: "Tudi športniki ne bi dobili pozornosti, ki si jo zaslužijo, poleg tega bi bilo tudi usklajevanje prenosov teh dveh dogodkov izjemno težko, če ne neizvedljivo."

ZOI občutno manjši dogodek kot SP
Svetovna prvenstva v nogometu so ravno v času Blatterjevega vodenja postala največji športni dogodek na svetu, ki prekosi tudi poletne olimpijske igre. Zimske olimpijske igre so primerjalno občutno manjše, za številne zimske športe je to tudi edina priložnost, da se pojavijo v soju žarometov, večina toplih držav pa se s športom na snegu in ledu "ukvarja" le v obdobju ZOI-ja.