Martina Ratej je ena od dveh slovenskih junakinj dneva. Foto: EPA
Martina Ratej je ena od dveh slovenskih junakinj dneva. Foto: EPA
Špela Ponomarenko Janić
Špela Ponomarenko Janić ima velike cilje tudi na 200 metrov. Foto: STA
Rajmond Debevec
Rajmond Debevec je dodal še eno medaljo z velikih tekmovanj v svoji trofejni karieri. Foto: STA
Atletinje v Mersinu osvojile komplet medalj
Izjemen slovenski petek v Mersinu

Snežana Rodić je bila druga v troskoku in s 14,36 m dosegla normo za nastop na svetovnem prvenstvu avgusta v Moskvi. Marina Tomič je bila bronasta na 100 metrov z ovirami (13,11).

Za piko na i met prek 60 metrov
Martina Ratej je že s prvim metom, ko je vrgla 59,15 m, osvojila prvo mesto. Naslednji štirje poskusi so bili neveljavni, nato pa je zlatu piko na i dodala z metom prek 60 m (60,28 m). Druga je bila Tatjana Jelaća (57,88 m), tretja pa je bila Španka Nora Aida Bicet Juan (57,65 m). Eva Vivod je bila v tej disciplini šesta (49,44).

Rodićeva lovila Grkinjo, a je ni ulovila
Rodićeva je izjemno začela tekmovanje in s 14,16 m vodila po prvi seriji. V drugi je svojo prednost po 14,22 m dolgem skoku še povečala, v tretji seriji pa je prestopila. Tedaj jo je prehitela Grkinja Athanasia Perra, ki je skočila 14,48 m. Slednja je v četrtem skoku prestopila, Rodičeva pa se je s 14,36 m (veter dovoljenih +1,1 m/s) še bolj približala. Grkinja v nadaljevanju ni imela več veljavnega poskusa, Rodičeva pa je končala s 14,16 m in prestopom. Prek 14 m je skočila le še Alžirka Baya Rahouli (14,04 m), ki je osvojila bron.

Ponomarenkova ubranila naslov na 500 metrov
Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je že predtem postala prvakinja na 500 metrov. 31-letna športnica je s tem ubranila naslov, v tej disciplini je bila namreč zlata že pred štirimi leti v Pescari. Drugo mesto je tokrat osvojila Italijanka Sofia Magala Campana, tretje pa Srbkinja Antonia Nađ.

Jošt Zakrajšek je na 1.000-metrski razdalji osvojil srebro. Hitrejši je bil le Španec Francisco Cubelos Sanchez. Medaljo je osvojil še Italijan Mauro Crenna. Zakrajška popoldne čakajo še kvalifikacije na 200 metrov.

Bron za Debevca ...
Strelec Rajmond Debevec je osvojil bronasto kolajno v disciplini malokalibrska puška trojni položaj. Nastopil je tudi Željko Moičević, ki je preizkušnjo končal na osmem mestu.

... in Borčnika
Bron je osvojil tudi balinar Aleš Borčnik. V malem finalu hitrostnega izbijanja je bil boljši od Francoza Fabiena Jarneta. Zlato odličje je osvojil Hrvat Leo Brnić, srebrno pa Italijan Mauro Roggero. Borčnik je v dopoldanskem polfinalu zadel 44 krogel in izpadel iz boja za zlato kolajno, saj sta bila boljša Brnić in Roggero (oba 47). V boju za bronasto odličje pa je zasenčil francoskega balinarja in zadel 43 od 51 krogel, medtem ko je bil njegov tekmec manj natančen ter v 50 metih zadel 39 krogel.

Rokometašice v boj za zlato ...
Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v polfinalni tekmi premagala Črno goro s 24:22 (10:11) in se bo v sobotnem velikem finalu udarila s Srbijo, ki je v drugi polfinalni tekmi premagala Hrvaško s 25:16.

... odbojkarice v boj za bron
Odbojkarice pa so v polfinalu klonile proti Italiji z 0:3 (-14, -17, -13). V sobotni tekmi za tretje mesto pa se bodo za bronasto odličje pomerile s Hrvaško. Ta je izgubila s Turčijo z 0:3.

Fabjanova in Vodebova na koncu četrti
Odbojkarici na mivki Simona Fabjan in Andreja Vodeb sta osvojili končno četrto mesto. V tekmi za tretje mesto je bila od slovenske boljša italijanska naveza Daniela Gioria-Laura Giombini, ki je zmagala z 2:0 (18, 17).

Tvrdyjeva in Utroša v polfinalu
Slovenska badmintonistka Maja Tvrdy in njen reprezentančni sotekmovalec Iztok Utroša sta se uvrstila v polfinale sredozemskih iger v Mersinu. Tvrdyjeva je v današnjem četrtfinalu premagala Grkinjo Theodoro Ligomenou z 2:0 (11, 12), Utroša pa Španca Ernesta Velazqueza z 2:0 (16, 9). Utrošo v polfinalu čaka Francoz Brice Leverdez, Tvrdyjevo pa Turkinja Ozge Bayrak. Oba dvoboja bosta v soboto, ko bodo na sporedu tudi odločitve za kolajne.

Rola v polfinalu prek Jazirija
Slovenski teniški igralec Blaž Rola se je uvrstil v finale sredozemskih iger v Mersinu, potem ko je v polfinalnem obračunu premagal Tunizijca Maleka Jazirija s 6:3 in 6:2.

Atletinje v Mersinu osvojile komplet medalj
Izjemen slovenski petek v Mersinu