Rešitev Tomaža Humarja je zaenkrat še daleč. Foto: RTV SLO
Rešitev Tomaža Humarja je zaenkrat še daleč. Foto: RTV SLO
Viki Grošelj iz domovine organizira reševalno akcijo in je ves čas v stiku s Tomažem Humarjem in njegovo ekipo. Foto: RTV SLO

V nedeljo je opazovalni helikopter z Alešem Koželjem poletel nad Humarjevo višino, pilot pa je bil presenetljivo že pripravljen na reševanje, vendar je zatajila komunikacija s Humarjem. Pilot v drugem poskusu ni uspel odvreči paketa s hrano. Vreme se je nato spet poslabšalo.

Viki Grošelj, ki je ves čas v komunikaciji z baznim taborom in kamniškim alpinistom, je za MMC povedal, da je še najverjetnejši scenarij ta, da bodo poskušali dobiti močnejši helikopter Lama podjetja Eurocopter, ki ga bo upravljal izkušeni pilot. Ker helikopterja skoraj ni mogoče pravi čas pripeljati iz Evrope, so se obrnili na pakistansko vojsko. Ta je obljubila pomoč, tako da naj bi se reševalna akcija začela že v ponedeljek zjutraj.

Pomagati mora le še vreme. Ker je napoved do torka zelo slaba, je težko verjeti, da bo helikopter lahko ob nevarno Rupalsko steno poletel že v ponedeljek. Obstaja sicer upanje, da bo del dneva vreme lepo, vseeno pa je bolj realen dan za reševanje torek. S pakistanskim helikopterjem in pakistanskim pilotom, saj bi vsaka druga različica zapletla položaj.

Grošljeva želja, da bi se Humar prestavil nižje, je povsem neizvedljiva, saj bi ga ob vsej količini svežega snega odnesli plazovi. Izkušeni pilot, ki je opravil nedeljski polet, je povedal, da bi Humarja verjetno lahko rešil, če bi bil 1.000 višinskih metrov nižje.

Na srečo je Tomaževo zdravstveno stanje dobro in lahko vzdrži še kak teden dni, čeprav mu je zmanjkalo hrane.