Slovenci so slavili pred Nemci in Francozi. Foto: Nina Jelenc
Slovenci so slavili pred Nemci in Francozi. Foto: Nina Jelenc

Slovenci so odlično pripravljenost pokazali že v kvalifikacijah sprinterske tekme, saj je bil po prvem nastopu v najboljšem položaju Vid Debeljak, drugi je bil Nejc Žnidarčič, tretji pa Simon Oven. Malo je za neposredno uvrstitev v finale zmanjkalo Anžetu Urankarju, a je v drugem nastopu upravičil vlogo enega od kandidatov za najvišja mesta in se brez večjih težav uvrstil v popoldanski finale.

V zelo izenačenem finalu kajakašev, kjer je najboljšo sedmerico ločila manj kot sekunda, se je na reki Treski znova najbolje znašel Debeljak. Po lanski bronasti kolajni na svetovnem prvenstvu v Banja Luki je tokrat priveslal do naslova evropskega prvaka.

"Sanjsko. Zadnja dva dneva sta bila psihično zelo zahtevna, tako da mi je zdaj res odleglo. Vožnja je brez pripomb. Praktično je bila brez napak. Na enem mestu sem malo preveč počakal na valovih, ampak sem potem toliko bolj stisnil na ravnini, tako da super, res," je povedal Debeljak.

Ekipni uspeh je s petim mestom med kajakaši dopolnil tudi Simon Oven, dobitnik srebrne kolajne v klasičnem spustu. V finalu dvojcev sta veslala Simon Hočevar in Maks Frančeškin ter zasedla sedmo mesto. Hočevar je imel dvojni program, saj je tekmoval tudi v posamični tekmi kanuistov, kjer je žal obstal v kvalifikacijah.

Nejc Žnidarčič, Anže Urankar in Simon Oven so v petek v Skopju osvojili zlato kolajno na ekipni tekmi v klasičnem spustu. V cilju so slavili z dobre pol sekunde naskoka pred Nemci Nicom Pauflerjem, Finnom Hartsteinom in Andreasom Heilingerjem. Ekipa Francije, za katero so veslali Paul Graton, Damien Guyonnet in Paul Jean, je bila tretja.

"Zelo sem vesel, da smo premagali Nemce, še posebej zato, ker so oni premagali nas lani. Poleg tega je to tudi prva zlata medalja v ekipni klasični preizkušnji za Slovenijo," je po velikem uspehu povedal Urankar, član zmagovite kajakaške ekipe, ki se je lani veselila naslova svetovnih prvakov v sprintu, pa tudi srebra v klasiki na svetovnem prvenstvu v Banjaluki (enaka postava je osvojila kolajno v klasiki, v sprintu pa je na svetovnem prvenstvu namesto Simona Ovna veslal Vid Debeljak).