Nepopisno veselja Bradyja, ki je igral ključno vlogo v preobratu tekme. Foto: Reuters
Nepopisno veselja Bradyja, ki je igral ključno vlogo v preobratu tekme. Foto: Reuters
Roger Goodell in Bill Belichick
Komisar Roger Goodell je bil izžvižgan.
James White
Takole se je končala zadnja akcija na tekmi. Foto: Reuters
Robert Alford
Robert Alford je po prestreženi podaji hitro stekel na drugo stran, ko je videl, da nihče ni za njim, se je počasi sprehodil v rdeče polje, kar je pomenilo 21:0 za Atlanto. Foto: Reuters
Devonta Freeman
Devonta Freeman je takole na začetku druge četrtine dosegel prve točke na tekmi. Foto: Reuters
Austin Hooper
Austin Hooper se je v končni coni lepo odkril in ujel podajo za vodstvo s 14:0. Foto: Reuters
Lady Gaga
Govorice so se uresničile: Lady Gaga je svoj nastop ob polčasu začela na strehi stadiona in nato skočila proti dnu arene. Foto: Reuters
George H.W. Bush
41. ameriški predsednik George H. W. Bush je vrgel kovanec, ki je padel v korist Atlante. Foto: Reuters
New England v Super Bowlu iz pekla do raja

51. Super Bowl, ki se je igral v Houstonu, je bil na videz odločen sredi tretje četrtine, ko so Falconsi povedli že z 28:3. A sledil je eden največjih mrkov v zgodovini profesionalnega športa, saj niso dosegli niti točke več, na drugi strani pa so Patriotsi na krilih večno lačnega Toma Bradyja spisali preobrat za zgodovino.

Brady: Ves čas smo verjeli v preobrat
"Vsi smo zaslužni za preobrat. Kljub zaostanku smo še vedno verjeli, da lahko zmagamo. Uspelo nam je več dobrih potez kot Atlanti, na koncu je to pretehtalo," se je ob podelitvi Lombardijevega pokala smejalo 39-letnemu podajalcu, ki je postal MVP Super Bowla. Zanj je to že peti naslov prvaka Lige NFL, kar ga uvršča na vrh najbolj čislane pozicije v ameriškem nogometu.

Film Super Bowla
Prvi so žogo dobili Patriotsi, a jim ni uspelo dobiti niti enega prvega poskusa, zato so morali žogo predati že po dobri minuti. Bolj udarno so začeli Falconsi, saj je Devonta Freeman že v prvi akciji po tleh pridobil kar 37 jardov. A to je bilo za začetek tudi vse, saj so morali igralci v rdečem tri akcije kasneje tudi sami predati žogo. Patsi so v drugem napadu pokazali nekaj več življenja, a Brady je bil dvakrat podrt, kar je pomenilo še tretji zaporedni punt na tekmi. Po še četrti predaji žoge je pomenilo, da v uvodni četrtini ni bila dosežena niti ena točka.

Dva napada in trije zadetki Atlante
Na začetku druge četrtine se je tekma razživela. Najprej je kazalo, da bo New England le prišel do prvih točk, a je LeGarrette Blount 33 jardov pred končno cono izgubil žogo. Na drugi strani so rdeči hitro prekorakali igrišče, v končno cono pa je s petih jardov prišprintal Freeman. Tehtnica se je vse bolj začela prevešati na stran Atlante, saj je le nekaj minut kasneje podvojila vodstvo - Matt Ryan je z 19 jardov v končni coni našel Austina Hooperja. Voda je že precej tekla v grlo New Englanda, ki se je ob koncu prvega polčasa le počasi premikal (še to po zaslugi kar treh zastavic), a je Brady tri minute pred koncem polčasa vrgel prestreženo podajo, Robert Alford je ujel žogo, z njo pretekel kar 82 jardov v nasprotno smer in povišal že na 21:0. Patsi so bili v zadnjem napadu uvodnega polčasa blizu končne cone, a so se morali po kazni zadovoljiti le s prostim strelom Stephena Gostkowskega.

Coleman hitro povišal na 28:3
Če so Patsi želeli v tej tekmi še kaj narediti, bi morali na začetku drugega polčasa udariti iz vseh topov, a to jim ni uspelo, saj so zapravili svoj prvi napad, na drugi strani pa je Ryan s šestih jardov v končno cono poslal Tevina Colemana, ki je prednost povišal že na 28:3. Ob koncu tretje četrtine je Patsom le uspelo priti v končno cono, podajo je ujel James White, Gostkowski pa je pri strelu za dodatno točko zadel le vratnico. Patsi so poskušali z on-side kickom, a jim nakana ni uspela. Atlanta je imela odlično izhodišče, a ji ga ni uspelo pretvoriti v točke.

