Podajalec Drew Brees je z izjemno predstavo New Orleansu priboril prvi naslov prvaka Lige NFL v ameriškem nogometu. Foto: Reuters
Podajalec Drew Brees je z izjemno predstavo New Orleansu priboril prvi naslov prvaka Lige NFL v ameriškem nogometu. Foto: Reuters
Tracy Porter
Poteza Tracyja Porterja je odločila 44. Super Bowl, Saintsi pa so na prestolu nasledili Pittsburgh Steelerse. Foto: Reuters
Družina Benson - lastniki Saintsov
New Orleans v Ligi NFL nastopa že vse od leta 1967, a je potreboval kar dve desetletji za zmagovito sezono, šele leta 2000 pa so dosegli prvo zmago v končnici. Foto: Reuters
Peyton Manning
Peyton Manning je sklonjene glave zapuščal stadion Delfinov v Miamiju, kjer je leta 2006 že postal prvak. Foto: Reuters
Brees zasenčil Manninga v Super Bowlu

V Miamiju so pred 74.000 gledalci, ki so večinoma navijali za New Orleans, bolje začeli Coltsi, ki so v 1. četrtini povedli z 10:0, nato pa je vajeti igre v svoje roke vzel podajalec Drew Brees, ki si je z rekordnimi 32 dokončanimi podajami priboril naslov najkoristnejšega igralca finalne tekme. Piko na i zgodovinskemu večeru za Saintse je dobre tri minute pred koncem tekme postavil Tracy Porter, ko je pri izidu 24:17 prestregel podajo Peytona Manninga in pretekel 74 jardov za zadnji "touchdown" sezone.


Mardi Gras se je tokrat začel v Miamiju
Največji enodnevni športni spektakel v ZDA je tako postregel z novim presenečenjem, pri čemer se je pravljično končala preobrazba Saintsov iz "grdih račkov" lige v šampione. Napredek in uspehi Svetnikov so bili od leta 2005 žarek upanja za New Orleans, ki ga je razrušil orkan Katrina. Po zadetku Porterja se je na presenetljivo hladnem stadionu Delfinov na jugu Floride začelo bučno praznovanje Mardi Grasa (pustovanja), dogodka, ki je zaščitni znak privlačnega mesta ob delti Misisipija.

Brees: To je bila usoda
"Verjeli smo vase. Vedeli smo, da smo imeli za seboj vso mesto, mogoče celo večino države. Verjeli smo, da nam je namenjeno. To je bila usoda. Naj se Mardi Gras nikoli ne konča," je bil po uspehu kariere evforičen 31-letni Drew Brees, ki je uspešno vrgel 32 od 39 podaj, s katerimi so njegovi soigralci osvojili 288 jardov in dosegli dva "touchdowna".

"Nismo samo prenovili kluba in moštva, temveč tudi mesto in regijo. To je bila naša psihološka prednost, saj smo prestali toliko hudega, a smo se vrnili še močnejši," se pomena uspeha za klub in mesto zaveda Brees, ki je v "Big Easy" prišel takoj po Katrini.

Manning zatajil v odločilnem trenutku
"To potezo smo veliko vadili in jo tudi uspešno izvajamo, a je Porter preprosto izvedel izredno akcijo. Zelo sem razočaran," je bil potrt najboljši igralec sezone Peyton Manning, ki je lovil svoj drugi naslov prvaka. 33-letni superzvezdnik je uspešno izpeljal 31 od 45 podaj, pri čemer so Žrebeta osvojila 333 jardov in dosegla en "touchdown". Preobrat v zadnjih minutah, ki so nekakšen zaščitni znak starejšega izmed bratov Manning, je preprečila prestrežena podaja, pri čemer je Peyton prelahko spustil Porterja mimo sebe.

Slab začetek, dober konec
New Orleans se je že po prvih 12 minutah igre znašel na robu prepada, saj je Indianapolis povedel z 10:0, igra v napadu pa nikako ni stekla, zato so se Saintsi odločili za zadetke iz polja, pri čemer je Garrett Hartley zadel dva izmed treh poskusov in do polčasa znižal na 6:10. Drugi polčas se je začel s presenečenjem - "gostje" so se odločili za redko taktiko "onside kicka", s čimer so po začetnem udarcu ohranili posest žoge. Tveganje se jim je obrestovalo s "touchdownom" Pierrea Thomasa (16 jardov) in prvim vodstvom na tekmi s 13:10.

Na "touchdown" Josepha Addaia za Coltse je prvi z novim zadetkom iz polja odgovoril Hartley, kar je pomenilo, da ima Indianapolis pred zadnjo četrtino točko prednosti (14:13). Brees je šest minut pred koncem v rdeči coni našel Jeremyja Shockeyja za nov "touchdown", potem pa se je New Orleans namesto za strel, ki prinaša eno točko, odločil za nov tek, ki je prinesel dve točki in vodstvo 24:17. Ko je Manning imel priložnost, da poskrbi za dramatično končnico, pa je na sceno s prestreženo žogo stopil Porter.

Kot v Superdomu, le brez strehe
"Vzdušje na tribunah je bila naša velika prednost. Videti je bilo, kot da smo samo odstranili streho z našega Superdoma. Mislim, da nas čaka še veliko proslavljanja," se je veselil trener novih prvakov Lige NFL Sean Payton, ki je trikrat tvegal z dvomljivimi potezami, a vselej zadel (4. down ob koncu 2. četrtine, onside kick na začetku 2. polčasa, poskus za dve točki), kar je na koncu tudi prineslo New Orleansu prvi pokal Vincea Lombardija.
Rekordna gledanost
44. Super Bowl je postregel z rekordom. Prenos tekme si je ogledalo 106,5 milijonov gledalcev, kar je največ v zgodovini televizije. Prejšnji rekord je držalo zadnje dejanje serije M.A.S.H., ki si jo je leta 1983 - takrat je bilo sicer precej manj televizijskih sprejemnikov - ogledalo 105,97 milijona gledalcev. Prejšnji rekord gledanosti Super Bowla je pripadal lanskemu finalu med Pittsburghom in Arizono (98,7 milijona gledalcev).

SUPER BOWL XLIV, Miami (74.000):

Indianapolis - NEW ORLEANS
17:31 (10:0, 0:6, 7:10, 0:15)









Brees zasenčil Manninga v Super Bowlu