Preostali športi
Slovenski šahisti so trenutno uvrščeni višje od pričakovanj. Foto: Darja Kapš

Dodaj v

Slovencem se na šahovski olimpijadi obeta visoka uvrstitev

Športna zgodba Mateja Hrastarja
4. oktober 2018 ob 10:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Gruziji se končuje 43. šahovska olimpijada. Pred šahistkami in šahisti sta še dva kroga, ki bosta odločila, kdo bo za dve leti prevzel olimpijsko krono. Naslov branijo Američani in Kitajke.

V Gruziji nastopata tudi slovenska ženska in moška reprezentanca, ki sta pred zadnjima dnevoma na 13. oziroma 24. mestu. Slovenski ekipi sta na olimpijado odšli pomlajeni, a vseeno z visokimi cilji, o katerih sicer nista želeli razkladati na glas. Pred zadnjima dnevoma kaže, da bi ob dobrem zaključku lahko tako moški kot ženske posegli med najboljših 20 in s tem presegli pričakovanja, ki jih je prednje postavljal rating. Slovenke so v Batumi odšle kot 35. nosilke, moški so bili razvrščeni na 26. mesto.

Četverica moških se pogumno bojuje že od prvega kroga, ko je olimpijado iz povsem razumljivih in opravičljivih razlogov zapustil naš najboljši igralec, 98. šahist sveta Luka Lenič, ki je drugič postal oče. V njegovi odsotnosti so Slovenci prikazali nekaj pogumnih iger, največja skrb pa je, da jim bo za zadnja kroga zmanjkalo moči in zbranosti. Sredni remi z Egiptom, ki ima objektivno slabšo postavo, že nakazuje v tej smeri.

Najbolj sta se na tem turnirju izkazala velemojstra Jure Borišek, ki je v Leničevi odsotnosti prevzel prvo šahovnico, in Jure Škoberne, ki je dobil sedem od devetih partij, enkrat remiziral in izgubil samo proti Azerbajdžancu Raufu Mamedovu. Tudi 20-letni novinec na olimpijadi, državni prvak Boris Markoja, se dobro drži.

Pred dvema letoma je bila moška izbrana vrsta pred zadnjim krogom na 7. mestu in se nato srečala z Ukrajino ter po visokem porazu padla na 20. mesto. Takrat v neizogibnem izmenjavanju močnih in slabših tekmecev niso ujeli pravega koraka, letos bi se morda lahko izšlo bolje. Po remiju z Egiptom bodo za vrhunski rezultat poleg današnje zmage proti Moldaviji potrebovali še eno v zadnjem krogu, verjetno proti eni od realno močnejših reprezentanc.

Še boljše izhodišče ima ženska reprezentanca, v kateri selektor Aljoša Grosar od začetka lahko računa na vseh pet šahistk. Zmes mladosti in izkušenj se je pokazala za dobro kombinacijo, ki za zdaj daje lepe rezultate. Laura Unuk se sicer muči na prvi šahovnici, močnejših tekmic še ni premagala, morda je najbolje prihranila za zaključek. Kot najmočnejši orožji slovenske vrste sta se izkazali izkušena velemojstrica Jana Krivec in državna prvakinja Lara Janželj. Sploh Janželjeva bo svoj rating močno popravila, obe sta prispevali nekaj odločilnih točk za slovenske zmage, na primer proti Nizozemski, Južni Koreji in v sredo proti Kanadi. Če bi v zadnjih dveh krogih Slovenkam uspelo osvojiti še eno zmago, kot je bila tista nad Nizozemsko, bi bila na dosegu roke uvrstitev med najboljših 15, ki so jo pred odhodom omenjale kot sanjsko.

Pri vrhu so stvari kot po navadi zapletene in šele zadnji krog bo dal dokončne odgovore. Najprijetnejše presenečenje so trenutno vodilni Poljaki, včeraj so premagali branilce naslova Američane in so na vrhu lestvice brez poraza in s točko prednosti pred vsemi drugimi. Pri ženskah se obeta ponovitev razpleta izpred dveh let, saj Kitajke rušijo vse pred seboj, nabrale so šest zmag in dva remija, z včerajšnjim remijem Ukrajine so zdaj same na prvem mestu s točko prednosti.

Matej Hrastar, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
kar_nekdo
# 04.10.2018 ob 10:23
Čestitke šahistom..
Moram pa še dodat, da so pa te naše šahistke prav mične gospodične... :)
twofours44
# 04.10.2018 ob 11:53
@aeda
Hvala.
Sem našel tudi sam uradno stran.
Želel sem le spodbuditi mmc, da bi se malo potrudili. Če lahko vsak dan objavljajo novice o številnih bedarijah npr:
- v kakšni celici je Bill Cosby
- kdo je bil v hiši franko
- kaj je tvitnil jajo
- debilne prigode iz vseh mogočih resničnostnih showov
- kakšne bele štumfe in natikače nosi arogantni thomas muller
- in še in še ...
Savnik
# 04.10.2018 ob 10:17
Odlično!
twofours44
# 04.10.2018 ob 10:27
Dajmo mmc, dodajte rezultate, lestvice, razpored..
bicesniga
# 04.10.2018 ob 14:49
Šešerko, pa kaj si ti za en kavč krompir, da bi mogl pod vsemi temami športniki in športnice tebi polagat račune? Lol, debil.
sumtb
# 04.10.2018 ob 19:18
Sem našel tudi sam uradno stran.
Želel sem le spodbuditi mmc, da bi se malo potrudili. Če lahko vsak dan objavljajo novice o številnih bedarijah npr:
- v kakšni celici je Bill Cosby
- kdo je bil v hiši franko
- kaj je tvitnil jajo
- debilne prigode iz vseh mogočih resničnostnih showov
- kakšne bele štumfe in natikače nosi arogantni thomas muller
- in še in še ...


Precenjuješ intelektualni domet MMC-a
šešerko
# 05.10.2018 ob 11:49
kako se je potem razpletlo v predzadnjem krogu? ažurnost?
twofours44
# 04.10.2018 ob 17:25
Če prav razberem iz nekih live trackerjev, smo izgubili 0.5-3.5 proti Moldaviji
šešerko
# 04.10.2018 ob 11:20
pričakoval bi kakšne dedke , ampak po sliki vidim da imamo zelo mlado reprezentanco, tako da so ti rezultati kar ok. Tudi jaz pogrešam lestvico
Aeda
# 04.10.2018 ob 11:31
@twofours, šešerko ne bodite tako komot, klik na :
http://chess-results.com/tnr368908.aspx?lan=1&art
=20&fed=SLO&flag=30: zelo pregledno in natančno poročanje...
šešerko
# 04.10.2018 ob 11:40
a lahko kakšen poznavalec razloži zakaj Ana Muzičuk ne igra več za Slovenijo? Spet kakšni spori?
šešerko
# 04.10.2018 ob 11:41
če Ana Muzičuk noče več igrati za Slovenijo naj vrne potni list in povrne vse stroške ki jih je imela država . Tega izmišljvanja je pa dosti
neymar_psg_10
# 04.10.2018 ob 10:49
Kaj Lenič je sam rodil al kak to mislite, da je zapustil reprezentanco, ker je drugič postal oče?
Kazalo