V azerbajdžanski prestolnici je 60-letni Rajmond Debevec v vseh šestih serijah po deset strelov zadel maksimalno število krogov (fotografija je arhivska). Foto: www.alesfevzer.com
V azerbajdžanski prestolnici je 60-letni Rajmond Debevec v vseh šestih serijah po deset strelov zadel maksimalno število krogov (fotografija je arhivska). Foto: www.alesfevzer.com

Debevec je v svoji izjemno bogati in uspehov polni karieri prvič na velikih tekmovanjih zadel vseh 600 krogov v tej strelski disciplini, ki ni na programu poletnih olimpijskih iger. V zgodovini svetovnih prvenstev je maksimalno število krogov doslej uspelo zadeti le devetim tekmovalcem.

60-letni Debevec je z novim doseženim svetovnim rekordom tudi ubranil naslov s svetovnega prvenstva v Čangvonu v Južni Koreji 2018.

"Razmere na strelišču so mi bile pisane na kožo"
"Teoretično je vedno mogoče streljati še bolje. Če bi imel na današnji tekmi več notranjih desetk, potem ...," je za STA v šaljivem tonu v uvodu dejal olimpijski prvak iz Sydneyja 2000 in nosilec bronastih medalj iz Pekinga 2008 in Londona 2012.

"Razmere na strelišču so mi bile pisane na kožo. Vreme je bilo malce oblačno, vetra praktično ni bilo. Vse te vremenske okoliščine sem v celoti izkoristil sebi korist, od prvega do zadnjega strela sem se odlično počutil," je o svoji zadnji strelski mojstrovini v azerbajdžanski prestolnici dejal neuničljivi Debevec, ki je že pred odhodom na letošnje svetovno prvenstvo dejal, da največ pričakuje prav od današnje discipline.

Pred 27-kratnim zmagovalcem tekem za svetovni pokal in petkratnim zmagovalcem finalih tekem svetovnega pokala je v ponedeljek še tekma v disciplini velikokalibrska puška trojni položaj 300 metrov.

"Od svoje zadnje discipline v Bakuju zaradi nekonkurenčnosti z najboljšimi strelci v stoječem položaju ne pričakujem veliko, a boril se bom po svojih najboljših močeh in skušal doseči dober izid," je še na koncu dejal Debevec, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu z zračnim in malokalibrskim orožjem ter puško šibrenico nastopil še v dveh olimpijskih disciplinah. Na obeh tekmah z malokalibrsko puško leže in v trojnem položaju na 50 metrov je zasedel 58. mesto.

Debevec zadel maksimalno število krogov za zlato medaljo

Markoja enajsti, Kuharič deveta
Finec Aleksi Leppa na drugem in Američan Timothy Sherry na tretjem sta imela na današnji tekmi za krog slabši izkupiček od Debevca. Drugi slovenski predstavnik na današnji tekmi Robert Markoja, ki je v soboto zasedel nehvaležno četrto mesto v standardni puški na 300 metrov, je današnje tekmovanje s 595 krogi končal na enajstem mestu.

V disciplini velikokalibrska puška leže 300 metrov je danes nastopila tudi Urška Kuharič. Strelka iz Prlekije je zadela 589 krogov, kar ji je prineslo deveto mesto. Zmagala je Poljakinja Karolina Romanczyk (593), druga je bila Švicarka Silvia Guignard Schnyder, tretja pa Francozinja Agathe Cecile Camille Girard (obe 592).

Debevec še posebej ponosen, da je zadel vseh 600 krogov