Patsom uspelo osem točk - prvič ...
New England je začel zadnjo četrtino, a je v dolgem napadu pokuril veliko časa in se moral zadovoljiti le s prostim strelom, ki je še vedno pomenil zaostanek 16 točk (28:12). Falconsi so očitno mislili, da je že vse konec, a je Ryan na svoji strani igrišča izgubil žogo, nepopustljivi Patsi pa so se še bolj približali po novem zadetku Bradyja, ki je podal za zadetek Dannyju Amendoli, po uspešni akciji za dve točki je bil izid znižan na 28:20.

... in še drugič!
Atlanta je v hitrem napadu prišla že vsega 22 jardov do končne cone, kar je pomenilo, da so bili že v položaju prostega strela, s katerim bi lahko ušli v varne vode, a so po sacku in kazni za 10 jardov morali predati žogo. To je pomenilo, da je imel New England tri in pol minute časa, da prekoraka igrišče in se še z eno akcijo 6+2 celo reši v podaljšek. Patsi so neverjetno hitro prekorakali igrišče, v končno cono se je sprehodil White, akcijo za dve točki pa je potrdil Amendola! Izid na semaforju je bil 28:28, Atlanta je imela sicer še slabo minuto, v kateri bi lahko dosegla prosti strel, a je igrala slabo.

Piko na i postavil White
To je pomenilo, da je bil na sporedu zgodovinski prvi podaljšek v zgodovini tekme vseh tekem ameriškega nogometa. Met kovanca je osrečil New England, ki se je seveda odločil za napad. Obramba Atlante je bila povsem anemična in v dobrih treh minutah ni mogla ustaviti belo-modrega konja. V končno cono je zakorakal White, ki se je veselil še tretjega zadetka v večeru. Zlatega. Ryan tako v podaljšku sploh ni dobil žoge.

Ob polčasu navdušila Lady Gaga
Ameriško himno je zapel Luke Bryan, kovanec je vrgel nekdanji predsednik George H. W. Bush, krajši koncert ob polčasu pa je imela Lady Gaga, ki je navdušila. Svoj nastop je začela na vrhu stadiona in se nato vrgla proti igrišču.

Ryan prvič postal MVP sezone
Dan pred tekmo so bile podeljene nagrade. Najkoristnejši igralec je postal podajalec Matt Ryan, ki je popeljal Atlanto na Super Bowl. 31-letnik je prejel natanko polovico glasov (25 od 50). Zanimivo, drugo mesto je pripadlo podajalcu New Englanda Tomu Bradyju (11).
51. Super Bowl:
ATLANTA - NEW ENGLAND
28:34 (0:0, 21:3, 7:6, 0:19)
Podaje: Ryan 284 (2 TD); Brady 466 (2 TD, INT)
Tek: Freeman 75 (TD); Blount 31, White 29 (2 TD)
Ujete podaje: Jones 87; White 110 (TD)
7:0 - Devonta Freeman, tek, 5 jardov (17:40)
14:0 - Austin Hooper, ujeta podaja, 19 jardov (22:12)
21:0 - Robert Alford, prestrežena podaja, 82 jardov (27:39)
21:3 - Stephen Gostkowski, prosti strel, 41 jardov (29:55)
28:3 - Tevin Coleman, ujeta podaja, 6 jardov (37:29)
28:9 - James White, ujeta podaja, 5 jardov (42:54)
28:12 - Stephen Gostkowski, prosti strel, 33 jardov (50:12)
28:20 - Danny Amendola, ujeta podaja, 6 jardov (54:04)
28:28 - James White, tek, 1 jard (59:03)
28:34 - James White, tek, 2 jarda (63:58)


Zadnjih 10 Super Bowlov:
2015: CAROLINA - DENVER 10:24
2014: SEATTLE - NEW ENGLAND 24:28
2013: SEATTLE - DENVER 43:8
2012: BALTIMORE - SAN FRANCISCO 34:31
2011: NEW ENGLAND - NY GIANTS 17:21
2010: PITTSBURGH - GREEN BAY 25:31
2009: INDIANAPOLIS - NEW ORLEANS 17:31
2008: PITTSBURGH - ARIZONA 27:23
2007: NEW ENGLAND - NY GIANTS 14:17
2006: INDIANAPOLIS - CHICAGO 29:17
Opomba: Letnica označuje sezono in ne leta, ko se je igral Super Bowl.

New England v Super Bowlu iz pekla do raja