Encijani se bodo v soboto ob 14. uri v Ljubljani pomerili s Srbi. Foto: Berislav Rožman
Encijani se bodo v soboto ob 14. uri v Ljubljani pomerili s Srbi. Foto: Berislav Rožman

Slovenska reprezentanca se je za ta cikel močno okrepila in naskakuje napredovanje z dvema profesionalnima igralcema, avstralskima Slovencema Lewijem Cattom in Michaelom Kovacicem. Selektor Andrew Fenton bo spet lahko računal na večino bratov Skofič, zaradi poškodbe manjka le Archie. Prvi preizkus, dvoboj s Srbijo, bo v soboto ob 14. uri na stadionu ŽAK v Šiški.

In kdo sta novinca v reprezentanci? Lewie Catt je pred kratkim podpisal profesionalno pogodbo s portugalsko ekipo RC Lousa, Michael Kovacic pa že nekaj sezon igra pri ekipi Sydney Stars.

"Slovenija je prelepa država s prelepim razgledom. Zgradbe imajo dušo, ljudje pa delujejo sproščeni in prijazni. Naša reprezentanca je skupek dobrih igralcev, ki so pripravljeni se učiti in iztisnejo zadnje atome moči na treningih. Neizmerno sem vesel, da lahko zastopam svoje prednike v prelepem kotičku na svetu," je dejal Michael Kovacic.

Lewie Catt je prav tako počaščen, da lahko zastopa barve države, iz katere izhajajo njegovi predniki: "Celotna organizacija, soigralci, trenerski kader so name naredili močan vtis, ker se ragbi šele razvija. Boril se bom za mesto v ekipi, na igrišču pa pomagal reprezentanci za čim višjo uvrstitev."

Slovenci reprezentanco Srbije že dobro poznajo, saj so se z njo pomerili že dvakrat v preteklem ciklusu tekmovanja in takrat obakrat zmagali. Tokrat encijane čaka težja naloga, saj so Srbi v zadnjem letu na novo postavili ekipo, v kateri igra kar nekaj igralcev, ki si denar služijo v močnih francoskih in angleških ligah. Pomembnosti prve tekme se zaveda tudi trener Andrew Fenton.

"Za tekmo s Srbijo imam na voljo 32 igralcev, ki se zavedajo pomembnosti prve tekme in že na prvem treningu so pokazali pravi pristop. Konkurenca na vseh igralnih položajih je zelo močna, kar nam omogoča dobre treninge, imenovanje 23 igralcev za sobotno tekmo pa bo precej zahtevna naloga."