Mladenič šteje komaj 15 let, a mu manjka le še ena velika medalja - olimpijska. Do nje lahko pride na domačih tleh, saj bodo naslednje olimpijske igre v Londonu leta 2012. Foto: Reuters
Mladenič šteje komaj 15 let, a mu manjka le še ena velika medalja - olimpijska. Do nje lahko pride na domačih tleh, saj bodo naslednje olimpijske igre v Londonu leta 2012. Foto: Reuters
Tom Daley in Blake Aldridge
Tom Daley in Blake Aldridge sta bila na olimpijskih igrah v Pekingu povsem odtujena. Foto: Reuters
Tom Daley in Max Brick
Ob Daleyju zdaj v sinhronih skokih tekmuje Max Brick. Foto: Reuters

Britanski čudežni deček je s svojim meteorskim vzponom dvignil zanimanje medijev za skoke v vodo, ki so v družini vodnih športov praviloma daleč za plavanjem, več pozornosti pa dobijo tudi vaterpolisti.

Na dnu novice si lahko ogledate video zadnjega skoka s SP-ja v Rimu, ko je Tom Daley v torek prvič postal svetovni prvak.

Pri 10 premagoval tudi 8 let starejše
Tom Daley
se je s skoki začel ukvarjati pri sedmih letih in nase nemudoma opozoril pri skokih s stolpa (z višine 10 metrov). Že pri 10 letih je postal državni prvak v kategoriji do 18 let! Januarja lani je postal najmlajši državni članski prvak v isti disciplini.

Evropski naslov za Saro in Toma
Marca lani smo se Slovenci veselili zgodovinskega uspeha, ko je Sara Isaković v Eindhovnu postala evropska prvakinja na 200 metrov prosto. Na istem prizorišču se je med nesmrtne vpisal tudi Daley, ki je s 14 leti postal najmlajši evropski prvak na tekmovanjih v bazenu.

V Pekingu brez medalje in spor s partnerjem
S tihimi upi je odpotoval na olimpijske igre v Peking, kjer se je moral zadovoljiti s sedmim mestom ter osmim v sinhronih skokih, pri katerih je tekmoval s skoraj 12 let starejšim Blakom Aldridgom. Med tekmovalcema je večkrat prišlo do kratkega stika. Ko si je Aldridge poškodoval stopalo, je Daley hitro zamenjal partnerja, ob njegovem boku zdaj skače 17-letni Max Brick.

V Rimu izkoristil napake tekmecev
Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rimu ni bil med favoriti, saj naj bi bile medalje rezervirane za odlična Kitajca Bo Šiuja in Lušina Žuja ter olimpijskega prvaka iz Avstralije Matthewa Mitchama. Predtekmovanje je končal na petem mestu, v velikem finalu je skakal zelo konstantno in izkoristil zelo slaba skoka Šiuja in Mitchama v zadnji seriji.

Trener ne bi zastavil hiše
"V Rimu sem želel pokazati le skoke, na katere bi bil ponosen, zdaj pa sem svetovni prvak. Neverjetno," je navdušeno razlagal 15-letnik. Podobne misli je zbral tudi njegov trener Andy Banks: "Letos sva se želela le vsidrati med najboljše na svetu, presegla pa sva vse cilje. A moram priznati, da je imel v finalu tudi nekaj sreče. Če bi bila tekma samo dan kasneje, bi se morda razpletlo povsem drugače. Ne bi si upal staviti hiše na njegovo zmago."

Ta konec tedna ga čaka še en nastop
"V telovadnici je včasih tako zelo otročji, a kaj bi mu zameril, saj je tipičen 15-letnik," svojega varovanca opisuje Banks. Dodaja še: "A že v naslednji minuti ga obkrožijo novinarji in v trenutku postane resen in odgovoren." V Rimu najstnika čaka še nastop v sinhronih skokih z 10 metrov, kjer bo medaljo skušal osvojiti z Brickom.